Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

"Αντί να κάνει κόμμα ο Στουρνάρας κάνει ο Λοβέρδος"*

*σχόλιο στο fb μετά την εκπομπή
Πολύ ενδιαφέρουσα εφ’όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στον Α. Παπαχελά και τους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, με έμφαση στο νέο φορολογικό, την επαναγορά του χρέους και τις αποφάσεις στο πρόσφατο Eurogroup. Η γνώση και η ικανότητα του μεταρρυθμιστή υπουργού, όπως ξεδιπλώνεται ανάμεσα στην τρόικα εσωτερικού και την τρόικα εξωτερικού, έγιναν φανερές σε μια συζήτηση ποταμό. Καλές και οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου, που κάλυψαν σχεδόν οτιδήποτε θα ήθελε καθένας καθεμιά μας να μάθει, όσο για τις απαντήσεις... δείτε το βίντεο και κρίνετε μόνοι/ες σας.
Προσωπική μας γνώμη; Είμαστε πολύ τυχεροί/ές μέσα στην ατυχία μας που έχουμε αυτόν και όχι κάποιον κομματικό ως υπουργό οικονομικών - υπάρχει ελπίδα! (ΑΣ):


Δείτε την εδώ: http://folders.skai.gr/main/theme?id=347&locale=el

Ένας συγκλονιστικός-ειλικρινής Γιάννης Στουρνάρας στην καλύτερη συνέντευξη του Αλέξη Παπαχελά



Ενας συγκλονιστικός Γιάννης Στουρνάρας στην καλύτερη συνέντευξη του Αλέξη Παπαχελάγια την νέα σεζόν.
Με εκπληκτική ειλικρίνεια στην οποία δεν μας έχουν συνηθίσει οι Έλληνες πολιτικοί, με κοφτό και επιθετικό λόγο, αποτελεί ίσως την "αποκάλυψη" του Μνημονίου. 
Ο Γιάννης Στουρνάρας μας θύμισε τον Γιώργο Ράλλη, έναν έντιμο πολιτικό που τον σταύρωσαν για τα περίφημα Λακόστ της συζύγου του. Εξήγησε τι ακριβώς συνέβη με την φορολόγηση με 45% των εισοδημάτων, το πως τον αντιμετώπισε ο Σόιμπλε την πρώτη φορά και για τα συγχαρητήρια που πήρε στη συνέχεια από τον Γερμανό.
Ευχαρίστησε τον Σαμαρά για την στήριξη-κάτι που στη δική μας αυστηρή κριτική δίνει θετικούς πόντους στον πρωθυπουργό-που του παρείχε στις δύσκολες στιγμές.

-Τους είπα αν δεν πάρουμε απόψε απόφαση για την Ελλάδα, αύριο η Ελλάδα δεν θα είναι μια χώρα της δύσης. Μοιραία θα αναζητήσει αλλού την σωτηρία της...,
περιέγραψε με αυτά τα λόγια το δραματικό Eurogroup.

-Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν όταν αφού είχα μιλήσει στη Βουλή για την επιμήκυνση που είχαμε εξασφαλίσει, με ενημέρωσε η Γραμματέας μου ότι με αναζητεί στο τηλέφωνο ο Σόιμπλε και μου είπε ότι υπάρχει και η Γερμανική Βουλή και πως δεν έπρεπε να έχω πει αυτά πριν ενημερώσει ο ίδιος το δικό του κοινοβούλιο. Λίγο μετά
είχα συνάντηση με τα τρία κόμματα όπου ο καθένας έλεγε τα δικά του και είχε τις ενστάσεις του. Ακόμη κι εγώ που είμαι ήρεμος και ψύχραιμος άνθρωπος αισθάνθηκα πολύ δύσκολα.


-Ζήτησα από την κόρη μου που είναι παντρεμένη και ζει στο εξωτερικό να μην αγοράσει σπίτι-κάτι που είχε προγραμματίσει να κάνει με τον σύζυγό της-ώσπου να περάσει η κρίση στην Ελλάδα.
-Δεν φοβάμαι τα συμφέροντα, γιατί είμαι καθαρός, κανείς δεν με κρατάει κι αυτή είναι και η γραμμή του πρωθυπουργού στις αποκρατικοποιήσεις.
-Τα πρώτα Μνημόνια δεν είχαν καν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, ενώ κάποια επαγγέλματα ποτέ δεν άνοιξαν στην πραγματικότητα μια και δεν είχαν υπογραφεί οι σχετικές διατάξεις.
-Είμαστε τυχεροί επειδή μπορεί να αξιοποιηθεί η μεγάλη περιουσία που κατέχει το ελληνικό κράτος και η Εκκλησία, σε αντίθεση με την Γαλλία που σε 500 οικογένειες ανήκει η μισή ακίνητη περιουσία της χώρας.
-Βρίσκομαι σ΄αυτή τη θέση από πατριωτικό καθήκον. 
-Με τίποτε δεν πρόκειται να θυσιάσω το κεφάλαιο αξιοπιστίας που ανέκτησε η Ελλάδα στην Ευρώπη, συμφωνόντας στις Βρυξέλλες και αθετόντας στην Ελλάδα τις συμφωνίες. Προτιμώ να μην ξαναπατήσω το πόδι μου σε Εurogroup παρά να φανώ ανακόλουθος...

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Η Ελλάδα έχει ξανακερδίσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που ο ίδιος θα διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.

"Δεν πρόκειται να είμαι αυτός που θα  βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά ή το φίδι από την τρύπα και στην Ελλάδα θα κάνω άλλα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε μάλιστα ότι στη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble το καλοκαίρι έλαβε μια λίστα με τις υποχρεώσεις που η Ελλάδα δεν είχε καλύψει, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Γερμανού υπουργού.

Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στη Βουλή το φορολογικό

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το μίνι φορολογικό θα πρέπει να είναι στη Βουλή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου ως προαπαιτούμενο.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ σημείωσε ότι ο συντελεστής στην πρόταση που εστάλη την Παρασκευή στα κόμματα συνοδευόταν  με παράλληλη έκπτωση φόρου για όλους 1.950 ευρώ, ενώ άφησε αιχμές για υποκρισία, εκτιμώντας ότι οι διαφορές  ανά κλιμάκιο ήταν της τάξης των 10 – 20 ευρώ.

Έκανε επίσης λόγο για εναλλακτικές προτάσεις κομμάτων για  φόρο επιτηδεύματος 2.000 ευρώ για όλους, για ένταξη όλων και των αγροτικών εισοδήματος σε  κλίμακα κ.α.

Αυστηρές ποινές για τη φοροδιαφυγή

Για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα πρέπει να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά τα τεκμήρια και οι έλεγχοι, αλλά και το σύστημα της δικαιοσύνης.

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι θα αλλάξουν οι ποινές και θα είναι στο μέλλον πολύ πιο αυστηρές, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ή πληρώνεις το πρόστιμο ή πηγαίνεις φυλακή.

Για τη λίστα Λαγκάρντ σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος, λύθηκε το τεχνικό θέμα, και η λίστα θα έρθει από τις γαλλικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας εξάλλου την απόφαση του πρωτοδικείου επί του φόρου ακινήτων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "θα εξαντλήσουμε όλα τα στάδια, θα δούμε τι νομικά εργαλεία έχουμε".

Έκανε ταυτόχρονα ειδική αναφορά στους δικαστές λέγοντας ότι πρέπει να χάσουμε όλοι μέρος των εισοδημάτων μας για να έχουμε εισόδημα, για να έχουμε συντάξεις.

Κρίσιμη η επαναγορά

Για το σχέδιο της επαναγοράς ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στη συνάντηση του Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε ότι η επαναγορά των ομολόγων πρέπει να πετύχει, σημειώνοντας ότι "ήταν άλλωστε ελληνικό αίτημα, ζητούσαμε να λάβουμε λεφτά από το EFSF για την επαναγορά και αυτό έγινε".

Επανέλαβε εξάλλου ότι η διαδικασία είναι εθελοντική. "Δεν θα δοθεί καμία πολιτική εντολή, είναι θέμα των Δ.Σ. των ταμείων να δουν τους όρους και να αποφασίσουν", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο κρίσιμο Eurogroup του Νοεμβρίου σημειώνοντας ότι διαφάνηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι "αν φύγουμε από τη συνάντηση   χωρίς συμφωνία η Ελλάδα δεν θα ανήκει σε λίγους μήνες στη Δύση,  θα ψάξει να βρει αλλού συμμάχους".

Έκανε επίσης λόγο για εθνικές πολιτικές που μπήκαν στην μέση, ενώ ειδική μνεία έκανε για τον πρόεδρο του Eurogroup, Jean-Claude Juncker ο οποίος ξεκαθάρισε ότι "δεν θα φύγουμε από την αίθουσα χωρίς λύση".

Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι μια έξοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα θα δημιουργήσει φυγοκεντρικές δυνάμεις στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν σκληροί όροι στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς και ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρές σημειώνοντας ότι "αυτό που δεν πέτυχα είναι να κάνω το πρόγραμμα λιγότερο εμπροσθοβαρές".

Ρήτρες

Αναφερόμενος στην ρήτρα για νέα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "αυτή η ρήτρα είναι συμμετρική. Αν πάμε καλύτερα, μπορούμε να πάρουμε λιγότερα μέτρα. Μπορώ να διαβεβαιώσω αν πετύχουμε τους  στόχους. Αν νερώσουμε το κρασί μας στην φορολογική μεταρρύθμιση και αν δεν πιάσουμε τα 3 δισ. ευρώ τότε βεβαίως μπορεί να πάρουμε μέτρα".

"Αν είμαστε στόχων εκτός ύφεσης τότε αλλάζει", πρόσθεσε "αλλά αν είμαστε εκτός γιατί για παράδειγμα η απελευθέρωση αγοράς εκτελωνιστών δεν  γίνει για να προστατέψουμε συμφέροντα τότε αυτό αφήνει ανοικτό το παράθυρο για μέτρα".

Απολύσεις στο δημόσιο

Για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι "θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση και αν αυτή βγάλει ότι κάποιος δεν πρέπει να μείνει δημόσιος υπάλληλος θα  πρέπει να φύγει. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στο 2013. Θα αφορά επίορκους υπαλλήλους φορέων που θα κλείσουν και όσους δεν κριθεί ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες".

Δραχμή

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μια επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα.

"Θα έχουμε χάος. Αν πάμε στην δραχμή θα σταματήσει η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη. Δεν θα έχουν λεφτά στα ATM. Δεν θα γίνονται εισαγωγές σε καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα".

Σχολιάζοντας την πολιτική με χιούμορ ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι την ημέρα του πολυνομοσχεδίου "ερχόταν υπουργοί και μου έδιναν τροπολογίες για δασκάλους, αναπήρους, κληρικούς. Και έλεγα τι γίνεται εδώ μέσα".

Ανέφερε εξάλλου ότι "αν εγώ δεν τους αρέσω, σας είπα είμαι εδώ από πατριωτικό καθήκον, τα μοναστήρια να είναι καλά, έχω πάει σε πολλά μοναστήρια…."

Τράπεζες

Για τις ελληνικές τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για ένα κρατικό σύστημα τραπεζών επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης για ένα διάστημα κρατικοποιήθηκαν τράπεζες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία με την πολιτεία να πουλάει στη συνέχεια τις συμμετοχές της.

Το ίδιο θα συμβεί και εδώ, πρόσθεσε.

Ο κ. Στουρνάρας καταδίκασε παράλληλα το φαινόμενο της φυγής  των καταθέσεων από τη χώρα σημειώνοντας ότι στην Ιρλανδία οι άνθρωποι έφεραν λεφτά μέσα στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

"Οι μικροκαταθέτες κυρίως κράτησαν τα λεφτά τους μέσα και αυτούς προσπαθούμε σήμερα να προστατεύσουμε", σημείωσε.

Εκτίμησε τέλος ότι ο φόβος της δραχμής φεύγει με ταχύτατο ρυθμό, ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρχε μια γερμανική ελίτ η οποία πίεζε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάει στη δραχμή αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου