Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Δημ. Μπουραντάς Ας γίνουμε η αλλαγή που πρέπει να έλθει στον κόσμο.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Δ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑ
ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ 26 ΜΑΪΟΥ 2012

Βιώνουμε όλοι σήμερα μια βαθειά και πολύπλευρη κρίση, την ποιο τραγική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Φθάσαμε στην εθνική χρεοκοπία. Χάσαμε την εθνική κυριαρχία και αξιοπιστία. Φθάσαμε στην οικονομική χρεοκοπία. Το ΑΕΠ και το εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται ραγδαία εδώ και πέντε χρόνια, τα χρέη εκτοξεύονται, ο παραγωγικός ιστός καταρρέει, η υγιής επιχειρηματικότητα ασφυκτιά, οι αποταμιεύσεις και οι επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό.

http://www.kourdistoportocali.com/articles/11664.htm 
Φθάσαμε στην κοινωνική χρεοκοπία. Η ανεργία και η μετανάστευση των Ελλήνων, η εγκληματικότητα, ο αποκλεισμός, και η εξαθλίωση πολλών κοινωνικών ομάδων εκτοξεύονται. Η κοινωνία βρίσκεται σε σύγχυση, τρομοκρατημένη και κατακερματισμένη.
Χάσαμε την εθνική μας αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και υπερηφάνεια, τη γαλήνη και χαμόγελο. Ζούμε σε ένα τοπίο απέραντης αγωνίας, θλίψης και κατάθλιψης. Κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα παιδιά μας αφού για να δουλέψουν πρέπει να βρουν άλλες πατρίδες. Φοβάμαι ότι θα χάσουμε και την εθνική μας ταυτότητα.
Παρ’ όλα αυτά δεν χάσαμε το μυαλό, τη ψυχή κάτι την καρδιά μας. Μπορούμε να σηκώσουμε τα μάτια μας και να αντικρύσουμε στο γαλανό ουρανό της πατρίδας μας τις αχτίδες αισιοδοξίας. Μπορούμε να κάνουμε το ουράνιο τόξο να φανεί μετά την καταιγίδα. Μπορούμε να ταξιδέψουμε στη Κρήτη, στη Θεσσαλία, τα Δωδεκάνησα, την Ήπειρο, τη Ρούμελη και αλλού για ν’ αντικρίσουμε τα βουνά, τις πεδιάδες και τις θάλασσες και να ανακαλύψουμε του πλούσιους πόρους και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία και να χτίσουμε μια πατρίδα που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Μια Ελλάδα ισχυρή, ανταγωνιστική και ανθρώπινη. Μια χώρα πρότυπο γι’ αυτούς που τώρα μας λοιδορούν και μιας χλευάζουν. Μια χώρα πρωτοπόρα στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην οικονομία και στην ανθρωπιά. Μπορεί η Ελλάδα και ο Ελληνισμός να ξαναβρεί τον ιστορικό του ρόλο και να δώσει ξανά τα φώτα στην ανθρωπότητα που τόσο έχει ανάγκη στη σύγχρονη εποχή. Μπορούμε αν πρώτα μάθουμε από τα λάθη μας και δεν τα επαναλάβουμε. Αν αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση για τις αιτίες, που μας έφθασαν εδώ και τις αντιμετωπίσουμε. Αν αντιμετωπίσουμε το περίσσευμα ηγεμόνων και το έλλειμμα ηγετών, το περίσσευμα κομματισμού και το έλλειμμα δημοκρατίας, το περίσσευμα χρεών, κατανάλωσης, σπατάλης και παραοικονομίας και το έλλειμμα παραγωγής, υγιούς επιχειρηματικότητα, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, το περίσσευμα προπαγάνδας και το έλλειμμα ενημέρωσης, το περίσσευμα εκπαίδευσης και το έλλειμμα παιδείας. Όλα αυτά με τα οποία το κατεστημένο πολιτικό σύστημα μας οδήγησε στην χρεοκοπία, αντικαταστώντας τις αξίες της ακεραιότητας, της αξιοπρέπειας, της υπευθυνότητας, της δικαιοσύνης, της φρόνησης, με τις αξίες της διαφθοράς, της πονηριάς, της διαπλοκής, της ανευθυνότητα, του ωχαδερφισμού, του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων.
Μπορούμε να υλοποιήσουμε το εθνικό μας όραμα αν πορευθούμε με λογισμό και με όνειρο, με την αξία και τις αξίες μας.
Μπορούμε διότι είμαστε Έλληνες, Ελλάδα και Ελληνισμός. Είμαστε αυτοί που δώσαμε στην ανθρωπότητα, την επιστήμη, το χριστιανισμό, την αντίσταση στο ναζισμό. Οι Έλληνες, δούλεψαν σκληρά στις φάμπρικες της Γερμανίας, στα ορυχεία του Βελγίου, στην Αυστραλία, την Αμερική και την Αφρική. Διακεκριμένοι Έλληνες προσφέρουν στην επιστήμη, στην επιχειρηματικότητα στον πολιτισμό και στην πολιτική σε όλο τον κόσμο.
Γι αυτούς τους λόγους, μπορούμε να γίνουμε μια χώρα πρότυπο και πρωτοπόρα και ο Ελληνισμός να αποκτήσει παγκόσμια επιρροή και ηγεσία.
Αυτό είναι το όραμά μας και όχι να ξεπεράσουμε τη κρίση. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι όρος επιβίωσης. Δεν είναι όραμα. Το όραμα μας για να γίνει πραγματικότητα, χρειάζεται ένα εθνικό συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο που προβλέπει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο προτείνουμε να αντικαταστήσουμε τα υφεσιακά και αντικοινωνικά μέτρα της λαίλαπας του μνημονίου με αναπτυξιακά και δίκαια μέτρα. Μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής, δασμοδιαφυγής, της παραοικονομίας, της διαφθοράς και της σπατάλης, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ελλείμματα. Προτείνουμε άμεσα μέτρα κατά της εξαθλίωσης, της εγκληματικότητας, του μεταναστευτικού. Προτείνουμε μια καταιγίδα ανάπτυξης με μεγάλα επενδυτικά
έργα και γνωρίζουμε ποια πρέπει να είναι.
Άμεσα όμως μπορεί να ξεκινήσει το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο μας που προβλέπει ριζικές εκ βάθρων αλλαγές παντού που είναι αναγκαίες για την ανασυγκρότηση της χώρας και την υλοποίησή τους οράματός μας.
Προτείνουμε και μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσω του αποτελεσματικού Μάνατζμεντ και της Ηγεσίας αλλαγών, αλλαγές σε όλους τους τομείς, στη Δημοκρατία, στη Δικαιοσύνη, στο παραγωγικό μοντέλο, στην επιχειρηματικότητα, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην οικολογία, στις Διεθνείς σχέσεις πάντα στα πλαίσια της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.
Όλες αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν την αναγέννηση του πολιτικού πολιτισμού και την ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Προϋποθέτουν πολιτικό προσωπικό που θα έχει ως φιλοδοξία να δώσει αξία στη πολιτική και όχι να πάρει αξία από την πολιτική. Προϋποθέτει να έρθει στην πολιτική η νέα γενιά. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης και η αποστολή της Κοινωνίας Αξιών.
Με πυξίδα τις αξίες μας και την ιδεολογία μας που υπερβαίνει τις ξεπερασμένες ιδεολογίες του σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού, θα ενώσουμε όλες τις υγιείς κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και θα χτίσουμε την πατρίδα που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός θα ξαναβρεί τον ιστορικό της ρόλο. Αυτό το στοίχημα μπορούμε να το κερδίσουμε. Θα το κερδίσουμε αν κατανοήσουμε τη ρήση του Ε. Φρόμ ότι «είμαστε αποτελέσματα της ιστορίας, αλλά ταυτόχρονα γράφουμε και την ιστορία μας». Αν κάνουμε πράξη τη ρήση του Πλάτωνα που υποστηρίζει ότι «μια από τις τιμωρίες μας να μην καταδεχόμαστε να ασχολούμαστε με τη πολιτική, είναι να μας κυβερνούν οι κατώτεροί μας». Αν κάνουμε πράξη με τη ρήση του Γκάντι που έλεγε ότι «πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλει να έρθει στο κόσμο», καθώς και τη ρήση του J. Kennedy που υποστηρίζει «μη ρωτάς μόνο τι έκανε η πατρίδα για εσένα, αλλά να ρωτάς τι έκανες και εσύ για τη πατρίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου