Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Πολιτική, Χρέος, Αλήθεια και Ψέματα....

Πολιτική, διάλογοι μέσω facebook, twitter, μέσω της τηλεόρασης και κάθε λογής ηλιθιότητα, ψέμα και λαϊκιστική παπαρολογία ακούγεται, γράφεται και προσπαθεί να μας πείσει για το ποιος είναι καλύτερος και ποιο ικανότερος… η αλήθεια όμως είναι μακριά από την λογική τους ή την ασχετοσύνη τους. 
Δεν μπορεί πλέον να τους παρακολουθήσει ούτε και ο πλέον ευκολόπιστος, αφελής ψηφοφόρος τους…

Από μικρά, μεγάλα, αριστερά, δεξιά, κόμματα τα ίδια κοινότυπα ψέματα και ηλιθιότητες… χρέος, έλλειμμα, ανάπτυξη, ύφεση, διλήμματα για ευρώ, δραχμή, Ευρώπη, ανατολή, Τουρκία, Ρωσία, Κίνα …. 

Λόγια του τίποτα, κενά χωρίς λογική, ασυναρτησίες…

Ο ορθός λόγος λύπη, είναι έξω από την λογική των κομμάτων…

Ποια όμως είναι η αλήθεια ;                Υπάρχει άραγε αλήθεια ;
Φταίει η Μερκελ ο Σαρκοζι ο Μπαροζο ή ο Ομπαμα…;

Δεν ξέρω πολλά οικονομικά και ούτε έχω πάει στον London school of economy ούτε στο harvant ούτε στο MIT …αλλά μια υπόθεση και μια λογική απάντηση μπορώ να αναπτύξω.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο εξαφανίζεται το χρέος μας και με κάποιο μαγικό τρόπο έχουμε και βεβαιωμένα πλεονάσματα 20δις για τα επόμενα 2 χρόνια.

Τι θα γινόταν άραγε…;

Ας υποθέσουμε ότι συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε ανεβαίνουν πάλι οι μισθοί στο δημόσιο, ανεβαίνουν οι συντάξεις, διορίζουμε και άλλους 200.000 στο δημόσιο, όπως θέλει ο Τσίπρας να βαρανε μύγες , ανεβαίνει όπως αναμένεται και η κατανάλωση επομένως θα βρουν δουλειά και οι 400.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι πλέον αδικημένοι της όλης κατάστασης. 

Στην καλή χαρά θα βρει και ο κάθε πικραμένος πραματευτής ευκαιρία και θα φέρει ότι βρει από την κίνα και την Ευρώπη και θα γεμίσει η Ελλάδα πραμάτειες και κάθε λογής μπιχλιμπίδια. Και φυσικά θα εμφανιστεί μπορεί και 10% και 15% ανάπτυξη και όλοι οι λαϊκιστές και ηλίθιοι ψεύτες θα χαίρονται και θα παινεύονται.

Τι θα είναι όμως αυτό...; 

 Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα εκεί που σήμερα είναι 20 δις να γίνει 30 ή και 40δις . Τι θα σημάνει αυτό για τα επόμενα χρόνια… ;

πως θα καλυφθεί αυτό, όταν μετά τα υποθετικά 2 χρόνια θα πρέπει να καλύψουμε αυτά τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών..;
Απλά θα λείπουν από την Ελλάδα αυτά τα 60 ή 70 δις … πως καλύπτονται αυτά ...;

είτε με πλεονάσματα, πράγμα αδύνατον, είτε με εξωτερικό δανεισμό για να τροφοδοτείς έμμεσα την κατανάλωση… άρα που θα καταλήγαμε σε 10 χρόνια….. αν όλα αυτά τα χρόνια θέλαμε και μπορούσαμε να ζούμε σαν τρελοί ανέμελοι καταναλωτές … 

μα φυσικά εδώ που είμαστε σήμερα με χρέος 300 δις και κάποιους βολεμένους καλομαθημένους χλιδατους άσχετους πολιτικούς, συνδικαλιστές, δημοσίους υπαλλήλους και μερικά λαμογια… 

Απλοϊκά..? ίσως ……

Ποιοι φταίνε πραγματικά..;
Σίγουρα όχι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και φυσικά όχι οι απλοί πολίτες … αυτό που πραγματικά φταίει είναι η πορει της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής,  ανάπτυξης της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια.. η νοοτροπία που αναπτύχτηκε για την παραγωγή της χώρας. 

Με λίγα λόγια η πολιτική που χαράχτηκε για το μέλλον από τους άχρηστους και ανίκανους πολιτικούς μας…. 

Κάνεις δεν μιλαει έστω και σήμερα για την αλλαγή της πορείας μέσα από μια παραγωγική και δημιουργική βάση ανάπτυξης που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία και στην ποιοτική παραγωγή όλων των προϊόντων που μας επιτρέπει το μέγεθος μας σαν χώρα.

Βέβαια όλα αυτά δεν οφείλονται μόνο σε εμάς … όταν επιτρέπεις στο κεφάλαιο να είναι ελεύθερο και να πηγαίνει όπου γουστάρει, δηλ. εκεί όπου υπάρχουν φθηνά εργατικά χέρια είναι αναμενόμενη σε μακροχρόνιο ορίζοντα να φέρει ύφεση και παρακμή.

Όταν κλείνουν τα εργοστάσια στην Ολλανδία και πάνε στην κίνα είναι αναμενόμενο και η Ολλανδία σε 5 με 10 χρόνια να έχει την μοίρα της Ελλάδας…

Λύση για το τι μπορεί να φέρει την ανάπτυξη και την παραγωγή πίσω στην Ελλάδα δεν μπορώ να προτείνω… πάντως σίγουρο είναι ότι χρειάζονται επενδύσεις έστω και σε μεγάλα έργα υποδομής για να πέσει έστω και βραχυπρόθεσμα χρήμα στην αγορά μπας και κινηθεί λίγο το χρήμα και ίσως αν εξαφανιστεί η γραφειοκρατία και αλλάξει η νοοτροπία ου μικρού επιχειρηματία και επενδύσει σε επιστημονικό προσωπικό για να αυξήσει την παραγωγή του ίσως κάτι να αλλάξει τα επόμενα 5 με 10 χρόνια και παψουμε να ήμαστε επαίτες…

Η Ελλάδα χρεοκοπούσε κάθε που γίνονταν εκλογές από το 75 και μετά … απλώς δεν το καταλάβαινε… μη παραμυθιάζεστε ότι για όλα φταίει η διετία 2010 2012… μέγα πλάνη… αυτό είναι το αποτέλεσμα, αλλά όχι τα αίτια…. Η χρεοκοπία ήρθε με την αλλαγή το 81 με τη Μιμή το 89 με το Σημίτη το 1998 με τον Καραμανλή το 2004 με τον ΓΑΠ το 2009 … ζήσαμε αλλεπάλληλες πολύπλευρες χρεοκοπίες… δεν μπορείς να λύσεις  κανένα πρόβλημα αν ξέρεις μόνο το αποτέλεσμα και δεν ψάξεις να βρεις τους αγνώστους … δυστυχώς από μόνο του το αποτέλεσμα δεν αλλάζει… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου