Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Συρία: Στην Αίγυπτο η έδρα της αντιπολίτευσης

Ο νέος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στη Συρία αποφάσισε να εγκαταστήσει στην Αίγυπτο την έδρα του, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος του σώματος αυτού από το δημόσιο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Μόαζ Αλ Χάτιμπ, επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Αντιπολιτευόμενων και Επαναστατικών Δυνάμεων, έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Καμάλ Αμρ, στο Κάιρο.

«Υπάρχει μια απόφαση του συνασπισμού να κάνει την Αίγυπτο την κύρια έδρα του», είπε ο Αλ Χάτιμπ, σύμφωνα με το MENA. Σε μια σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δεν έκανε κάποια αναφορά στο θέμα αυτό. Πάντως, σημείωσε πως «ο υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Αιγύπτου να προσφέρει όλα τα μέσα για να βοηθήσει το συριακό συνασπισμό την ερχόμενη περίοδο».

Ρουκέτες στο νότιο τμήμα της Δαμασκού

Στο μεταξύ στη Συρία, οι τακτικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες στο νότιο τμήμα της Δαμασκού σήμερα, προχωρώντας - σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης - σε βομβαρδισμούς χωρίς καμιά διάκριση προκειμένου να εμποδίσουν τους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να προελάσουν από συνοικίες της εργατικής τάξης προς το κέντρο της συριακής πρωτεύουσας.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ακτιβιστές χαρακτήρισαν το σημερινό βομβαρδισμό, που έγινε με χρήση εναέριων μέσων και πυροβολικού, τον σφοδρότερο των τελευταίων 40 ημερών.

«Μαχητικά αεροσκάφη κατάφεραν κατά τα φαινόμενα πλήγματα σε συγκεκριμένους στόχους χθες. Σήμερα, οι εκτοξευτήρες ρουκετών απλά προκαλούν τεράστια καταστροφή χωρίς καμιά διάκριση», ανέφερε ο Ράμι αλ Σάγεντ του Συριακού Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης που καταγράφει στοιχεία σχετικά με την καταστολή από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ακτιβιστές είπαν ότι ρουκέτες και βόμβες έπληξαν τις συνοικίες Χάτζαρ αλ Ασουάντ, Τανταμόν και αλ Κάνταμ, από όπου ο πληθυσμός έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του φύγει αφότου τέθηκαν υπό τον έλεγχο ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Δεν έχουν υπάρξει ως τώρα πληροφορίες για θύματα.

«Φαίνεται ότι το καθεστώς συνειδητοποιεί ότι το να κρατήσει τον έλεγχο των επαρχιών είναι χαμένη υπόθεση και πρέπει να συγκεντρωθεί στο να εμποδίσει την πτώση του στην Δαμασκό», είπε ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης σημειώνοντας την μαζική λιποταξία αξιωματικών και στρατιωτών στην επαρχία.

Στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στην επαρχία Χαλέπι, οι αντάρτες κατέλαβαν το βράδυ της Κυριακής μια σημαντική βάση του πυροβολικού, 12 χλμ. δυτικά του Χαλεπιού, όπως έγινε γνωστό το πρωί σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου