Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

Στάθης Παρχαρίδης>Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την ψηφιακή επανάσταση Από τον Βασίλη Μπόνιο

Κι όμως στην καρδιά του κυκλώνα που επιμένει με μανία να μαστίζει την ελληνική οικονομία υπάρχουν κάποιοι δημιουργοί που αντιστέκονται. Γιατί πλέον δεν μιλάμε για απλούς επιχειρηματίες, αλλά σχεδόν για υπερανθρώπους. Ο άθλος τους λαμβάνει επικές διαστάσεις όταν καταφέρνουν να επιβιώνουν έντιμα σερφάροντας στα κύματα της κρίσης και χωρίς να έχουν υποθηκεύσει τις επιχειρήσεις τους.
http://www.kourdistoportocali.com/articles/16907.htm

Μια τέτοια επιχείρηση είναι o Όμιλος τουLivemedia, του ταλαντούχου δημιουργού κ. Στάθη Παρχαρίδη από την Θεσσαλονίκη. Οι εταιρείες του κ. Παρχαρίδη προσφέρουν όλη την γκάμα των διαδικτυακών υπηρεσιών με κορυφαία τις ζωντανές μεταδόσεις στο διαδίκτυο. Εδώ αποτελούν πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο μια και έχουν επιτύχει να καλύψουν κάποιες από τις πιο μεγάλες διεθνείς εκδηλώσεις και συνέδρια στο χώρο της Ιατρικής και όχι μόνο.

Πρόσφατα εγκαινίασαν τα νέα γραφεία τους στο Λονδίνο.

Πως βιώνετε το επιχειρείν στην Ελλάδα του Μνημονίου;

Όπως οι παππούδες μας έκαναν τα παλιά χρόνια. Καθημερινός αγώνας και προσπάθεια. Πολλαπλάσιος κόπος για περιθώρια κέρδους που με μαθηματική ακρίβεια δεν επιτρέπουν τις επιχειρήσεις να παραμένουν στην αγορά.

Όσον αφορά το Livemedia βέβαια, οι πωλήσεις ανεβαίνουν σταδιακά λόγω της συμβολής της διαδικτυακής μετάδοσης συνεδρίων και εκδηλώσεων στον περιορισμό των τουριστικών εξόδων και των μετακινήσεων.


Όταν ξεκινήσατε την εταιρεία ποιο ήταν το όραμά σας; Ποιό είναι σήμερα;

Το όραμα ήταν να διακριθούμε στο χώρο της οργάνωσης συνεδρίων και των ζωντανών μεταδόσεων μέσω Internet τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.


Επειδή το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς σας έχει να κάνει με το διαδίκτυο. Πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει όσο θα έπρεπε σ΄αυτό που λέμε ψηφιακή εποχή;

Ο αείμνηστος Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ Μιχάλης Δερτούζος είπε κάποτε ότι η επανάσταση της πληροφορικής ήταν η επανάσταση που η Ελλάδα μπορούσε να προλάβει. Έχασε τη βιομηχανική επανάσταση, προλάβαινε και θα μπορούσε να διακριθεί στην επόμενη. Ήδη έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν χάθηκαν τα πάντα. Μπορούμε ακόμη να κερδίσουμε την Επανάσταση της ψηφιακής εποχής. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, κάναμε κι εδώ κακή αρχή. Εκτός από μεμονωμένες επιχειρηματικές προσπάθειες - μια είναι και το Livemedia-, δεν μπορέσαμε ακόμη να διακριθούμε και να συναγωνιστούμε στο σύνολο, ως χώρα. Το Ελληνικό κράτος δεν έχει επενδύσει όσο θα έπρεπε στην ψηφιακή εποχή. Μπορεί να επένδυσε σε μεμονωμένους προμηθευτές λογισμικού, αλλά όχι στην ψηφιακή εποχή. Πάρτε το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Το livemedia χρησιμοποιεί amazon web services από servers που τρέχουν στην Ιρλανδία και από εκεί το σήμα φεύγει σε όλο τον κόσμο. Πάντως ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Η Ελλάδα οφείλει να κερδίσει την ψηφιακή Επανάσταση.


Είστε ιδιοκτήτης ενός μεγάλου διαδικτυακού καναλιού, του Livemedia. Πως φαντάζεστε το μέλλον της διαδικτυακής TV;


Χρησιμοποιώντας έξυπνες απλές συσκευές από ένα τηλέφωνο έως μια τηλεόραση, έναν υπολογιστή, ο θεατής θα μπορεί να επιλέγει να βλέπει αυτό που τον ενδιαφέρει και όχι μόνο τη ροή του προγράμματος συγκεκριμένων καναλιών. Πχ θα οδηγάει στο κέντρο της πόλης, θα του έρχεται ένα μήνυμα από συναδέλφους μέσα από email ή social media και θα επιλέγει να ακούσει μια ομιλία για ένα συνέδριο που δεν μπορεί να παραβρεθεί, μέσα στο αυτοκίνητο του και στο διάστημα του χαμένου χρόνο του στην κίνηση της πόλης. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει για μια εκδήλωση του αθλητικού συλλόγου που είναι μέλος και δεν καταφέρνει να συμμετάσχει συχνά.

Πως σας αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι συνεργάτες από το εξωτερικό; Η φήμη της χώρας μας έχει επιπτώσεις στις συνεργασίες σας;

Δεν πιστεύω ότι είναι πολλές οι χώρες που θέλουν να έχουν συνεργασία με Ελληνικές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο. Εμείς αναγκαστικά για τι πωλήσεις και τις σχέσεις μας στην Αγγλία έχουμε ξεκινήσει την inventics ltd με έδρα το Λονδίνο.

Πόσους εργαζόμενους απασχολεί η επιχείρησή σας; Πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τις προκλήσεις της συγκυρίας που βιώνουμε;

Ο ευρύτερος κύκλος των συνεργατών και στελεχών αγγίζει τα 15 άτομα. Η αντιμετώπιση των στελεχών είναι να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά τους και να προσέχουν την οικονομική διαχείριση στο σύνολο της ροής των έργων μας.


Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει μια κατ΄εξοχήν επιχείρηση της ψηφιακής εποχής στην Ελλάδα;

Είναι πολλά απλά και καθημερινά. Για το λόγο αυτό θα σας απαντήσω με μερικές ερωτήσεις. Μπορείς να κάνεις όλες τις κινήσεις με την εφορία διαδικτυακά? Καταλαβαίνει τι είναι προϊόν πληροφορικής το κράτος και αντιλαμβάνεται τα έξοδα προώθησης που χρειάζονται καθώς και τις άυλες επενδύσεις? Συνειδητοποιεί ότι η πληροφορική χρειάζεται ευέλικτες σχέσεις εργασίας και έχει υιοθετήσει σχετικά μοντέλα εργασίας? Έχει επενδύσει σε υποδομές γραμμών Internet και γραμμών διασύνδεσης με το εξωτερικό? Έχει το κάθε σπίτι φθηνή και γρήγορη γραμμή Internet για να μπορεί να αγοράζει και να πουλάει στην πληροφοριακή επανάσταση?


Η έδρα της επιχείρησής σας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Αυτό δυσκολεύει το έργο σας η το αντίθετο;

Η έδρα στην Ελλάδα δυσκολεύει το έργα μας, όχι τόσο η έδρα στη Θεσσαλονίκη. Βέβαια τα περισσότερα μεγάλα έργα μας είναι στην Αθήνα, οπότε άμεσα θα πρέπει να ενδυναμώσουμε την έδρα μας στην Αθήνα.

Φέτος διοργανώσατε για δεύτερη χρονιά τον Τηλεμεραθώνιο Αγάπης για την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος. Μιλήστε μας για την εμπειρία σας.

Είναι φοβερό πόση δύναμη βοήθειας μπορεί να δώσει ο κόσμος εάν παρακινηθεί και συντονιστεί. Για δεύτερη χρονιά ήμασταν φίλοι και συνεργάτες κοντά στην ΕΣΒΕ. Πιστεύω πως φέτος καταφέραμε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, αλλά λόγω της κρίσης ίσως μικρότερο οικονομικό αποτέλεσμα. Τα παιδιά της Εταιρίας Σπαστικών όμως είναι πολύ σημαντικά και θα είμαστε κοντά τους ξανά και του χρόνου για να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου