Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Ντράγκι: Ανάκαμψη στην ευρωζώνη το β' εξάμηνο του 2013


Ντράγκι, Ντράγκι, Ντράγκι, Ντράγκι, Ντράγκι, μάνα μου ... Ντράγκι, Ντράγκι, Ντράγκι, Ντρά...
Ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2013 προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία.Ο Ντράγκι είπε ότι σημειώθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να παρατηρηθούν παρόμοιες βελτιώσεις στην πραγματική οικονομία. Πρόσθεσε επίσης ότι θα έπρεπε να αποδοθούν εύσημα στις κυβερνήσεις των μελών της ευρωζώνης για την «εξαιρετική πρόοδο» που έχουν κάνει στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.


Μ.Ντράγκι [25/01]
Το έτος 2012 υπήρξε η χρονιά του ευρώ, που όμως δημιουργεί την ανάγκη να γίνουν ακόμη περισσότερα για την ανάκαμψη της οικονομίας, ιδίως έπειτα από την βελτιωμένη εικόνα που γίνεται σήμερα ορατή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, είπε.
Το 2012 θα σημάνει για τις μελλοντικές γενεές το έτος της «ανάκαμψης του ευρώ», όμως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, διότι η άνοδος στις αγορές δυστυχώς δεν αντανακλάται στην πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο Ντράγκι στην ομιλία του, προσθέτοντας «οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις σημαντικές προόδους» που πέτυχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο διάστημα του τελευταίου έτους. «Εάν θα πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή για να καθορίσουμε γιατί το 2012 θα μείνει στη μνήμη, πιστεύω πως αυτός θα ήταν ότι πρόκειται για το έτος της ανάκαμψης του ευρώ», υπογράμμισε.
Mετά τα μέτρα που δρομολόγησε η ΕΚΤ, όπως η μείωση των επιτοκίων, οι μαζικές πιστώσεις προς τις τράπεζες, ή το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους που εφαρμόσθηκε από τα μέσα του 2012, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά, εξήγησε ο Ντράγκι. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ένα πλαίσιο το οποίο θα παραμείνει να εφαρμόζεται όσο οι ανησυχίες παραμένουν», αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρίς περιορισμούς (OMT).
«Συνολικά, η κατάσταση είναι απείρως πιο ευνοϊκή απ' εκείνη που ήταν το προηγούμενο έτος», υπογράμμισε ο Ντράγκι, προσδιορίζοντας πως η ΕΚΤ αναμένει πως θα επιτευχθεί ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.
Κατά την Κεντρική Τράπεζα, η ζώνη του ευρώ θα παραμείνει ωστόσο στην τροχιά της ύφεσης, στο -0,3%, προτού αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014, οπότε η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί το 1,2%.
«Μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε θετικές εξελίξεις όσο οι κυβερνήσεις διατηρούν την πορεία αυτή, τόσο ως προς τη μείωση των ελλειμμάτων, όσο κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών», επεσήμανε ο Ντράγκι.
Στο σημείο τούτο, ο Ντράγκι εξήγησε πως η μείωση των χρεών είναι «αναπόφευκτη», επιμένοντας ιδιαίτερα στο είδος των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμοσθούν, όπως η ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, οι οποίες αποβλέπουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.
«Θα πρέπει όμως να είμαστε γι' αυτό ευχαριστημένοι; Πιστεύω... (πως) θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα, συλλογικά», τόνισε ο Ντράγκι ενώπιον εκατοντάδων πολιτικών ιθυνόντων κι επιχειρηματιών, που συμμετέχουν στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο, που αποτελεί ενιαύσιο θεσμό για την παγκόσμια οικονομία και πολιτική.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπεραμύνθηκε εκ νέου του απολογισμού της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας όχι μόνον τα της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά την ολοκλήρωση, αλλά επίσης και τις οικονομικές της επιδόσεις στον τομέα της παραγωγικότητας, ή του πληθωρισμού, που την κατατάσσουν -κατά τον ίδιον - μέσα στις πιο παραγωγικές οικονομίες του πλανήτη. «Τείνουμε να λησμονούμε τη δύναμη της οικονομίας της ευρωζώνης», επεσήμανε ο Ντράγκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου