Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ορισμένες λύσης για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στο 1,50€ ανά λίτρο έχει εκτινάξει το κόστος θέρμανσης και σε συνάρτηση την μείωση τον εισοδημάτων έχει στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου σε άλλες μεθόδους , φθηνότερης θέρμανσης της κατοικίας του. 

Η ορθολογική χρήση ενέργειας μας δίνει την δυνατότητα να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλους τους τομείς, χωρίς να μειώσουμε κατ’ανάγκη της συνθήκες διαβίωσης μας στα κτίρια. Εκμεταλλευόμενοι νέα συστήματα και νέες τεχνολογίες ιδιαίτερα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τον ήλιο, τον αέρα, την γεωθερμία και την βιομάζα, μπορούμε να πετύχουμε μείωση της κατανάλωσης του πετρελαίου έτσι έχουμε και οικονομία και περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Πέραν όλων των νέων τεχνολογιών έχουν έρθει στην επικαιρότητα και λύσης από το παρελθόν που τα τελευταία χρόνια είχαν ξεχαστεί. Αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στην βόρια Ευρώπη είναι από καιρό δημοφιλής.

Παρακάτω θα αναλύσουμε ορισμένες λύσης και τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια. 




Τα σύχρονα συστήματα θέρμανσης με pellets ξύλου φαίνεται να συνιστούν πλέον όλο και καλύτερη εναλλακτική λύση, αν μη τι άλλο διότι τα pellets ξύλου μπορούν να είναι εξίσου εύκολα στην χρήση τους ως καύσιμο, όπως το πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ενώ κοστίζουν λιγότερο. 1 λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί με 2 κιλά πέλλετ. Αν μια οικογένεια κατανάλωνε 2 τόνους πετρελαίου θα καταναλώσει περίπου 4 τόνους πελλετ. Με 1500€ ο τόνος θα χρειαζόταν 3000€ σε πετρέλαιο ενώ με μέση τιμή 350€ ανά τόνο πελλετ θα χρειαστεί 1400€. Αυτό συνεπάγεται ένα κέρδος 1600€ σε ένα χρόνο. Με μέσο κόστος μιας εγκατάστασης με λέβητα και καυστήρα πελλετ τα 4500€ θα κάνει απόσβεση σε 3 χρόνια.

Μια πολλή δημοφιλής λύση είναι και τα ενεργειακά τζάκια ξύλου με αεροθερμη χρήση ή με χρήση καλοριφέρ για σύνδεση με τα θερμαντικά σώματα νερού παράλληλα με τον λέβητα πετρελαίου ή και αυτόνομα. Ο Βαθμός Απόδοσης των εστιών αυτών είναι εξαιρετικά υψηλός και κυμαίνεται μεταξύ 70-80%, χάρη στην ελεγχόμενη καύση. Εάν διαθέτετε απλό τζάκι μπορείτε να το μετατρέψετε σε ενεργειακό και το κόστος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 1.800€ με μια ενεργειακή κασέτα. Ανάλογα με την αισθητική του τζακιού το μέγεθος του σπιτιού και το τρόπο λειτουργίας υπάρχουν πολλές επιλογές με ισχύς από 11kw εως 28kw. Αν τα ξύλα είναι ξερά έχουν μια θερμική ικανότητα στο ένα τρίτο του πετρελαίου. Δηλ. στο παραπάνω παράδειγμα, για 2 τόνους πετρελαίου θα χρειαζόμαστε 6 τόνους ξύλων, με μέσο κόστος τα 150€ τον τόνο θα χρειαστούμε 900€. Πολύ λιγότερα από τα 3000€ με το πετρέλαιο. Το κόστος της εγκατάστασης εδώ ποικίλη αλλά με το κέρδος τον 2000€ το χρόνο θα κάνουμε απόσβεση σε λιγότερο από τρία χρόνια.

Ανάλογη λύση είναι και οι παραδοσιακές σόμπες ξύλου καθώς και οι νέας τεχνολογίας σόμπες πελλετ. Παρόμοια κέρδη έχουμε και εδώ με σαφώς μικρότερο κόστος αλλά αφορούν μικρότερους χώρους και δυσκολότερα θερμαίνουν ολόκληρο το σπίτι.

Σαφώς και για να έχουμε όλα τα παραπάνω κέρδη και ευκολίες θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά και αφού μελετήσουμε προσεκτικά τις απαιτήσεις του χώρου μας με την βοήθεια κάποιου ειδικού. Επίσης μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στις ποιότητες των ξύλων και πελλετ ώστε να μην έχουν υγρασία, κυρίως για αυτά που προέρχονται από βόρειες χώρες που δεν έχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Ακόμα η χρήση αντλιών Θερμότητας για Θέρμανση και ψύξη αποτελούν αξιόπιστη & πολύ οικονομική λειτουργία. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επιβάλλουν την επανεξέταση του συμβατικού τρόπου θέρμανσης των κτιρίων. Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από & προς το περιβάλλον.

Ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ο βαθμός αποδοτικότητας COP (Coefficient of performance) στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 2,5 έως 4, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (Inverter – hi-efficiency heat exchangers – control) & τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Ειδικότερα αν η μέση ετήσια ενέργεια που απαιτείται για θέρμανση μιας κατοικίας είναι 8000 ~ 9000 kWh/έτος (που ισοδυναμεί με ετήσια κατανάλωση πετρελαίου 1000 λίτρα), το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλίας θερμότητας και βαθμό αποδοτικότητας COP 4,8 είναι 220 €. Από την άλλη πλευρά μια αντλία θερμότητας με χαμηλό βαθμό COP 2,5 θα έχει διπλάσιο ετήσιο κόστος ήτοι 425 €. Παρά το υψηλότερο κόστος αγοράς αντλιών θερμότητας με υψηλό COP/ΕΕR αποσβένεται σε λιγότερο από 5 πέντε έτη.

Το κλιματιστικό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα και σαφώς μεγαλύτερη οικονομία αν είναι inverter.

Η θέρμανση με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πάντα λύση ανάγκης, ενεργειακά και οικονομικά ασύμφορη σε σύγκριση με το πετρέλαιο, και φυσικά σε σύγκριση με οποιαδήποτε εναλλακτική λυση χαμηλότερου κόστους (ξυλόσομπα, pellets κλπ). Σήμερα, όμως, με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,5 Ευρώ ανά λίτρο οι ισορροπίες έχουν αλλάξει: υπό προϋποθέσεις, η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με το πετρέλαιο, ειδικά μάλιστα εάν διαθέτουμε ήδη σύστημα κλιματισμού και θέλουμε να ζεστάνουμε έναν ενιαίο χώρο.

Οι πηγές που παράγουν θερμότητα με χρηση ηλεκτρικής αντίστασης μετατρέπουν σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν σε θερμότητα. Εάν έχουμε μια ηλεκτρική αντίσταση ισχύος 2000W (δηλαδή 2kW), αυτό σημαίνει ότι το 2 κιλοβάτ ηλεκτρικής ισχύος μετατρέπεται σε θερμότητα δηλ. σε μία ώρα με ηλεκτρικό φορτίο 2kW έχουμε κάψει ακριβώς δυο κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος και εχουμε ζεστάνει το δωμάτιό με 2 kW θερμικής ενέργειας. Αυτή η μετατροπή παλαιότερα ήταν αρκετά ακριβότερη από το πετρέλαιο, σήμερα όμως φαντάζει ελκυστική, ιδίως στις περιπτώσεις που θέλουμε να ζεστάνουμε έναν μικρό χώρο. Σε σύγκριση με το κόστος πετρελαίου στο 0,15€/KWh και με το ρεύμα στο 0,091€/KWh έχουμε μια οικονομία στο 35% περίπου. Στην ίδια γενική κατηγορία με τα αερόθερμα και τις ηλεκτρικές σόμπες ανήκει και το ηλεκτρικό καλοριφέρ λαδιού.

Επίσης ορισμένες λύσης για εξοικονόμηση ενέργειας είναι η παρακάτω.

Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα για την κάλυψη των αναγκών μας σε ζεστό νερό. Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα μπορεί να περικόψει το λογαριασμό του ηλεκτρικού περίπου 20-25% κατά μέσο όρο.

Χρησιμοποιώντας θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα μπορούμε να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε δωματίου.

Χρησιμοποιώντας σύστημα αντιστάθμισης στο λέβητα το οποίο ρυθμίζει αυτόματα την θερμοκρασία του προσαγόμενου θερμού νερού στα σώματα ανάλογα με την εξωτερική και την επιθυμητή εσωτερική θερμοκρασία.

Μια επιπλέον εργασία με μεγάλη αξία είναι η μόνωση της κατοικίας με κατάλληλη θερμοπροσωψη και οι αντικατάσταση των κουλουμάτων με ενεργειακά. Μια καλά μονωμένη κατοικία 100τμ με καλή μόνωση μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και 2 τόνους πετρέλαιο το έτος σε σχέση με μια κατοικία χωρίς μόνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου