Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Αρπάχτηκαν» με το... καλημέρα Στουρνάρας και Λαφαζάνης

 
http://newpost.gr/post/166254/arpaxtikan-me-to-kalimera-stoyrnaras-kai-lafazanis/
Με σφοδρή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να συνδέει την υπερψήφισή του με την «αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας» και τον κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και για νομοσχέδιο «σφαγείο».

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».



Από την άλλη πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνηςανέφερε « Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;» και πρόσθεσε « Επι 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το ν/σ τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύετε και εμπαίζετε. Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σημερα εσείς».

Την πρόταση του υπουργού για την διαδικασία του κατεπείγοντος υποστήριξαν τα 3 κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Ειδικότερα, ο κ. Μάκης Βορίδης (ΝΔ) ανέφερε πως «είναι ογκωδέστατο νομοσχέδιο και το γεγονός ότι προτείνεται να εισαχθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργεί σημαντικό φόρτο και μεγάλη πίεση. Θα ευχόμασταν διαφορετική διαδικασία. Κατανοούμε όμως ότι το ν/σ είναι το προϊόν των δύσκολων και μακρών διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (ΠΑΣΟΚ) είπε πως πρέπει «να δείξουμε ότι είμαστε συντεταγμένη Βουλή που κινείται στα θεσμικά πλαίσια. Δεν μπορούμε να αδρανήσουμε όχι μόνο για να πάρουμε την δόση αλλά για να βάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Τέλος ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) εξήγησε ότι «Είναι γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ θα επιθυμούσε διαφορετική διαδικασία. Ως κόμμα έχουμε τοποθετηθεί και γνωρίζουν οι πάντες τις ενστάσεις μας στα εργασιακά. Πρέπει να προσέξουν τα κόμματα τους χαρακτηρισμούς όταν έξω θα διαδηλώνουν χιλιάδες κόσμου. Να διατηρήσουμε την στοιχειώδη πολιτική κουλτούρα».

Από πλευράς Ανεξάρτητων Ελλήνων μίλησε ο κ. Νότης Μαριάς λέγοντας «είναι 753 σελίδες ελπίζω ότι το έχετε διαβάσει όλοι ώστε να μην βρεθείτε αργότερα σαν κάποιους άλλους που είπαν ότι δεν το διάβασα αν και το ψήφισα… Γίνεται αλλοίωση του πολιτεύματος. Η κυβέρνηση να αποσύρει το κατάπτυστο νομοσχέδιο».

Ο κ. Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) σημείωσε πως «Είναι κρίμα σε αυτή την στιγμή που απαιτούνται αλλαγές να επιλέγονται αυτές οι διαδικασίες. Υπάρχουν διατάξεις κατάπτυστες και άλλες που θα μπορούσαν να ψηφιστούν αλλά ως ένα άρθρο δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) είπε «είστε νεκροθάφτης των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει. Εϊναι πρόκληση να γίνεται εκβιασμός «ή αυτό ή χρεοκοπία». Ποιον τρομοκρατείται τους 2,5 εκατομμύρια ανέργους ;».

Τέλος, να σημειωθεί ότι και αρκετοί άλλοι βουλευτές ζήτησαν τον λόγο για να τοποθετηθούν επι της διαδικασίας αλλά δεν τους δόθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση μεταξύ της κυρίαςΖωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και αρκετών βουλευτών της ΝΔ ενώ είναι ενδεικτικό ότι ο κ.Οδυσσέας Βουδούρης (ΔΗΜΑΡ) απεχώρησε από την συνεδρίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου