Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012

Γκάιτνερ: Οι οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε «βλακεία και απληστία»

«Οι περισσότερες οικονομικές κρίσεις οφείλονται σε ένα μείγμα βλακείας, απληστίας, απερισκεψίας, ανάληψης [οικονομικού] κινδύνου, ελπίδας» για κέρδος, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας σε εκδήλωση στο Πόρτλαντ έπειτα από μια επίσκεψή του σε ένα εργοστάσιο.
Επισήμανε μάλιστα ότι «δεν μπορείς να εξαλείψεις τη βλακεία, την απληστία και την απερισκεψία με νόμους. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να προσπαθήσεις να εξασφαλίσεις πως όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν προκαλούν πολύ μεγάλη ζημιά και για να το κάνεις αυτό πρέπει να διαθέτεις σωστούς κανόνες ενάντια στην απάτη και στις καταχρήσεις, μέτρα προστασίας, και να αναγκάζεις τις τράπεζες να έχουν περισσότερα κεφάλαια για την αντιστάθμιση κινδύνων».
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει ενέργειες κακόβουλων παραγόντων ώστε να τερματιστεί η χειρότερη οικονομική κρίση στη χώρα μετά την Μεγάλη Ύφεση.
«Τα γρανάζια της δικαιοσύνης γυρίζουν πλέον», είπε ο Γκάιτνερ. «Δεν γυρίζουν όσο γρήγορα θα ήθελε ο κόσμος, αλλά έχουμε το καλύτερο σύστημα παγκοσμίως για να διασφαλίζεται ότι οι νόμοι της χώρας εφαρμόζονται», πρόσθεσε.
Επισήμανε ακόμη ότι το να κατηγορηθούν πρόσωπα για γεγονότα όπως η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων το 2008 και η συνακόλουθη οικονομική κρίση δεν είναι εύκολο, αφού οι περισσότερες κρίσεις δεν προκαλούνται από εγκληματικές δραστηριότητες ή εσκεμμένα.
Αν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γουόλ Στριτ για την οικονομική κρίση, κανένα γνωστό στέλεχος μεγάλης τράπεζας δεν έχει φυλακιστεί.
Ο Γκάιτνερ δεν αναφέρθηκε στα μελλοντικά του σχέδια, σημειώνοντας μόνο ότι θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση ως το τέλος της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Reuters
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2170002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου