Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

Οι καλύτερες και οι χειρότερες δουλειές

Μπορεί να νομίζετε ότι κάνετε την χειρότερη δουλειά στον κόσμο, αλλά μην παραπονιέστε: Αν δεν δουλεύετε μόνιμα έξω στον καύσωνα ή την παγωνιά κινδυνεύοντας συνέχεια από σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο για πολύ λίγα χρήματα, δεν έχετε την χειρότερη δουλειά στον κόσμο.

Τουλάχιστον αυτό ισχύει σύμφωνα με τον οδηγό καριέρας 2012 της CareerCast.com, που αποτιμά 200 επαγγέλματα σε όλο το φάσμα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, για να καθορίσει τα καλύτερα και τα χειρότερα επαγγέλματα της φετινής χρονιάς στις ΗΠΑ.

Για την αποτίμηση κάθε δουλειάς, η CareerCast.com προσμετρά πέντε κριτήρια: Μισθό, προοπτικές, εργασιακό περιβάλλον, στρες και φυσικές απαιτήσεις.
Βέβαια παρά τους κινδύνους, τον χαμηλό μισθό και τις δύσκολες συνθήκες, οι απελπισμένοι άνεργοι ανά τον πλανήτη θα κοιτάξουν οποιαδήποτε διαθέσιμη θέση εργασίας υπάρχει στους καιρούς κρίσης που ζούμε. Παρ'όλ'αυτά η κατάταξη της CareerCast.com περιέχει πάρα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία.

ΞΥΛΟΚΟΠΟΙ, ΣΕΡΒΙΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Η χειρότερη δουλειά του 2012, αν δεν το καταλάβατε από τον πρόλογο, είναι ο υλοτόμος. Οι ξυλοκόποι κόβουν και μεταφέρουν ξυλεία για βιομηχανική χρήση, δουλεύουν υπό πολύ δύσκολες και εχθρικές συνθήκες και συχνά χωρίς τακτικά ωράρια και με χαμηλές αμοιβές. Το μέσο ημερομίσθιο ενός υλοτόμου στις ΗΠΑ είναι 32,114 δολάρια.

Η 2η χειρότερη δουλειά σήμερα στις ΗΠΑ είναι η δουλειά του γαλακτοκόμου, ενώ ακολουθεί το στρατιωτικό προσωπικό. Οι εργαζόμενοι σε πετρελαιοπηγές, που το 2011 είχαν την χειρότερη θέση, έχουν φέτος την 4η χειρότερη.

Στο Top 10 με τις χειρότερες θέσεις εργασίας βρίσκονται εξάλλου τρεις δουλειές που σχετίζονται με την βιομηχανία τροφίμων: Σερβιτόροι στο Νο6, λαντζέρηδες στο Νο8 και χασάπηδες στο Νο9, όλοι των οποίων αμείβονται κατά μέσο όρο με λιγότερα από 30.000 δολ. τον χρόνο.

Η δουλειά του δημοσιογράφου έχει επίσης αρνητικές επιδόσεις, με το επάγγελμα του ρεπόρτερ να θεωρείται το 5ο χειρότερο και του εκφωνητή ειδήσεων το 10ο χειρότερο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 

Οσον αφορά τις καλύτερες δουλειές, οι περισσότερες εξ αυτών απαιτούν ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση και δεν έχουν φυσικές απαιτήσεις, δεν είναι επικίνδυνες και δεν προκαλούν άγχος.

Χάρη στην μεγάλη κλίση της κοινωνίας για εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και το cloud computing, οι προγραμματιστές έχουν αναρριχηθεί στις πρώτες θέσεις της φετινής κατάταξης.

Η Νο1 θέση, ο μηχανικός λογισμικών, απαιτεί γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, μαθηματικές ικανότητες και δυνατότητα σχεδιασμού και δημιουργίας λογισμικών προγραμμάτων. Το μέσο ημερομίσθιο για αυτή την βέλτιστη θέση εργασίας είναι 88 δολάρια στις ΗΠΑ και είναι μια δουλειά με χαμηλά επίπεδα άγχους και θετικές προοπτικές προσλήψεων.

Παρά την ευρεία ανεργία, οι ελλείψεις για συγκεκριμένα επαγγέλματα έχουν ανεβάσει στην 3η καλύτερη θέση την δουλειά του διαχειριστή ανθρώπινων πόρων.

Οι αναλογιστές, οι ΩΡΛ και οι μαθηματικοί διατηρούν τις υψηλές τους θέσεις στην βαθμολογία καθώς απολαμβάνουν καλό εργασιακό περιβάλλον και καλούς μισθούς, ενώ μεγάλη αναρρίχηση στην φετινή κατάταξη έχουν εμφανίσει οι οικονομικοί προγραμματιστές και οι εργοθεραπευτές, γεγονός που αποδίδεται στην «ωρίμανση» της γενιάς των baby boomers.

Τα 10 καλύτερα και τα 10 χειρότερα επαγγέλματα, είναι τα εξής.

Το Top 10

1. Προγραμματιστής
2. Αναλογιστής
3. Διαχειριστής ανθρώπινων πόρων
4. Οδοντίατρος
5. Οικονομικός σύμβουλος
6. Ακουολόγος
7. Εργοθεραπευτής
8. Διαχειριστής online διαφημίσεων
9. Αναλυτής συστημάτων Η/Υ
10. Μαθηματικός

To Bottom 10

1. Υλοτόμος
2. Γαλακτοκόμος
3. Στρατιώτης
4. Εργάτης πετρελαιοπηγής
5. Ρεπόρτερ εφημερίδας
6. Σερβιτόρος
7. Μετρητής κατανάλωσης
8. Λαντζέρης
9. Χασάπης
10. Εκφωνητής


Στην διπλανή στήλη «Συνοδευτικό Υλικό» υπάρχει ο φάκελος «Κατάλογος καριέρας» με το σύνολο των 200 επαγγελμάτων που κατέταξε η CareerCast.com (στην αγγλική γλώσσα γιατί, όπως είπαμε, το επάγγελμα του δημοσιογράφου δεν είναι τόσο καλοπληρωμένο που να κάτσουμε να μεταφράσουμε και τα 200).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου