Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ηχηρή κακοφωνία στο eurogroup για την Ελλάδα

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του eurogroup ήταν θυελλώδης. Ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος συμμετείχε σε αυτήν, ανέφερε στο euro2day ότι ήταν «φρικτή η συζήτηση» (awful discussion) για την Ελλάδα.

Όπως αποκαλύψαμε χθες, υπάρχουν επτά χώρες μέλη της ευρωζώνης που είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς τη χώρα μας, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

Η αντιπαράθεση και οι «κορόνες» των μικρών χωρών προς τον Γιάννη Στουρνάρα ήταν έντονες. Δείχνουν με σαφή τρόπο ότι ακόμα και αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε κατά γράμμα, ακόμα και αν τα κόμματα που τη στηρίζουν βρουν τις λύσεις και πορευτούν σαν μια γροθιά, ακόμα και αν όλα τα μέτρα περάσουν «παμψηφεί» από τη Βουλή και τα prior actions εφαρμοστούν πειστικά μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η τρόικα, η Ε.Ε. δεν είναι έτοιμη να δώσει λύση στα φλέγοντα θέματα του χρέους και της δόσης, αλλά ακόμα και της επιμήκυνσης.

Με άλλα λόγια, πίσω από την πολιτική αστάθεια που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Αθήνα «βολεύεται» η αστάθεια και η έλλειψη ενιαίας γραμμής των δανειστών μας.

Η τηλεδιάσκεψη του eurogroup φανέρωσε ότι πλέον οι μικρές χώρες δεν τιθασεύονται γιατί εξυπηρετούν τις δικές τους εθνικές πολιτικές, ενώ η Γερμανία επιμένει να επικροτεί παρασκηνιακά την άκαμπτη στάση των Ολλανδών και των Φινλανδών προς την Ελλάδα.
Μέσα στη βαβέλ της ευρωζώνης, η Αθήνα καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά με το να ικανοποιήσει απαιτήσεις που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν τα όρια της… παράνοιας και βεβαίως τεστάρουν τα όρια των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. 

Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών έχει φθάσει στο σημείο να θεωρεί ότι η λύση για την Ελλάδα είναι η πλήρης διαχείριση όλης της οικονομικής πολιτικής από επιτροπεία που θα ορίσουν από κοινού η Ε.Ε. και το ΔΝΤ!

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, λοιπόν, η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:

- Το ΔΝΤ επιμένει να διαφωνεί σε καίρια θέματα ως προς την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Ακόμα και χθες επικρατούσε η αίσθηση ότι η έκθεσή του θα είναι σαφώς διαφορετική από αυτήν της Κομισιόν-ΕΚΤ και ότι ένα «κούρεμα» του χρέους είναι αναπόφευκτο αργά ή γρήγορα. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θέλουν να ακούσουν για το ενδεχόμενο αυτό και πιέζουν προς μια ενδιάμεση έκθεση, που θα είναι συρραφή από διάφορες πιο ήπιες προτάσεις.

- Η εκταμίευση της δόσης άρχισε να δείχνει... Δεκέμβριο και διάφορα σενάρια «σπασίματος» κάνουν την επανεμφάνισή τους, απέναντι στα οποία ο Γιάννης Στουρνάρας αντέδρασε έντονα, αναφέροντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η χώρα θα βυθιστεί στο χάος

- Η αξιολόγηση για το χρέος θυμίζει άβυσσο! Παρά τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει απόφαση σε κανένα επίπεδο για το ποιο προκρίνεται. Και σίγουρα αυτό δεν περιλαμβάνει κούρεμα. Με άλλα λόγια, αυτήν τη στιγμή εξετάζονται διάφορες προτάσεις και λύσεις, όμως κανένας δεν παίρνει το ρίσκο να πει σε ποια κατεύθυνση θα πορευθούν οι δανειστές.

- Η επιμήκυνση επείγει και έπρεπε να έχει αποφασιστεί κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.Αυτός άλλωστε ήταν και ο προγραμματισμός, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να περάσει από τη βουλή το μεσοπρόθεσμο, το οποίο έχει γραφτεί πάνω στο σενάριο διετούς παράτασης. Πώς θα κατατεθεί εάν δεν υπάρχει η σχετική απόφαση;

Όσο για τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες για έκτακτο eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν ότι ουδέποτε αυτό ήταν στα σχέδια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (θα βρίσκεται στο Λάος ως τις 6 Νοεμβρίου) και ότι ενδέχεται να υπάρξει την άλλη εβδομάδα μία τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, πιθανότατα στις 6 Νοεμβρίου, εάν και εφόσον λυθούν τα πολιτικά θέματα στην Ελλάδα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου