Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει νέα πυρηνική μονάδα


ΣΟΦΙΑ, 11 Απριλίου (Xinhua) - Η Βουλγαρική κυβέρνηση την Τετάρτη άρχισε τις προετοιμασίες για να προσθέσει ένα νέο αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι, το μόνο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της χώρας, δύο εβδομάδες μετά την αναστολή της κατασκευής της δεύτερης μονάδας παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε.

Το υπουργικό συμβούλιο θα λάβει απόφαση για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κοζλοντούι. Θα παρουσιαστεί έκθεση σχετικά με τις νομικές και οργανωτικές απαιτήσεις για το έργο.


Την Παρασκευή, αντιπολίτευση της Βουλγαρίας υπέβαλε μομφή μη εμπιστοσύνης εναντίον του υπουργικού συμβουλίου για τη διακοπή της κατασκευής του σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Μπέλενε. Η κίνηση αυτή θα πρέπει να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου.

Το εργο 2.000-μεγαβάτ στο Μπέλενε επρόκειτο να κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία Atomstroyexport.

Το Κοζλοντούι διαθέτει έξι συνολικά αντιδραστήρες, αλλά μόνο δύο από αυτούς - με χωρητικότητα 1.000 MW ο κάθε ένας - είναι σε λειτουργία. Οι άλλοι τέσσερις χωρητικότητας  440MW ο κάθε ένας, έκλεισαν το 2002 και το 2006, ως μέρος των προϋποθέσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου