Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα ανακτήσουν ποτέ τον έλεγχο των τραπεζών – Το παιχνίδι στο banking ανατρέπεται, οι παλαιοί μέτοχοι δεν μπορούν να βρουν 25 δισ και το σύστημα θα περάσει στο μέλλον σε νέους μετόχους

Τι πραγματικά συμβαίνει στις τράπεζες; Μήπως τελικά ερήμην των ελληνικών τραπεζών εκτυλίσσονται ιστορικών διαστάσεων ανατροπές με στόχο να περάσει ο έλεγχος των τραπεζών σε νέους μετόχους; Αυτό θα πρέπει να αποτραπεί. Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μείνουν σε ελληνικά χέρια και οι βασικοί και παλαιοί μέτοχοι τους να είναι Έλληνες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα – περίπου τους τελευταίους 3-4 μήνες – έχει ξεκινήσει ένας ευρύτατος διάλογος μεταξύ Τρόικας, Κυβέρνησης, Τραπεζών, ΤτΕ και ΤΧΣ για το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες οι οποίες θα χρειαστούν μεταξύ 20-25 δις ευρώ.

Όλοι επικεντρώνονται στο τώρα, στο σήμερα αν δηλαδή θα καλύψουν την ελάχιστη συμμετοχή του 10% των ανακεφαλαιοποιήσεων οι παλαιοί μέτοχοι, αν θα δοθούν ισχυρά κίνητρα στους παλαιούς μετόχους ώστε να ανακτήσουν στο μέλλον τις τράπεζες τους.
Όμως οι βασικοί μέτοχοι των μεγάλων τραπεζών πέραν από το να εστιάζονται στο σήμερα κοιτούν και το αύριο και το αύριο δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.
Αν δεχθούμε ως γεγονός ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 20-25 δις ευρώ συν τα 4,4 δις ευρώ των προνομιούχων μετοχών και αν οι παλαιοί μέτοχοι καλύψουν τουλάχιστον την ελάχιστη συμμετοχή δηλαδή συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου με 2,5 δις ευρώ δηλαδή το 10% της συνολικής κεφαλαιοποίησης λύνεται το μείζον κεφαλαιακό ζήτημα των τραπεζών αλλά σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται ο βασικός μέτοχος και ακόμη περισσότερο ο παλαιός μέτοχος.
Στο παρασκήνιο μαίνεται μια κόντρα οι τράπεζες ζητούν 7 warrants ανά εξασκούμενη μετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου ενώ οι συζητήσεις εστιάζονται στο να δοθούν 3 ή 4 warrants.
Όμως ο βασικός μέτοχος μιας μεγάλης τράπεζας ήδη προβληματίζεται για το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Μετά από λίγα χρόνια θα καταφέρουν να βρουν οι παλαιοί μέτοχοι και ειδικότερα οι βασικοί 25 δις ώστε να πάρουν πίσω τις τράπεζες τους;
Θα έχει αξία να υλοποιήσει ένα βασικός μέτοχος μια τόσο μεγάλη επένδυση στο banking το οποίο θα παράγει λιγότερα και φτωχότερα κέρδη;
Μήπως οι απαιτούμενες επενδύσεις σε σχέση με το προσδοκώμενα κέρδη είναι δυσανάλογα σε μεγάλο βαθμό;
Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα χάσουν δεν θα καταφέρουν να ανακτήσουν ποτέ τον έλεγχο των τραπεζών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Μήπως τελικά όπως σιγά σιγά αρχίζουν κάποιοι να υποστηρίζουν το σχέδιο της Τρόικα είναι να αλλάξει δραστικά τον τραπεζικό χάρτη της Ελλάδος αλλάζοντας τα πάντα και ειδικά τους βασικούς μετόχους;
Μήπως στόχος είναι να περάσει ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών σε λίγα χρόνια σε νέους μετόχους όντας εξυγιασμένες και καθαρές από προβλήματα;
Οι τραπεζίτες και οι βασικοί μέτοχοι γνωρίζουν και γνωρίζουν καλά ότι το παιχνίδι στο banking έχει ανατραπεί πλήρως.
Πλέον διακυβεύονται τα πάντα. Σύντομα θα καταστεί κατανοητό ότι γνωρίζαμε για το banking θα αλλάξει άρδην.
Έρχονται ιστορικές ανατροπές και οι μικρομέτοχοι ειδικότερα θα πρέπει να προετοιμαστούν.
Σε αυτό το νέο παιχνίδι δεν πρόκειται να κερδίσουν.
Η άποψη μας προσεχώς θα διαπιστωθεί ότι διακυβεύονται πολύ περισσότερα από αυτά που φαντάζεται ο μέσος επενδυτής. Είναι αδιάφορο αν η μετοχή της Εθνικής πάει στα 0,70 ευρώ ή στα 4 ευρώ. Δεν είναι καθόλου αδιάφορο αν περάσει ο έλεγχος της Εθνικής σε λάθος χέρια που απλά βρέθηκαν στην κατάλληλη στιγμή να διαθέτουν κεφάλαια.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου