Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ο Βενιζέλος και η ανατροπή του ΓΑΠ

O σημερινός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλος έπαιξε ανασταλτικό ρόλο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αλλά σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου. Αυτές τον ισχυρισμό προβάλει ο Marcus Walker σε εκτεταμένο ρεπορτάζ του που δημοσιεύεται στην σημερινή Wall Street Journal με τίτλο «Πως απέτυχε ένα ριζικό πρόγραμμα διάσωσης».


Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πιο σαφής προσπάθεια παρεμποδισμού των μεταρρυθμίσεων από τον υπουργό  Οικονομικών  κ.Βενιζέλο έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κατά την διάρκεια μεταμεσονύκτιων συνομιλιών του  με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ οι τελευταίοι επέμεναν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες είχε συμφωνήσει. Συγκεκριμένα τον θέμα αφορούσε την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων και το  κλείσιμο διαφόρων ζημιογόνων κρατικών οργανισμών. Όμως ο κ.Βενιζέλος ούτε καν ήθελε να ακούσει τίποτα απ αυτά και τους αφαίρεσε  μάλιστα τον λόγο λέγοντας : «Δεν δέχομαι να κάνω μία τεχνική συζήτηση μαζί σας» είπε. «Το θέμα είναι πολιτικό». Μετά απ' αυτή την απάντηση οι  εκπρόσωποι της τρόικα  σηκώθηκαν αμέσως, μάζεψαν τα έγγραφα τους και έφυγαν. Το αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου και να υποχρεωθεί ο κ.Βενιζέλος να κάνει ξανά έκκληση στους υπουργούς των οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν στην Πολωνία τα μέσα Σεπτεμβρίου για απελευθέρωση της δόσης του δανείου.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο Αμερικανός  δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι ο κ.Βενιζέλος ακόμα και στις δυσκολότερες ώρες που περνούσε η χώρα, δρούσε με αποκλειστικό γνώμονα το ατομικό πολιτικό του συμφέρον και  αναλάμβανε πρωτοβουλίες ερήμην του  τ.πρωθυπουργού.

Έτσι μετά την συνάντηση στις Κάννες τον περασμένο Νοέμβριο, όπου ο κ.Παπανδρέου πρότεινε το περίφημο δημοψήφισμα (το οποίο σύμφωνα με το δημοσίευμα έγινε αποδεκτό από τους Σαρκοζί και Μέρκελ) καθώς πετούσαν πίσω στην Ελλάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρότεινε να κοιμηθούν όλοι για να ξεκουραστούν. Ο ίδιος γύρισε στο πλάι και κοιμήθηκε.

Όχι όμως ο κ.Βενιζέλος. Έμεινε ξάγρυπνος και άρχισε να γράφει σε ένα χαρτί την δήλωση που θα έκανε στους δημοσιογράφους την επόμενη ημέρα σχετικά με το δημοψήφισμα. «Η θέση της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ είναι ένα ιστορικό επίτευγμα που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» έγραψε. Φτάνοντας στην Αθήνα στις 4,45 έδωσε στην δημοσιότητα την δήλωση.

Χωρίς να έχει πληροφορήσει τον κ.Παπανδρέου. Σε μερικές ημέρες η πρωθυπουργία Παπανδρέου αποτελούσε παρελθόν.Αυτοί είναι οι ισχυρισμοί ενός γνωστού δημοσιογράφου σε ένα ισχυρό «Μέσο». Οι απαντητικοί κεραυνοί Βενιζέλου αναμένονται.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15080

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου