Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Σκατά και σύννεφα

Tου Τάσου Τέλλογλου. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η κυβέρνηση της αριστεράς, την οποία επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας, έχει 95 έδρες και κάπου το 30% των ψήφων όσων ψήφισαν χθες. Με όρους αριστεράς, δεν μπορεί να εφαρμόσει οποιαδήποτε πολιτική. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 32% και 149 έδρες. Αν προστεθεί και η ΔΗΜΑΡ έχουν 38% και 168 έδρες, μία πλειοψηφία που είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί - πέρα από το αν υπάρχει πραγματική δυνατότητα σύγκλισης.
Αν προστεθεί και ο σχηματισμός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, φθάνουν το 49% και τα πράγματα γίνονται κάπως καλύτερα, καθώς η πλειοψηφία στη Βουλή (4 κομμάτων) προσεγγίζει τις 200 έδρες. Αριθμητικά είναι ακόμα μειοψηφία αλλά τα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα βρίσκονται γύρω στο 38% - αν υπολογίσει κανείς το 7,5 % των Φιλελευθέρων και το 3% των Οικολόγων, που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Η κατασκευή αυτή έχει ένα μικρό πρόβλημα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι εναντίον της συμφωνίας με τους δανειστές μας και η ΔΗΜΑΡ υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης (πιστεύει κανείς ότι τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων στις ξένες χώρες και των ομολογιούχων που δέχθηκαν το κούρεμα, οι τράπεζες και τα κοινοβούλια που ήδη ενέκριναν την συμφωνία, θα διαπραγματευτούν επειδή κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και έχασε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ;). Ήδη οι αγορές τιμολογούν τα ελληνικά ομόλογα, αυτά που έχουν ανταλλαχθεί με 20-25%, ενώ οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης θα ήθελαν να δείξουν στους υπόλοιπους ότι «μπορούν»και με μία μικρότερη ένωση.
Προσωπικά θεωρώ λύση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αναλαμβάνοντας ένα μέρος της διαχείρισης εκείνου που καταγγέλλει. Αλλά δεν θα μπει. Θα προτιμήσει να μείνει «έξω» και να ονειρεύεται έναν κόσμο διαφορετικό. Σε έναν παροξυσμό κυνισμού, ο υπουργός ασφάλειας του Μεταξά Μανιαδάκης, του οποίου οι νοσταλγοί εισέβαλλαν χθες στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχε πει ότι η «Ελλάδα είναι σκατά και σύννεφα». Συχνά η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή.

 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου