Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Χρήμα... "γιοκ" έως τις 20 Αυγούστου... τρεχάτε ποδαράκια μου...

Στις 20 Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση των δανειστών απέναντι στη χώρα μας, σε μια έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/711560/Article.aspx 
Μέχρι τότε, και παρ' όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες στον ελληνικό τύπο, οιελεγκτές της τρόικας έχουν μία και μόνο εντολή: να καταγράψουν τις πολιτικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τις προθέσεις του νέου υπουργού οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.

Έχουν επίσης εντολή να ρωτήσουν τους αρμόδιους υπουργούς ποιες καθυστερήσεις διαπιστώνουν στα υπουργεία τους και τι δημοσιονομικά στοιχεία θα βρουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν έχουν εντολή να κάνουν διαπραγμάτευση ή να θέσουν θέματα ή μέτρα στο τραπέζι.

Το πρώτο πόρισμα οι επιτελείς της τρόικας θα το μεταφέρουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και οι προϊστάμενοί τους θα το παρουσιάσουν στο eurogroup. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνηςαναμένεται να τηρήσουν σκληρή και ενιαία στάση απέναντι στον Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εφαρμοστούν.

Ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί επίσης να αναλύσει και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η χρηματοδότηση της χώρας μας, πάντως, έχει παγώσει και τα 4,2 δισ. ευρώ που έπρεπε να λάβουμε την προηγούμενη εβδομάδα θα συζητηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Ο ορίζοντας για τους δανειστές μας είναι η 20ή Αυγούστου, όταν λήγουν τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, εάν δεν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας και για την τελευταία λεπτομέρεια, η επόμενη δόση θα αφορά αυστηρά και μόνο την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν.

Η γραμμή των αξιωματούχων, πάντως, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα παραμείνει σκληρή και οι λέξειςεπιμήκυνση και αναδιαπραγμάτευση αποσύρονται (προσωρινά) από τις συζητήσεις. Ο λόγος είναι η αποδελτίωση των δηλώσεων των πολιτικών αρχηγών και ιδιαίτερα του κ. Βενιζέλου για βέτο σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα (μέτρο που υπό τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ ο ίδιος αποφάσισε και επέβαλε για ψήφιση στη βουλή).

Όπως σημειώνουν με νόημα Ευρωπαίοι διπλωμάτες, η ομίχλη θα καθαρίσει με την περιοδεία του κ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσιγκτον. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μετά το έκτακτο eurogroup την προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου να υπάρξει και έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών, με κύριο αντικείμενο την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όσο για την πιθανότητα επιτηρητή της Κομισιόν στην Ελλάδα, αρμόδια στελέχη σημειώνουν ότιδεν πρόκειται για καινούρια εξέλιξη, αλλά για καθυστερημένη εφαρμογή όρων της πρώτης δανειακής σύμβασης.

Όμως, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ο διορισμός τέτοιου επιτρόπου έχει να κάνει περισσότερο με πάλη δυνάμεων εντός της Κομισιόν και του επιτρόπου Όλι Ρεν, που θέλει να εποπτεύει τα πάντα και σιγά-σιγά να καταργήσει την task force του Χ. Ράιχενμπαχ και να την ενσωματώσει στη δική του ομάδα.
------------------

ένα χρόνο ακυβερνησίας γιατί... ? γιατί δεν γούσταραν τον ΓΑΠ..? γιατί δεν μπορούσαν να τα βρούνε πριν ενώ τώρα μπορούν..? μήπως οι υπουργού οι σημερινοί είναι ικανότεροι από τους κηπουρούς του ΓΑΠ....? αναπαντητα ερωτηματα που πρεπει να κρινει η ιστορια για τα καταντια των ζωων μας ... ομηροι του λαικιστικου και ηλίθιου πολιτικού κατεστημένου... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου