Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς ΚάμερονΑναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος είχε καταδυθεί μόνος σε ένα μικρό υποβρύχιο στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, 52 χρόνια μετά την πρώτη κατάδυση στο πιο βαθύ σημείο του φλοιού της Γης.

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο διάσημος σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Avatar» αναδύθηκε στην επιφάνεια ικανοποιημένος για την ιστορική αυτή κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού (βάθος περίπου 11 χιλιομέτρων)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του στο Twitter το National Geographic, το οποίο καθοδηγεί την αποστολή Deep Sea Challenge.
Χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, πριν ανέβει πάλι στην επιφάνεια. Η διαδικασία ανόδου του υποβρυχίου του Κάμερον, το οποίο έχει το όνομα «κάθετη τορπίλη» διήρκεσε περίπου 70 λεπτά.
Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον
Ο καναδός σκηνοθέτης αναδύθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της νήσου Γκουάμ.
Πρόκειται μόλις για την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στο βαθύτερο των βαθύτερων σημείων του ωκεανού, με την πρώτη να πραγματοποιείται στις 23 Ιανουαρίου 1960 από τον υποπλοίαρχο του Αμερικανικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς και τον Ελβετό ωκεανογράφο, Ζαν Πικάρ με το θρυλικό βαθυσκάφος «Trieste».
Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο.
Ο Κάμερον πέρασε τα τελευταία χρόνια εργαζόμενος σε άκρα μυστικότητα με την ομάδα Αυστραλών μηχανικών για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το σκάφος, το οποίο ζυγίζει 11 τόνους και έχει μήκος πάνω από επτά μέτρα.
Ο υποπλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς δίνει το χέρι του στον Τζέιμς Κάμερον πριν από την έναρξη της αποστολής στο βαθύτερο σημείο της Γης. Ο Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος
Ο υποπλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς δίνει το χέρι του στον Τζέιμς Κάμερον πριν από την έναρξη της αποστολής στο βαθύτερο σημείο της Γης. Ο Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος, Ζαν Πικάρ, πραγματοποίησαν την πρώτη κατάδυση στην Ταφρο των Μαριανών το 1960 με το θρυλικό βαθυσκάφος «Trieste».
Το περιγράφει ως «κάθετη τορπίλη» που γλιστρά στο νερό αφήνοντάς του μία ταχεία κατάδυση.
Ο μικροσκοπικός θάλαμος που καθόταν ο σκηνοθέτης είναι κατασκευασμένος από χοντρό ατσάλι, το οποίο αντέχει σε πίεση 1.000 ατμοσφαιρών, στο συγκεκριμένο βάθος του ωκεανού.
Το υπόλοιπο της κάθετης στήλης είναι κατασκευασμένο από συντηγμένο αφρό, που δίνει αρκετή πλευστότητα για την επιστροφή στην επιφάνεια.
Το βαθυσκάφος έχει πολλά φώτα και κάμερες που μοιάζει με υποβρύχιο τηλεοπτικό στούντιο, με το οποίο ο Κάμερον μπορεί να σκηνοθετήσει μέσα από αυτό.
Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον
Επίσης έχει ρομποτικούς βραχίονες που επιτρέπει την συλλογή δείγματος βράχων και εδάφους και μία ομάδα ερευνητών εργάζεται με τον Κάμερον για να ταυτοποιήσει κάποιο νέο είδος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η επιστήμη είναι το κλειδί της αποστολής του.
Πριν από την κατάδυση, ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, δήλωσε στο BBC, ότι «αυτή η κατάδυση αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου».
«Μεγάλωσα με μια... σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Ανθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι και ο Κουστώ εξερευνούσε τον ωκεανό. Και με αυτό μεγάλωσα, αυτό εκτίμησα από την παιδική μου ηλικία», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου