Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Η Γκίλαρντ ενόχλησε τους Ευρωπαίους...

Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας δέχθηκε τα πυρά των Ευρωπαίων για την έκκλησή της προς αυτούς να ακολουθήσουν το αυστραλιανό μοντέλο ανάπτυξης.
Αυτό αναφέρει το σύνολο του αυστραλιανού τύπου αλλά η ίδια η πρωθυπουργός το διαψεύσει και ο υποστηρίζει πως το «ξέσπασμα» του προέδρου της...Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν απευθυνόταν στην ίδια αλλά στους …Αμερικανούς.
http://nonews-news.blogspot.gr/2012/06/blog-post_6853.html
«Με τον κ. Μπαρόζο συναντήθηκα, αστειευτήκαμε και δεν μου είπε τίποτα αν και είχε κάποια παράπονα από τον αυστραλιανό τύπο» είπε η κ. Γκίλαρντ.
Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι «Οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λος Κάμπος (Μεξικό) για να λάβουν μαθήματα δημοκρατίας ή για το πώς πρέπει να διαχειριστούν την οικονομία.

«Οι προκλήσεις δεν είναι όλες ευρωπαϊκές. Είναι παγκόσμιες» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι τα διεθνή οικονομικά προβλήματα άρχισαν με την χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τέσσερα χρόνια.

Νωρίτερα η κ. Γκίλαρντ είχε καλέσει τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να εξετάσουν το αυστραλιανό μοντέλο προώθησης της ανάπτυξης και τόνισε ότι τα μέτρα λιτότητας δεν μπορεί να είναι στόχος αυτά καθαυτά.

Είναι σαφές σήμερα σε όλο και περισσότερο κόσμο ότι τα μέτρα λιτότητας, τα οποία αναγνωρίζουμε ότι λήφθηκαν απέναντι στις αιτιολογημένες ανησυχίες για το χρέος των χωρών -- πρέπει να συνοδεύονται από μια επείγουσα και ταυτόχρονα εντατική προσπάθεια για την ανάπτυξη, είπε η κ. Γκίλαρντ.
Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να είναι από μόνη της ένας στόχος. Πρέπει να είναι ένα από τα στοιχεία μιας σφαιρικής προσέγγισης που αποσκοπεί στην ευρεία και διαρκή οικονομική ανάπτυξη, είπε σε αρχική παρέμβασή της στο πλαίσιο της έναρξης των εργασιών της G20.

Η Αυστραλία γνωρίζει μια εξαιρετική οικονομική ανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, ακόμη κι αν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής της υγείας συνδέεται με τους φυσικούς της πόρους.

«Θα ζητήσω από τους ευρωπαίους φίλους μας να λάβουν υπόψη τον αυστραλιανό τρόπο. Μια αξιόπιστη δέσμευση για μια ανάπτυξη δημοσιονομικά υπεύθυνη θα είναι ο μόνος δρόμος για την πρόοδο. Η Αυστραλία έδειξε αυτό το δρόμο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο η Άντζελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ενοχλήθηκαν από την κ. Γκίλαρντ που την αντιμετώπισαν ψυχρά σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα που της επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ

Με αφορμή τις παραινέσεις της Αυστραλής Πρωθυπουργού στη σύσκεψη των G20 στο Μεξικό να «ακολουθήσει η ΕΕ το παράδειγμα της Αυστραλίας στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης» και την απάντηση σε έντονο τόνο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο αναλυτής διεθνών θεμάτων της εφημερίδας «The Australian», Greg Sheridan, θεωρεί «αδικαιολόγητη την αντίδραση του κ. Μπαρόζο, στο βαθμό που όντως η κ. Γκίλαρντ ηγείται μιας σημαντικής οικονομικής δύναμης, ενώ ο ίδιος ηγείται μιας Ένωσης με προβλήματα τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομική διαχείριση που χρονίζουν και τα οποία τώρα απειλούν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».
Διατείνεται ότι η οικονομική κρίση «πηγάζει από τη δημογραφική κρίση στην ΕΕ, δεδομένου ότι ο πληθυσμός γερνάει, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η υπογεννητικότητα, καθιστώντας, ως αδήριτη ανάγκη τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Η μείωση, λοιπόν, του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης, το υψηλό χρέος και η ανάγκη για στήριξη ενός δαπανηρού ασφαλιστικού συστήματος απλώς δε συνδυάζονται».Κατά δεύτερον, θεωρεί μείζον το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ «κυρίως από τη βόρειο Αφρική. Η κατάργηση λοιπόν των εσωτερικών συνόρων επιδεινώνει πολλαπλασιαστικά το πρόβλημα αδυναμίας ελέγχου των εξωτερικών συνόρων». Αντίθετα, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί «πόλο έλξης εξειδικευμένων και υψηλών προσόντων μεταναστών από την Ινδία, την Κίνα και τη Λατινική Αμερική, όπως συμβαίνει με την Αυστραλία, γεγονός το οποίο θα ενίσχυε το παραγωγικό δυναμικό της Ένωσης».

«Κεφαλαιώδους σημασίας», επίσης, διατείνεται ότι είναι το πρόβλημα «παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικά όργανα, εφόσον σε μια δημοκρατική κοινωνία μόνο σε επίπεδο έθνους-κράτους μπορούν να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες». Το «μόρφωμα» της ΕΕ, το οποίο «δεν αποτελεί ομοσπονδιακό κράτος, ώστε να αναζητούνται ευθύνες από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά ούτε σύνολο αυτόνομων εθνών-κρατών με τους δικούς τους μηχανισμούς χάραξης και άσκησης πολιτικής, τα οποία να συνεργάζονται», υποστηρίζει ότι δε διαθέτει καμία έννοια ισχυρής κεντρικής διακυβέρνησης και ως εκ τούτου δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια σε πληθώρα αρχηγών μη-ευρωπαϊκών κρατών και διεθνών φορέων και οργανισμών».

Προτάσσει ως λύσεις «τον περιορισμό ή την κατάργηση των συντάξεων με τον τρόπο και τα κριτήρια που χορηγούνται μέχρι στιγμής, την αύξηση του πληθυσμού», τη συνειδητοποίηση από τους διεθνείς δανειστές ότι οφείλουν να δεχθούν ‘κούρεμα’ των χρεών κυρίως στις περιπτώσεις όπου ο δανεισμός πραγματοποιήθηκε εξ αρχής με ληστρικούς όρους που ξεπερνούσαν οποιαδήποτε δυνατότητα του υπόχρεου να ανταποκριθεί με συνέπεια».

Τέλος, υποστηρίζει ότι «είναι εντελώς παράλογες οι φωνές που υποστηρίζουν ότι διάλυση της ΕΕ θα οδηγήσει και πάλι την Ευρώπη σε πολέμους, καθώς ο κυριότερος εχθρός που απειλεί το παγκόσμιο σύστημα δεν είναι ο στρατός των χωρών της ΕΕ αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες», ενώ καταλήγει ότι «εμβάθυνση της Ένωσης συνεπάγεται περισσότερα προβλήματα, στο βαθμό που ήδη η πραγματικότητα δείχνει ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα»...
http://neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου