Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ανοιχτά για έξοδο μιλούν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Ανοιχτά για έξοδο μιλούν οι κεντρικοί τραπεζίτες

Το πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα και ο διαφαινόμενος κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη βρίσκονται για μία ακόμη ημέρα στο επίκεντρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης μίλησαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι διαχειρίζονται την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, την ώρα που το αδιέξοδο στην Αθήνα για την δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας εντείνει την ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη δανειακή σύμβαση, αναφέρουν οι Financial Times.
Τα σχόλια των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για κατακερματισμό της ευρωζώνης λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους αξιωματούχους.
«Προβλέπω ότι ένα φιλικό διαζύγιο- εάν χρειαστεί- είναι πιθανό. αλλά προς το παρόν το αρνούμαι», είπε ο Λικ Κοέν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου.
Ο Πάτρικ Χόνοχαν, διοικητής της Ιρλανδικής Τράπεζας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, είχε δηλώσει από το Ταλίν το Σάββατο ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι τεχνικά εφικτή. Δεν είναι απαραίτητα μοιραία, αλλά δεν είναι και ελκυστική».
Ανοιχτά για έξοδο μιλούν οι κεντρικοί τραπεζίτες
Ο Γενς Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ, που επίσης είναι μέλος του συμβουλιου της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι οι συνέπειες από την έξοδο της Ελλάδας θα είναι πιο σοβαρές για την ίδια την χώρα παρά για την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας, Βινς Κέιμπλ, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «πρέπει να ελπίζει» ότι το τείχος προστασίας της ευρωζώνης θα προστατεύσει από την κατάρρευση την Ιταλία και την Ισπανία, εάν εξαπλωθεί η κρίση από την Ελλάδα και την Κύπρο. Αν όχι, σημείωσε, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο βρετανικό εμπόριο.
Οπως πολλοί αξιωματιούχοι της Ευρωζώνης, και η ΕΚΤ ενέτεινε τις πιέσεις στην Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα του Μνημονίου και προειδοποίησε ότι η αθέτηση των όρων θα οδηγήσει σε «παγωμα» της βοήθειας, προσθέτουν οι FT.
Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι μεγαλύτερος σήμερα απ' ότι ήταν στην αρχή του έτους, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.
Συναγερμός από την πολιτική αβεβαιότητα
Το BBC αναφέρει ότι Δημοκρατική Αριστερά επανέλαβε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ελληνας Πρόεδρος κάλεσε τα τέσσερα βασικά κόμματα σε νέες συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.
Το δίκτυο επισημαίνει ότι ο αρχηγός της «ακροαριστερής παράταξης» ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις νέες συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την Δευτέρα, βυθίζοντας την Ελλάδα σε μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή.
Η κίνηση του κ.Τσίπρα φέρνει την χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε νέες εκλογές, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν την νίκη στο αντιμνημονιακό κόμμα.
Ο βρετανικός Independent γράφει σε σημερινό άρθρο του ότι η αναζήτηση κυβέρνησης στην Ελλάδα για να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία χθες, ενώ σημείωσε ότι οι ελπίδες για συμφωνία εξανεμίζονται, καθώς το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστερας, ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις σημερινές συνομιλίες μετα τα δύο μεγάλα κόμματα.
Η πολιτική αβεβαιότητα έχει θέσει σε συναγερμό τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας και έχει θέσει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ, προσθέτει.
Οι ευκαιρίες που είχαν οι Ελληνες πολιτικοί για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας εξατμίστηκαν την Κυριακή, θέτοντας την χώρα αντιμέτωπη με νέες εκλογές και αυξάνοντας τις αμφιβολίες για το αν μπορεί να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να αποφύγει την χρεοκοπία, επισημαίνουν οι New York Times.
«Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα, ποι αρχηγοί των κύριων πολιτικών κομμάτων παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας, κάνοντας την κυβέρνηση ενότητας να μοιάζει απίθανη και τις νέες εκλογές αναπόφευκτες», προσθέτει η εφημερίδα.
Την Δευτέρα συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να σχηματιστεί κυβέρνηση, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές εκογές και έπειτα από τρεις αποτυχημένες διερευνητικές εντολές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε τους αρχηγούς, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης.
«Το δράμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς αρχηγός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τον σχηματισμό μίας ευρείας κυβέρνησης συνεργασίας», ανέφερε η γερμανική Süddeutsche Zeitung.
«Καμία συμφωνία για κυβέρνηση» αναφέρει ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με την άκαρπη συνάντηση της Κυριακής του Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Οπως επεσήμανε η εφημερίδα, η ριζοσπαστική αριστερά αρνείται να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα. Σε άλλη περίπτωση, η χώρα θα προσέλθει ξανά στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου