Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για το «ειδύλλιο» Τσίπρα-Καμμένου... Ο Τσίπρας κάνει τα πάντα για να μην βγει... αλλά οι τρεις αμιγκος δεν θα του κάνουν τη χάρη...

Του Δημήτρη Τσιούφου
Θύελλα αντιδράσεων, ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί η δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι θα συνεργαστεί και με τον Π. Καμμένο προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική αντιμνημονιακή πλειοψηφία, με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να αξιοποιούν τον... αυτοτραυματισμό και να κάνουν λόγο για «κλεισμένη συμφωνία», το δε ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ. για «ανιστόρητη συμμαχία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε διαδικτυακή του συνέντευξη τόνισε ευθαρσώς ότι «εάν εμείς, ως Αριστερά, καταθέσουμε την πρότασή μας και χρειαζόμαστε πέντε ψήφους του Καμμένου και έρθει να μας τις δώσει ως ανοχή ή ως στήριξη δεν θα τον πετάξουμε, δεν θα του πούμε δεν τις θέλουμε?», ενώ επιφύλαξε θέση πρωθυπουργού στην Αλ. Παπαρήγα σε μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει, όπως είπε, «την ανατροπή του Μνημονίου».

Δεν την απέρριψε
Παρά την οξύτατη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων, την πρόταση Τσίπρα δεν απέρριψε ο άμεσα ενδιαφερόμενος, Π. Καμμένος, καθώς οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες», με ανακοίνωσή τους, απάντησαν με την ίδια λογική σημειώνοντας πως «όταν μας δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα καλέσουμε μέσα στη Βουλή να το ψηφίσουν όποιοι συμφωνούν με αυτό, χωρίς εκπτώσεις στα αντισυνταγματικά μνημόνια, τους τοκογλύφους δανειστές, τα εθνικά μας ζητήματα και άλλα κρίσιμα θέματα».

Την ίδια ώρα, η δήλωση του κ. Τσίπρα προκάλεσε σφοδρές και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές Δημ. Παπαδημούλη και Παν. Λαφαζάνη να απορρίπτουν κάθε προοπτική συνεργασίας με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» και κύκλους του προέδρου του κόμματος να προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, έγραψε χθες στο twitter ότι «η διαδρομή και οι θέσεις του Π. Καμμένου τον τοποθετούν δεξιότερα της Ν.Δ.», επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα κυβερνητικής σύμπραξης με τον Π. Καμμένο. Ανήκει στη πολυκατοικία της δεξιάς», ενώ απαντώντας στα περί ψήφου ανοχής ή στήριξης που υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι «μια αριστερή-αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την ψήφο του Πάνου Καμμένου είναι αδύνατο να σταθεί». «Μας χωρίζει πολιτική και ιδεολογική άβυσσος με τον Π. Καμμένο», επισήμανε σε τηλεοπτική του παρέμβαση και ο Παν. Λαφαζάνης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, αν και υποστήριξε ότι «υπάρχει μεγάλη φαντασία και αδημονία να πιαστούν από τα μαλλιά τους οι πνιγμένοι», επέμεινε στη λογική της συνεργασίας και με τον Π. Καμμένο υποστηρίζοντας πως «αν αθροιστικά οι δυνάμεις της Αριστεράς είναι πλειοψηφούσα δύναμη, τότε θα δικαιούμεθα να διεκδικήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πάνω στο δικό μας πρόγραμμα και όποιος μας δώσει την ψήφο του θα τη δεχθούμε».

«Πού είναι το παράλογο;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Σκουρλέτης, επιχείρησαν χθες να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις υποστηρίζοντας ότι «όλα αυτά είναι πολύ θεωρητικά και μιλάμε πάντα για μια οριακή κατάσταση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα συμφωνούσαν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Αριστερά και θα έλειπαν 4-5 ψήφοι για σχηματισμό κυβέρνησης». Είχαν προηγηθεί οι αντιδράσεις όλων των άλλων κομμάτων, που φυσικά δεν άφησαν αναπάντητη την προεκλογική «γκάφα» του κ. Τσίπρα.

«Ξέρουν τι έχουν»
Η Φ. Γεννηματά το βράδυ της Πέμπτης επισήμανε ότι «ο κ. Τσίπρας κάνει το μεγάλο «άλμα» και είναι έτοιμος να συνεργαστεί με την κ. Παπαρήγα και τον κ. Καμμένο, για να κυβερνήσει τη χώρα. Άρα, οι Έλληνες ξέρουν τι έχουν μπροστά τους και μπορούν να διαλέξουν».

Ακόμη πιο οξεία ήταν η αντίδραση της Ν.Δ., καθώς σε non paper, υπό τον τίτλο «έκλεισε η συμφωνία Καμμένου - Τσίπρα», που εξέδωσε, τόνισε ότι «οι μάσκες έπεσαν», καθώς... «ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του κ. Καμμένου και αποκάλυψε ότι και αυτός είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του».

Ταυτόχρονα ο Β. Μεϊμαράκης σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, μίλησε για δεδομένη συμφωνία και διερωτήθηκε: «εάν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου γιατί την κρατούν κρυφή; Εάν οι δύο τους τα έχουν βρει, κατά το κοινώς λεγόμενο, γιατί δεν το παραδέχονται, γιατί δεν το λένε ανοιχτά στον κόσμο που τους παρακολουθεί»; Παράλληλα τόσο το ΚΚΕ όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ., με αφορμή τη δήλωση Τσίπρα, απέρριψαν εκ νέου την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμνημονιακή συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς κάνοντας λόγο για ανιστόρητη συνεργασία. Ο Φ. Κουβέλης, με δηλώσεις του στο Mega, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου