Τρίτη 8 Μαΐου 2012

«Ε και τι έγινε;» λέει η Ευρώπη για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική. Αλλά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει, μεταξύ άλλων, ανάλυση της Wall Street Journal για τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

«Ένας λόγος για την υποτονική αντίδραση των (ξένων) αγορών είναι ότι πολλοί αναλυτές λένε τώρα ότι η προοπτική της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πια τον ίδιο κίνδυνο που αποτελούσε όταν η κρίση άρχισε, σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα, γιατίοι περισσότεροι εξωτερικοί επενδυτές έχουν είτε αποχωρήσει ή έχουν ήδη αναγκαστεί να εγγράψουν ζημιές στα ελληνικά τους ομόλογα», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η απειλή της πυρηνικής βόμβας που μπορεί να είχαν πέρυσι δεν υπάρχει πια», εξηγεί ο Jacob Funk Kirkegaard, οικονομολόγος του Peterson Institute for International Economics. «Εάν επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, θα είναι κυρίως μια καταστροφή για την Ελλάδα».

Πριν από έξι μήνες, η απειλή του δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έβαλε την Ευρωζώνη και τις τράπεζές της στη διαδικασία να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και πλέον είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να το αντιμετωπίσουν.

Έπειτα και από το haircut στα ελληνικά ομόλογα, οι τράπεζες έχουν πολύ μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα.

Η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δώσει, μεν, πολλά δάνεια στην Αθήνα, όμως, έχουν τους πόρους να αντιμετωπίσουν μια στάση πληρωμών, αναφέρει η WSJ, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις αναλυτών.

«Πολιτικά είναι μια ενόχληση, όμως, η ιδέα ότι η ελληνική έξοδος μπορεί να καταστρέψει την ΕΚΤ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωζώνης, δεν νομίζω ότι είναι αξιόπιστη», δηλώνει ο Kirkegaard.

Επιπλέον, η υπομονή των ξένων πολιτικών απέναντι στην Αθήνα εξαντλείται, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να υιοθετούν πλέον την άποψη των οικονομολόγων, που λένε ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα πυροδοτούσεμια καταστροφή.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι ενδεικτικές. Ο Olli Rehn δήλωσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν τίθεται προς συζήτηση, όμως, τόνισε ότι αυτή συνεπάγεται βασικές υποχρεώσεις για τη χώρα. Και απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. «Αυτό είναι το deal που υπάρχει στο τραπέζι. Είναι μια πρωτοφανής προσπάθεια σε ό,τι έχει να κάνει με την αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη είναι όμως αμφίδρομη», είπε ο εκπρόσωπός του.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=112155

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου