Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τo Colpo Grosso της ανακεφαλαιοποίησης

Του Πέτρου Λεωτσάκου
Το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking και των ανακεφαλαιοποιήσεων έχει σχεδιαστεί, με στόχο οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν 45 δισ. και να επιστρέψουν 14 με 15 δισ. ευρώ. Oυδείς από όλους τους εμπλεκόμενους μπορεί να δώσει ασφαλή απάντηση στο ερώτημα πώς θα διασφαλιστεί το κράτος να επανακτήσει και τα 45 δισ., κατ’ ελάχιστο δηλαδή να επανακτήσει τα κεφάλαια που θα καταβάλει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διοικήσεις και μέτοχοι τραπεζών έκαναν μεγάλο αγώνα ώστε να βγει πρώτο κόμμα η ΝΔ και να αποτραπεί ο κίνδυνος εκτροπής της οικονομίας. Ταυτόχρονα, θεωρούν καλή την επιλογή Στουρνάρα για το ΥΠΟΙΚ, καθώς είναι γνώστης της τραπεζικής αγοράς και θα μεριμνήσει ώστε να μην κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι ΝΔ και τρόικα δεν επιθυμούν κρατικοποίηση. Οι ζυμώσεις στις τράπεζες θα ενταθούν με επίκεντρο:


1)Tη νέα διοίκηση της Εθνικής υπό τον Τουρκολιά που φέρεται να συζητά εξαγορά της Emporiki bank. Η Credit Agricole θα έχει ρόλο στρατηγικού μετόχου στο σχήμα ενδεχομένως. Να σημειωθεί ότι και η Eurobank φέρεται να ενδιαφέρεται για την Emporiki bank.

Τις επαφές στο Παρίσι για λογαριασμό της Εθνικής πραγματοποίησε ο Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο η Εθνική να αγοράσει την Emporiki.

Οι επαφές της Eurobank με την Credit Agricole πραγματοποιήθηκαν από το EFG Group. Είναι προφανές ότι Εθνική και Eurobank θα έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις περί την Emporiki Bank.


2) Η Alpha θέτει σε προτεραιότητα την εξασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα της τράπεζας. Που σημαίνει ότι θα δοθεί μάχη ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθεί η ελάχιστη συμμετοχή του 10%. Ο Κωστόπουλος φαίνεται ότι συμφώνησε με το Κατάρ να καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή.


3) Στην Eurobank, παρά τις αναφορές ότι ο Λάτσης δεν θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση, είναι ξεκάθαρο ότι, αν υπάρχουν όροι που διατηρούν ιδιωτικές τις τράπεζες, θα καλύψει την ελάχιστη συμμετοχή του 10%.

Στην Πειραιώς ο Μ. Σάλλας έχει πραγματοποιήσει κινήσεις που θα την εξασφαλίσουν. Τέλη Μαΐου ο εκτελεστικός πρόεδρος Μιχάλης Σάλλας αποφάσισε σε διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε να καταστεί μη εκτελεστικός πρόεδρος. Για όσους γνωρίζουν, η απόφαση αυτή δεν είναι δευτερευούσης σημασίας αλλά πρωτευούσης.

Η κίνηση αυτή είναι ευέλικτη και στρατηγική, ενόψει του ανασχεδιασμού του ΔΣ της τράπεζας, αλλά και ευρύτερων σχεδιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί. Μεταξύ των πολύ στρατηγικών κινήσεων Σάλλα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Οι τραπεζίτες και οι βασικοί μέτοχοι προβαίνουν σε κινήσεις ώστε να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών. Ο στρατηγικός τους στόχος είναι πώς με 15 δισ. θα αγοράσουν 45 δισ., ή πώς θα λάβουν 45 δισ. και θα επιστρέψουν 15 δισ. ευρώ.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστούν 40-41 δισ. ευρώ, ενώ, αν συμπεριληφθούν και τα 4,4 δισ. από τις προνομιούχες μετοχές, πρόκειται για ανακεφαλαιοποίηση ιστορικών διαστάσεων 44 με 45 δισ. ευρώ. Έχουν δοθεί 18 δισ. στις 4 μεγαλύτερες, θα ακολουθήσουν ΑΤΕ και Τ.Τ. με συνολικά 6,5 δισ. ευρώ. Περίπου 1 με 1,5 δισ. προορίζονται για τις υπόλοιπες μικρότερες τράπεζες, περί τα 10 δισ. για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της BlackRock, καθώς και 4-5 δισ. ως capital buffer ως κεφαλαιακό απόθεμα. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 40 με 41 δισ. ευρώ.

Θα περίμενε κανείς το αυτονόητο, ότι το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος θα πάρουν πίσω όχι 40-41 δισ., αλλά 45 ή 50 δισ. ώστε να επιτευχθούν και κεφαλαιακές υπεραξίες κατά τα πρότυπα των αμερικανικών τραπεζών. Όμως είναι πολύ πιθανό τελικά το ελληνικό κράτος όχι μόνο να μην κερδίσει, αλλά ούτε καν να πάρει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που θα επενδύσει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που φθάνουν τα 40-41 δισ. από τα κεφάλαια της τρόικας και 4,4 δισ. από τις προνομιούχες μετοχές του Νόμου Αλογοσκούφη. Δηλαδή σύνολο 44 με 45 δισ. ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα επιστραφούν στο κράτος; Το ΔΝΤ είχε προβλέψει ότι από τα 50 δισ. που θα διαθέσει για τις τράπεζες, θα επιστραφούν 16 δισ. ευρώ. Δηλαδή θα ανακτηθούν μόνο 16 δισ. Τα υπόλοιπα θα χαθούν. Ωστόσο ορισμένα έμπειρα στελέχη θεωρούν ότι τελικά το ΤΧΣ και το ελληνικό κράτος δεν θα πάρουν περισσότερα από 10-15 δισ. ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα επενδύσει 44 με 45 δισ. και θα πάρει πίσω στο καλύτερο σενάριο 15 δισ. ευρώ.

Οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ αντί 0,33 ευρώ, με discount 66%. Οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην κάλυψη του 10%, εισφέροντας 3 δισ. ευρώ. Στο τέλος θα επιστρέψουν για τα 44 με 45 δισ., άλλα 12 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, σε 2-3 χρόνια οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών θα αγοράσουν το 1 ευρώ κεφάλαιο αντί 0,33 ευρώ. Θα πρόκειται για το μεγαλύτερο colpo grosso στην ιστορία του banking. Ας δοθεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Η νέα Proton bank μετά τη διάσπασή της σε good και bad bank, στην κυριολεξία καθάρισε.


Διαθέτει κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ. Άρα για να την αγοράσει κανείς, θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Πόσο έχουν αποτιμήσει την νέα Proton bank, η οποία είναι πεντακάθαρη, ορισμένοι επίδοξοι μνηστήρες; Όχι πάνω από 80 με 90 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αγοράζουν τα 250 εκατ., 80 με 90 εκατ. ευρώ -με έκπτωση 66%.

Διαχρονικά στηρίζουν τις τράπεζες οι μικρομέτοχοι - Ιστορικές ανατροπές ποσοστών


4/2012
4/2012
4/2010
4/2010
Τράπεζες
Ξένοι
Μικρομέτοχοι
Ξένοι
Μικρομέτοχοι
Εθνική
26,6%
44,1%
46%
27%
Alpha
24%
56%
42%
40%
Eurobank
14,4%
29,9%
22%
21%
Πειραιώς
29,5%
33,2%
31%
37%
Κύπρου
11,2%
79,2%
21%
63%
Λαϊκή
19,43%
44,21%
35%
48%
ATE
0,01%
2%
2,7%
17%
TT
4%
35%
8%
33%
Atticabank
0,3%
17%
1,4%
17%
Geniki
98,89%
0,5%
58%
19%
Τα ποσοστά των μετόχων προέρχονται από τις τράπεζες


Τα ποσοστά των μετόχων προέρχονται από τις τράπεζες


ΝΔ και τρόικα θέλουν ιδιωτικές τις τράπεζες


Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας. Μεταξύ των σοβαρών ζητημάτων που θα εξετάσει είναι το είδος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικές, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρατικοποιηθούν.

Η ΝΔ και η τρόικα φαίνεται ότι συμφωνούν σε αυτό. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ μιλάει για κοινές μετοχές μετά ψήφου, ενώ υπέρ της καθαρής κρατικοποίησης τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι η τρόικα δεν θέλει οι τράπεζες στην Ελλάδα να κρατικοποιηθούν. Θέλει ιδιωτικά management και συμμετοχή παλαιών ή νέων μετόχων.


Να τονιστεί με σαφή τρόπο ότι η βασική στρατηγική της ΝΔ είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα. Αυτό συνεπάγεται ότι οι τράπεζες έχουν πιθανότητες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ορισμένες παραμέτρους «φιλικές». Ωστόσο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καραδοκεί, είναι ξεκάθαρο ότι οι τραπεζίτες δεν πρόκειται να επιτύχουν όλους τους στόχους τους. Οι παλαιοί μέτοχοι καλούνται να σταθμίσουν τις νέες εξελίξεις και να αποτιμήσουν τα νέα πολιτικά δεδομένα.

Τέλη Ιουλίου τα due dilligence

Στα τέλη Ιουλίου θα ολοκληρωθούν τα due dilligence των 4 συστημικών τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και, με βάση ενδείξεις, η χρηματοοικονομική τους θέση θα είναι χειρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.


Οι αιτίες της επιδείνωσης σχετίζονται κυρίως με την διάρθρωση των προβληματικών δανείων που αυξάνονται, καθιστώντας την μελέτη της BlackRock σχεδόν ανεπίκαιρη. Και η αύξηση του ELA υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώνουν 3% για 59 δισ. ευρώ, ή 147 εκατ. μηνιαίως, για τόκους στην ΤτΕ. Υπάρχει και η καθίζηση των εσόδων, καθώς αναδομήθηκε το χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Σημειώνεται ότι από το PSI+ οι ελληνικές τράπεζες υπέστησαν ζημιές 35 δισ. ευρώ.


Από την BlackRock η ζημιά προσεγγίζει τα 11 δισ. ευρώ. Η κατάσταση στον κλάδο έχει επιδεινωθεί λόγω της ελληνικής κρίσης και του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας.


Τα due dilligence έχουν μεγάλη σημασία, καθοριστική όχι μόνο γιατί το ΤΧΣ ως ο μέτοχος που θα ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες θα γνωρίζει επακριβώς πού θα επενδύσει 24 με 25 δισ. ευρώ στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά κυρίως γιατί το Ταμείο μαζί με την ΤτΕ επεξεργάζονται σχέδια για την επόμενη μέρα.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΤΧΣ και η ΤτΕ διερευνούν πιθανά σενάρια συγχωνεύσεων μεταξύ των μεγάλων τραπεζών, με γνώμονα να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, και όχι απλά να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα αυξάνοντας τα υφιστάμενα προβλήματα. Ίσως ακόμη είναι πρόωρο να ειπωθούν σενάρια για συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών τραπεζών, αλλά είναι προφανές ότι το ΤΧΣ θα επιδιώξει να αναδομήσει τον κλάδο.

Βασικό κριτήριο για να γίνει ένα deal, είναι αποδεδειγμένα να προκύπτουν εμφανείς συνέργιες. Αν δεν προκύπτουν, δεν γίνεται deal. Ο κλάδος σε αυτή την φάση δεν χρειάζεται πειραματισμούς, αλλά κεφάλαια και σταθερότητα. Όμως το γεγονός ότι το ΤΧΣ και η ΤτΕ μελετούν σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών σε εύθετο χρόνο, αποτελεί μια εξέλιξη πολύ ενδιαφέ ουσα για το μέλλον.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=115226

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου