Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

"Καμπανάκι" για τη δόση από το Γ. Στουρνάρα «χρειαζόμαστε άμεσα τη δόση, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία.

Δραματικούς τόνους για να περιγράψει την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε άμεσα τη δόση, διαφορετικά θα πεθάνουμε από ασφυξία. Τα κεφάλαια που προορίζονται για εμάς τα διεκδικούν και άλλοι όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια», συμπλήρωσε ακόμα ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τόνισε επίσης ότι προκειμένου να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει επιμήκυνση στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Χωρίς την επιμήκυνση, για να γίνει βιώσιμο χρέος θα πρέπει το 2014 να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Για να γίνει αυτό, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, θα απαιτούνταν μέτρα 18 δισ. Με την επιμήκυνση κατά 2 έτη, τα μέτρα για το 2013 και το 2014 ανέρχονται σε 13,5 δισ. και αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως πρέπει δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια για επιπλέον χρηματοδότηση εκτίμησε ότι αν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση. «Με ρωτάτε αν φτάνουν τα 31,5 δισ. Το συνολικό ποσό που έχουμε πάρει από τις δύο συμφωνίες είναι 240 δισ., και απομένουν 90 δισ. Τα χρήματα αυτά φτάνουν, αν εξελιχθούν τα πράγματα θετικά. Αν δεν εξελιχθούν θετικά, δεν φτάνει τίποτα», είπε ο υπουργός.

Ο Γ. Στουρνάρας επιχείρησε επίσης να απαντήσει σε εκείνους που κατηγορούν την κυβέρνησηγια μη διαπραγμάτευση. «Επειδή ακούω πολλά για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε με την τρόικα, θα πω μόνο ότι στο πρόσφατο Eurogroup σηκώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της Μάλτας, της Εσθονίας και της Σλοβακίας και είπαν “για ποιον λόγο να συνεχίσουμε να σας χρηματοδοτούμε, για να κάνετε πολυτελή διαβίωση με τα δικά μας χρήματα;”. Εμείς δανειζόμαστε 2,5 με 3,5% φθηνότερα από τη Μάλτα, την Ισπανία και την Πορτογαλία».

Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε την αντίδραση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στον υπουργό: «Είναι ένα business deal, τους ευχαριστούμε, αλλά κάτι τους μένει στην άκρη. Αν θέλουν να είναι μεγάθυμοι, δεχόμαστε και δωρεές».

ΠΗΓΗ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου