Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Σήμα “κατεπείγον” για πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη


2382Του Shai Ahmed (CN)
 Η έξαρση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ η οποία τώρα χτυπά τον κεντρικό της πυρήνα, αν και έχει λάβει μια επικίνδυνη διάσταση, εξακολουθεί να βγάζει κάποια θετική είδηση , σύμφωνα με τον Erik Nielsen, οικονομολόγο στη UniCredit.

«Τα πράγματα πισωγύρισαν με άσχημο τρόπο, αλλά να θυμάστε ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο μείγμα στην εικόνα αυτή τη στιγμή και παρόλο που χθες ήταν μια κακή μέρα, δεν είμαι έτοιμος να ρίξω ακόμα τη λευκή πετσέτα» δήλωσε συγκεκριμένα ο Nielsen, ο οποία εμφανίστηκε να είναι αισιόδοξος για την επίλυση της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.


Τη Δευτέρα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην χώρα του.

Αυτή η εξέλιξη τρόμαξε τις αγορές, με αποτέλεσμα να συμβούν έντονες ρευστοποιήσεις τίτλων σε όλο τον κόσμο την ίδια κι όλας ημέρα. Ο οίκος Moody’s, ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προειδοποίησε ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης μόνο ως αρνητική θα πρέπει να εκληφθεί.

Την Τρίτη, η Ολλανδία άντλησε μόλις € 2 δις από τη δημοπρασία των 2ετών και 25ετών ομολόγων της. Το εν λόγω εγχείρημα πέτυχε περίπου τις μισές αρχικές προσδοκίες καθώς οι ίδιες εκτιμούσαν για είσπραξη ποσού ίσου με € 2,5 δις (ή $ 3,3 δις) ενώ οι παρατηρητές της αγοράς θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού της χώρας πρόκειται να αυξηθεί.

Η Ισπανία ήταν στο μάτι του κυκλώνα τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι φόβοι για την ικανότητά της να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η χώρα πούλησε 3μηνα και 6μηνα έντοκα γραμμάτια δημοσίου αξίας € 1,9 δις και κατόπιν αυτού, οι αποδόσεις των κρατικών της χρεογράφων βρέθηκαν αυξημένες.

Οι αποδόσεις του πιο μακροπρόθεσμου ισπανικού χρέους διακυμάνθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες κινούμενες πέρα ​​από το κρίσιμο σημείο του 6%.

«Δεν είναι μόνο η ζώνη του ευρώ που υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας καθώς αυτή τη φορά η οικονομική ανάκαμψη υπήρξε λίγο πιο αργή από την ύφεση. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να υποφέρει από την πολύ λιτότητα» πρόσθεσε ο Nielsen.

Παρά τα όσα μέτρα έχουν παρθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, ο Nielsen επέμεινε ότι ήταν ο μονόδρομος που έπρεπε να ακολουθήσουν τα χρεωμένα κράτη - μέλη.

«Πρέπει να εξακολουθεί να είναι ο σωστός δρόμος (η λιτότητα), αλλά το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορείς να τον ακολουθήσεις χωρίς να προκληθούν προβλήματα από πολιτικής πλευράς; Αυτό είναι αυτό που βλέπουμε στη Γαλλία και στην Ολλανδία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο φαύλος κύκλος «πρέπει να σπάσει»

Ο Κρίστοφ Σμιντ, μέλος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων - μίας ομάδας που ονομάστηκε «οι σοφοί» οι οποίοι συμβουλεύουν τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε πως δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει μόνο λιτότητα εάν οι πολιτικοί δεν βάλουν σε τάξη και τα του οίκου τους.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις είναι τα σωστά, αλλά δεν επαρκούν. Έχουμε μία διπλή κρίση και τραπεζική κρίση και κρίση του δημόσιου χρέους και αυτό είναι ένας αρνητικός φαύλος κύκλος. Αυτός πρέπει να σπάσει για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ» δήλωσε ο ίδιος.

Επίσης παραδέχτηκε ότι για τη Γερμανία το εγχείρημα της εξισορρόπησης της αλληλεγγύης προς τα πιο ευπαθή κράτη ως μέλη της ευρωζώνης δύσκολη από τη μία και της εξασφάλισης της δέσμευσης από τα ίδια για περικοπή δαπανών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την άλλη, ήταν δύσκολο.

Ο Σμιντ δήλωσε ότι η Γερμανία δεν γίνεται να είναι ο ταμίας της Ευρώπης επ ‘αόριστον.

«Δεν είναι δυνατόν για τη Γερμανία να πληρώσει το σύνολο του λογαριασμού. Η αλληλεγγύη πρέπει να συνδυάζεται με κίνητρα, αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε και κάτι μέσα από αυτό» κατέληξε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου