Τρίτη 3 Απριλίου 2012

«Φωτιά» στο πετρέλαιο θέρμανσης από 15/10

Στο 1,40 ευρώ το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί από τις 15 Οκτωβρίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης καθώς όπως προκύπτει από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ανάμεσα στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα γίνει κατά ανώτατο όριο στο 80% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με την εξίσωση των φόρων θα υπάρξει παράλληλα χορήγηση επιδόματος θέρμανσης η οποία σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να είναι αισθητή και όχι φιλοδώρημα. http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/690294/Article.aspx

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η εξίσωση να γίνει σε χαμηλότερο επίπεδο φόρου συναρτώντας τις εξελίξεις με την πορεία των εσόδων. Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τα νέα συστήματα πάταξης του λαθρεμπορίου με την σήμανσης όλων των μέσων μεταφοράς καυσίμων, την τοποθέτηση GPS αλλά και την ιχνηθέτηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια.

«Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα έτος αν δεν αφήσουμε την μπάλα να πέσει» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων κοστίζει στον προϋπολογισμό απώλεια εσόδων από 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς να υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει προσδιορίσει ούτε τον αριθμό των δικαιούχων, ούτε το ποσό της επιδότησης, ούτε τον τρόπο χορήγησης.

Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα θα χωριστεί σε τρεις ζώνες και ανάλογα με τη μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε κάθε ζώνη θα προσδιοριστεί το ύψος του επιδόματος, συνυπολογίζοντας εισοδηματικά κριτήρια και μέση κατανάλωση καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου