Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ρόμπερτ Φισκ: «Το φάντασμα του Λιβανέζικου εμφυλίου επιστρέφει»...

Οι απαγωγές στην Βηρυτό δείχνουν ότι το εθνό-θρησκευτικό χάσμα βαθαίνει με αφορμή τις βίαιες συγκρούσεις στη Σύρια, γράφει ο διάσημος πολεμικός ανταποκριτής Ρομπερτ Φισκ στην βρετανική εφημερίδα «Independent».
http://nonews-news.blogspot.gr/2012/08/blog-post_2424.html 
Η απαγωγή των 20 σουνιτών μουσουλμάνων από ... ένοπλους κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χεζμπολάχ, ξυπνά αναμνήσεις από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, που τροφοδοτήθηκε ακριβώς από τέτοιες απαγωγές, γράφει ο Φισκ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι απαγωγές έγιναν σε αντίποινα, επειδή ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός αιχμαλώτισε πριν από δύο ημέρες τον Χασάν Μοκντάντ στη Δαμασκό.

«Θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την υπόθεση του Χασάν Σελίμ Μοκντάντ, εξαιτίας του οποίου κρατούνται οι όμηροι στη Βηρυτό. Ο Λιβανέζος σιίτης απήχθη από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Συρία και βιντεοσκοπήθηκε να μουρμουρίζει ότι είναι μέλος της Χεζμπολάχ, και συγκεκριμένα ενός στρατιωτικού τάγματος 1.500 στρατιωτών, που στάλθηκε για να βοηθήσει τον Άσαντ. Οι Αμερικάνοι κατηγόρησαν αμέσως την Χεζμπολάχ λέγοντας ότι βοηθά το καθεστώς Άσαντ, εντείνοντας έτσι το μίσος των Λιβανέζων Σουνιτών που μισούν τον Άσαντ όσο και τους βουλευτές της Χεζμπολάχ που ελέγχουν την κυβέρνηση της Βηρυτού».

«Βέβαια, υπάρχουν περίπου 17.000 Λιβανέζοι με το όνομα Μοκντάντ», συνεχίζει ο Φισκ, «Όλοι ανήκουν στην ίδια φατρία αλλά δεν είναι όλοι σιίτες καθώς υπάρχουν και σουνίτες και χριστιανοί ορθόδοξοι ανάμεσα τους. Ο Χασάν Μοκντάντ, σύμφωνα με δηλώσεις της συζύγου του, έμενε στη Συρία πολύ πριν ξεσπάσουν οι ταραχές λόγω οικονομικών προβλημάτων στον Λίβανο. Αφού είχε λύσει τις οικονομικές του δυσκολίες, πήρε το δρόμο της επιστροφής για τον Λίβανο, όταν ξαφνικά απήχθη και «μεταμορφώθηκε» σε πολεμιστή της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι ο Μοκντάντ ήταν μέλος της όπως αρνείται και ότι έστειλε στρατεύματα στον Άσαντ και αυτό ίσως να αληθεύει καθώς ο Άσαντ έχει αρκετούς Σύριους στρατιώτες στη διάθεση του και δεν χρειάζεται κι άλλους από τον Λίβανο».

«Η Χεζμπολάχ, το κόμμα του Θεού, δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι 20 όμηροι απήχθησαν σε περιοχή που έχει περάσει υπό τον έλεγχο της με την άδεια της κυβέρνησης της Βηρυτού και στην πραγματικότητα οι πρόσφατες απαγωγές δεν αποδεικνύουν την δύναμη της Χεζμπολάχ αλλά την ανικανότητα της διχασμένης, αυτοκαταστροφικής λιβανέζικης κυβέρνησης», σημειώνει ο Ρόμπερτ Φισκ.

Εντωμεταξύ οι ίδιοι οι αντάρτες, υποστηρίζουν ότι κρατούν ομήρους δεκάδες Ιρανούς «κατασκόπους» που αιχμαλώτισαν σε δρόμο κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, αν και οι Ιρανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προσκυνητες που ήθελαν να επισκεφτούν τέμενος λίγο πιο έξω από τη Δαμασκό. «Μα είναι δυνατόν Ιρανοί μυστικοί πράκτορες να μετακινηθούν με ένα κοινό λεωφορείο ευάλωτο σε επιθέσεις», αναρωτιέται ο Φισκ...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου