Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Άννα Διαμαντοπούλου : Η διαφαινόμενη νίκη Ολάντ ιδεολογικοποιεί και τις ελληνικές εκλογές


Επίσκεψη Ρομάνο Πρόντι στο Υπουργείο ΠαιδείαςΜε δύο δημόσιες παρεμβάσεις της το τελευταίο 3ήμερο, η υπουργός ανάπτυξης τονίζει την ανάγκη η ελληνική πολιτική σκηνή και ιδιαίτερα η κεντροαριστερά να αφουγκραστεί τα μηνύματα που στέλνουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι
ειδικά συγκρατούμε 2 σημεία από τα λεγόμενα της :

  • Η πρωτοβουλία “Ευρώπη SOS”, που ανέλαβε πριν από τρεις μήνες, υπογράμμιζε την ανάγκη για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, που σήμερα αρχίζει να φαίνεται
  •  Πρέπει να ιδεολογικοποιήσουμε τις εκλογές. Να ιδεολογικοποίησουμε τη θέση μας στο πλαίσιο της ΕΕ, γιατί ανήκουμε στο σοσιαλδημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης που έχει σαφή θέση, εδώ και δύο χρόνια, για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής
Ειδικά για την πρωτοβουλία «Ευρώπη SOS»  η Άννα Διαμαντοπούλου λέει :
 Είναι πλέον σαφές – καθώς η κρίση χτυπάει και άλλες χώρες – ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με το συγκεκριμένο τρόπο και τη συντηρητικά διαμορφωμένη αντίληψη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα το έχει διατυπώσει με πολλούς τρόπους.
Είναι πια η εποχή που αναδεικνύονται οι διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες στην Ευρώπη. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από το 2010 – με πολύ μικρή δύναμη στην Ευρώπη- προσπάθησαν να θέσουν αλλού την ατζέντα. Στάθηκε αδύνατο.
Με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν από τρεις μήνες ουσιαστικά απευθύνθηκα σε όλους του κεντρώους και κεντροαριστερούς Επιτρόπους και Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, για δημιουργία της κίνησης «Ευρώπη SOS», στη λογική ότι δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική σταθερότητα και ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη και από άλλες δυνάμεις.
Μπορεί, πλέον, να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας και των δυνάμεων που πιστεύουν ότι το μοντέλο της Ευρώπης δεν γίνεται να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μπουν στην ατζέντα τα δίκτυα ευρωπαϊκών επενδύσεων – επιμένω χρόνια γι αυτό – που σημαίνει ζεστό χρήμα στην Ευρώπη, δουλειές, σοβαρή συνεργασία των οικονομιών με εισαγωγές και εξαγωγές. Πλέον αντί να συζητάμε μόνο για χρέη, ελλείμματα και Οίκους που υποβαθμίζουν χώρες θα μιλάμε για κάτι δημιουργικό.
Η ιδεολογικοποίηση της Ευρώπης – η κατάθεση διαφορετικών απόψεων – είναι αναγκαία και στην Ελλάδα. Πρέπει να ιδεολογικοποιήσουμε τις εκλογές. Να ιδεολογικοποίησουμε τη θέση μας στο πλαίσιο της ΕΕ, γιατί ανήκουμε στο σοσιαλδημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης που έχει σαφή θέση, εδώ και δύο χρόνια, για την ανάπτυξη, τα ευρωομόλογα, την ΕΚΤ και την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πάλεψε γι αυτό από την πρώτη μέρα.
Σωστά λοιπόν τίθεται το ζήτημα ότι πέραν της ψήφου στις  εκλογές εδώ, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μέγιστη ιδεολογική σύγκρουσηκαι η Ελλάδα και ειδικά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απόντες από αυτή την  σύγκρουση. Η Άννα Διαμαντοπούλου θέτει ένα πλαίσιο διαλόγου εντός και εκτός Ευρώπης, χωρίς να κρύβει τις ιδεολογικές διαφορές «κάτω από το χαλί» και βάζοντας ως αίτημα τον καθορισμό των ιδεολογικών διαφορών στο δίπολο σοσιαλδημοκρατία-δεξιά.. Πραγματικά ενδιαφέρον να συζητηθεί έτσι.. και πολύ σωστά λέει ότι μια νίκη του Ολάντ αλλάζει το «πολιτικό» παιχνίδι στην Ευρώπη. 
«Εάν νικήσει ο κ. Ολάντ θα αλλάξουν πολλά. Θα αλλάξει η ισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα. Ακόμη και ο κ. Σαρκοζί κάτω από την πίεση της γαλλικής πολιτικής σκηνής αναγκάστηκε να μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι κάτι αλλάζει με ταχύτητα, γιατί είναι πολλές οι εξελίξεις και σε πολλά πεδία – ήταν σημαντικές και οι παρεμβάσεις Μόντι και Ρομπάι.  »
Έτσι ακριβώς!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου