Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Δραστήριες στον λαό, ευάλωτες στο κομματικό photoshop

Στην εποχή του Στάλιν, που με κάθε ευκαιρία ξορκίζει, γύρισε η «Αυγή». Με τρόπο σχεδόν απροσδόκητο παραποίησε φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Κυριακής των εκλογών στα Προπύλαια. Από την κόκκινη σημαία, που ανέμιζε πίσω από τον περιχαρή Αλέξη Τσίπρα, αφαιρέθηκαν περίτεχνα τα εμβλήματα της ΚΟΕ, μιας από τις ένδεκα συνιστώσες της συνασπισμένης ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Η γνήσια φωτογραφία με τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ)
Η γνήσια φωτογραφία με τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ)
Πρόκειται για κλασική περίπτωση λογοκρισίας. Ανακαλεί στη μνήμη την πρακτική του Αντρέι Ζντάνοφ. Ήταν ο Κομισάριος Κουλτούρας στη Σοβιετική Ρωσία την εποχή, που παντοδύναμος στο Κρεμλίνο δέσποζε ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ο «άνθρωπος από ατσάλι». Το καθετί, που ενοχλούσε την κομματική ηγεσία, εξαφανιζόταν από το προσκήνιο.
Το περισσότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι φωτογραφίες, που απαθανάτιζαν κορυφαία κομματικά και κρατικά στελέχη σε ιστορικές στιγμές.
Την εποχή των Μεγάλων Εκκαθαρίσεων, κορυφαίες μορφές του Κομμουνιστικού Κόμματος συνελήφθησαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν. Η σταλινική ηγεσία φρόντισε να σβήσει κάθε εικόνα, που θα θύμιζε ακόμα και την ύπαρξή τους. Απάλειψε από τις φωτογραφίες και τις κινηματογραφικές ταινίες τα ανεπιθύμητα πρόσωπα, διατηρώντας μόνο τους ηγέτες και τους πιστούς στην ηγεσία.
Το ίδιο θέμα με τα εμβλήματα εξαφανισμένα
Το ίδιο θέμα με τα εμβλήματα εξαφανισμένα
Κράτησε, ασφαλώς, το πορτρέτο του Λένιν. Αλλά πέταξε τον Τρότσκι, όπου τον βρήκε να στέκεται δίπλα του.
Αποθέωσε το πρόσωπο του Στάλιν, αλλά έσβησε από το κάδρο τον Ζινόβιεφ και τον Κάμενεφ, τον Μπουχάριν και τον Τσουχατσέφσκι.
Δραστήριες στον λαό, ευάλωτες στο κομματικό photoshop
Τώρα οι «κοκκινοφρουροί» της Κουμουνδούρου εξαφάνισαν τα εμβλήματα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας, της ΚΟΕ, που είναι μια από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, από τις πιο δραστήριες.
Στις εκλογές της 6ης Μαΐου ανέδειξε τρεις βουλευτές, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι Βασίλης Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Βασίλης Κυριακάκης (Φθιώτιδας), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδας).
Ο Λένιν μιλάει το 1920 σε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πάνε προς το μέτωπο της Πολωνίας, έχοντας κοντά του τους Τρότσκι και Καμένεφ. Η λογοκρισία του σταλινικού καθεστώτος τους εξαφάνισε, προκε
Ο Λένιν μιλάει το 1920 σε στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού που πάνε προς το μέτωπο της Πολωνίας, έχοντας κοντά του τους Τρότσκι και Καμένεφ. Η λογοκρισία του σταλινικού καθεστώτος τους εξαφάνισε, προκειμένου να μειωθεί η συμμετοχή τους στα ιστορικά γεγονότα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του στο facebook παραπονέθηκε για την κριτική, που ασκείται από τον Τύπο στις ενέργειές του τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα,σχολίασε ειρωνικά:
«Θα μπορούσε η εβδομάδα 6 – 13 Μαΐου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως εβδομάδα ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας»
Σύμφωνοι. Μήπως, όμως, την κορυφαία (αν όχι αποκλειστική) θέση στη γιορτή θα έπρεπε να έχει το δημοσιογραφικό όργανο της Κουμουνδούρου; Το κατόρθωμά του δύσκολα ξεπερνιέται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου