Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

1) Προωθούν λύση Έλληνα «Χούγκο Τσάβεζ»...


Αλλού κάνουν αυξήσεις στους μισθούς 30% και αλλού μειώσεις. Έχετε να απαντήσετε κάτι στο παρακάτω δημοσίευμα καθώς και τα  σχόλια που το συνοδεύουν...
 
Αυξήσεις 30% δίνει ο Τσάβεζ...
 
Ενώ η “ανεπτυγμένη” δύση με τους τραπεζίτες και τους τεχνοκράτες που αντικαθιστούν τους πολιτικούς, επικαλείται την “κρίση”, τη λιτότητα, τις μειώσεις μισθών και την αναγκαιότητα για φτώχεια, ανεργία, λιμοκτονία, αυτοκτονίες... ο πρόεδρος Chávez ανακοίνωσε την αύξηση 30% στους κατώτατους μισθούς!

Στην ομιλία του στο κρατικό ραδιόφωνο ο Hugo Chávez ανακοίνωσε ότι... η αύξηση θα γίνει σε δύο δόσεις: 15% την 1η Μάη και το υπόλοιπο 15% την 1η Σεπτέμβρη.

Έτσι ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα, τη χώρα “κομμουνιστικό διάβολο” για τις ΗΠΑ, ανέρχεται σε $ 476!

Αν στον βασικό μισθό προστεθούν τα κρατικά βοηθήματα κοινωνικής πολιτικής (κουπόνια αγοράς τροφίμων), ο μηνιαίος κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα ανέρχεται σε 698 δολάρια!

Πρόκειται για μια αύξηση που συμπεριλαμβάνει περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες...

Να σημειωθεί ότι η τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα παραμένει σταθερή εδώ και πολλά χρόνια στα 0,07 λεπτά του ευρώ...


Απάντηση: Η Βενεζουέλα το 2011 εμφάνισε πληθωρισμό 27,6%. Μια αύξηση της τάξης 30% σε δυο δόσεις των 15% δεν καλύπτει την αύξηση των τιμών, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με αυτό το ρυθμό.

Υπολόγισε πως αν πάρεις αύξηση 30% σε δυο δόσεις, με 15% από 1/1 και 15% από 1/6, η μέση ετήσια αύξηση θα είναι 22,5%. Αν ο πληθωρισμός παραμείνει στο 27,6% τότε σε πραγματικές τιμές θα μιλάμε μια μείωση -5%.

Όπερ,  ο Τσάβεζ προαναγγέλλει αύξηση 30% για τους χαμηλόμισθούς και επί της ουσίας έχουμε μείωση του πραγματικού μισθού. Αυτά είναι εξωτικά σοσιαλιστικά κόλπα. Είχαμε και εδώ παρόμοια, με τον Ανδρέα και τη δραχμή.

Επιπλέον αν η «αύξηση» κατά 30% αφορά το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού και η οποία στην ουσία είναι μείωση κατά 5%, τα υπόλοιπα τρία τέταρτα με μικρότερες ονομαστικές αυξήσεις τις μειώσεις δέχονται;

Εμείς έχουμε χρεοκοπήσει, γιατί ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και υποκείμεθα τις συνέπειες, αυτοί γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά από μια δεκαετία σοσιαλισμού.

Το γεγονός πως η Βενεζουέλα είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, από τις εξαγωγές του οποίου εισρέουν στη χώρα περί τα 90 δισ. δολάρια, είναι απορίας άξιο το μέγεθος της φτώχειας που παρουσιάζει.  Αναλόγως στην Ελλάδα με εξαγωγές στο ένα τρίτο των εισαγωγών θα έπρεπε να τρώμε «πέτρες».

Μια σύγκριση αρκεί. Η  εξόρυξη πετρελαίου ανά κάτοικο στη Βενεζουέλα είναι στο 102.484 βαρέλια ανά 1.000 κατοίκους την ημέρα.  Στο ίδιο επίπεδο είναι και του Καναδά για την ακρίβεια 102.585 βαρέλια ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως.  Το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Βενεζουέλα είναι 12.400 δολάρια ετησίως και στον Καναδά 40.300 δολάρια. Είναι προφανές πως κάτι δεν δουλεύει σωστά...

Η διαφορά δεν έχει να κάνει με την κατά κεφαλήν ποσότητα εξόρυξης και εξαγωγής πετρελαίου, αλλά με την οικονομική ελευθερία της κάθε κοινωνίας.  Ο Καναδάς στην παγκόσμια κατάταξη με βάση την οικονομική ελευθερία έχει την 6 θέση και η Βενεζουέλα την 174η θέση.

Δωρεάν αγαθά με δελτίο...

Στην Βενεζουέλα με 28 εκατ. πληθυσμού η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει ετησίως τα 85,8 δισ. kWh... Στον Καναδά με πληθυσμό 34 εκατ. η αντίστοιχη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει τα 549 δισ. kWh. Στην Ελλάδα με ένα τρίτο του πληθυσμού η αντίστοιχη κατανάλωση είναι περί τα 59 δισ. kWh.   Λογικά στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα πρέπει να έχουν λίγες ώρες ημερησίως ηλεκτροδότηση, όπως συμβαίνει σε όλους τους «παραδείσους» όπου κατά τα άλλα με εθνικιστικές και σοσιαλιστικές αντιμπεριαλιστικές κορώνες προσπαθούν να διατηρήσουν τις κοινωνίες πολιτικά παγιδευμένες.

Συμπέρασμα, αν στη Βενεζουέλα με την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι κάνουν μειώσεις μισθών και δεν έχουν ρεύμα συνέχεια,  αν πέσει η τιμή στα 50 δολάρια τι θα κάνουν;

Είναι απορίας άξιο από που προκύπτει ο ενθουσιασμός των ανωνύμων για τον "πατριωτισμό" και το σοσιαλιστικό "αλτρουϊσμό" του απατεώνα Τσάβεζ.
Δεν διαφωνώ διόλου για τον ποιον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) η οποία με την πελατειακή και παρασιτική νοοτροπία της χρεοκόπησε οικονομικά τη χώρα και σε επίπεδο αξιών την κοινωνία. Είναι αδιόρθωτοι και συνεχίζουν να κινούνται στις ίδιες συντεταγμένες της χρεοκοπίας.
Η απουσία όμως ουσιαστικής πολιτικής αμφισβήτησής της κρατούσας πολιτικής τάξης από ευδιάκριτες ποσοτικά πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν σαφή προσήλωση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αριστερών, φιλελεύθερων ή συντηρητικών αντανακλαστικών, θέτει την κοινωνία και το μέλλον της χώρας προ αδιεξόδου.

Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος της χρεοκοπίας και της πελατείας από ναζιστές και σταλινικούς αντιευρωπαϊστές και κοσμοφοβικούς, επί της ουσίας διαιωνίζει το παρόν διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Ποιος σώφρων θα εμπιστευτεί το μέλλον των παιδιών του στα απομεινάρια των παρανοϊκών δικτατόρων του περασμένου αιώνα;


2) Μου μείωσαν το μισθό...

Καλησπέρα κύριε Στούπα,
 
Εργάζομαι στο λογιστήριο μιας εμπορικής επιχείρησης, η οποία από πέρυσι αύξησε τα κέρδη της σε διψήφιο ποσοστό.

Από αυτόν το μήνα έχω μείωση του μισθού μου 20% όπως και των συναδέλφων μου.
Γιατί θα πρέπει μέρος του μισθού μου να καταλήγει στο αφεντικό μου, το οποίο ελάχιστα συνεισφέρει στο βιοτικό του επίπεδο και μάλιστα μπορεί να καταλήγει σε αγορά προϊόντος εντυπωσιασμού, ενώ με σου εμού θα κατέληγε σε παπουτσίδικο, ταβέρνα ή μαγαζί ενδυμάτων της γειτονιάς μου.
 
Σας ευχαριστώ.
 
ΠΠ
 
Απάντηση: Το ποσό του μισθού που κόβουν από σένα καταλήγει στο αφεντικό σου, γιατί η επιχείρηση που δουλεύεις είναι του αφεντικού σου.

Όταν μας μειώνουν το μισθό ή όταν πιστεύουμε πως αξίζουμε περισσότερα απ’ όσα παίρνουμε, τα απαιτούμε ή αναζητάμε άλλη δουλειά με περισσότερα. Ο ίδιος όποτε βρέθηκα σε αυτή την κατάσταση έκανα μια βολιδοσκόπηση στην αγορά να διαμορφώσω άποψη και όταν διαμόρφωνα  αν ήταν περισσότερα απ΄ όσα πληρωνόμουν το έλεγα στην επιχείρηση που εργαζόμουν. Αν ήταν λιγότερα, έκανα την «πάπια».

Γενικώς, μιλώντας αυτή την περίοδο οι πάντες κάνουν μειώσεις μισθών καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Αν συνεχιστεί αυτό κι άλλο, πολλά στελέχη σε λίγο θα τα συμφέρει να ρισκάρουν να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις.

Δεν σου λέω κάποια μυστικά, κοινότυπες αλήθειες για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα είναι αυτές... Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, μακροοικονομικά έτσι όπως το γράφεις είναι. Μάλλον όμως το αφεντικό σου αδιαφορεί για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις και νοιάζεται για το πορτοφόλι του... Οι περισσότεροι έτσι είναι και οι νυν και οι μέλλοντες που γκρινιάζουν τώρα.  Οπότε το ζητούμενο είναι η ανεύρεση ισορροπίας μεταξύ των αποκλινόντων συμφερόντων αλλά και των συγκλινόντων, γιατί μια επιχείρηση εμπεριέχει και τα δύο…


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου