Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Κολοσσοί για τα πετρέλαια του Ιονίου, Οκτώ οι προσφορές για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου

Εννιά ξένοι κολοσσοί συν δύο μεγάλες ελληνικές εταιρείες, στην παγκόσμια αγορά των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα «οικόπεδα» των Ιωαννίνων, του Πατραϊκού Κόλπου και του Κατακόλου.

Οι επίσημες εκτιμήσεις των βεβαιωμένων απολήψιμων κοιτασμάτων πετρελαίου για τις τρεις περιοχές κάνουν λόγο για 250 με 300 εκατ. βαρέλια. Δηλαδή αντιστοιχούν σε τρεις «Πρίνους» και σε αξία σε 25 δισ. δολάρια σε βάθος 20ετίας.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63679251 
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού με τη μέθοδο του «Open Door» για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.

Συνολικά 11 εταιρείες με διεθνή παρουσία και εμπειρία υπέβαλαν οκτώ προσφορές για τα τρία «οικόπεδα». Πρόκειται για τρεις βρετανικές εταιρείες, τρεις καναδικές, μία ιταλική, μία συμφερόντων ΗΠΑ - Γαλλίας, δύο ελληνικές και μία κυπριακή.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν δοθεί στους αναδόχους οι περιοχές, αφού βέβαια προηγηθεί η διαβούλευση για την ανακήρυξη τουλάχιστον ενός με δύο κοινοπραξιών σε κάθε «οικόπεδο».

Ανά περιοχή οι κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι:


Ιωάννινα (εκτιμήσεις για 50 με 80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου):

1. Ελληνικά Πετρέλαια AE, Edison International SPA (Ιταλία), Melrose Resources Plc (Μ. Βρετανία)

2. Energean Oil and Gas (Ελλάδα), Petra Petroleum (Καναδάς), Schlumberger (ΗΠΑ ? Γαλλία) (strategic technical partner)

3. Arctic Hunter Energy Inc (Καναδάς)., K.O. Enterprises Inc. (Καναδάς).

4. Chariot Oil and Gas Limited


Πατραϊκός Κόλπος - Δυτικά (εκτιμήσεις για 200 εκατ. βαρέλια πετρελαίου):

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited (Μ. Βρετανία), Schlumberger (strategic technical partner)

2. Ελληνικά Πετρέλαια AE, Edison International SPA, Melrose Resources Plc

Κατάκολο (εκτιμήσεις για 3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου)

1. Energean Oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited, Schlumberger (strategic technical partner)

2. Grekoil Energy Ventures LTD (Κύπρος)

Ο κ. Λιβιεράτος με δηλώσεις του τόνισε ότι «το ενδιαφέρον από ολόκληρο τον πλανήτη στη διαδικασία δείχνει ότι η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίζεται και η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, σημαντικό πως η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στον ενεργειακό χάρτη, σε μία περίοδο που ο τομέας της ενέργειας αποτελεί μια σπουδαία ελπίδα για την εθνική οικονομία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος «έτρεξε» και τις διαδικασίες των διαγωνισμών, υπογράμμισε πως «το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία», ενώ τόνισε ότι «δικαιώνεται μια προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου