Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΠΑ: οι Ρώσοι φαβορί για την εξαγορά – Προβληματισμός σε ΕΕ και ΗΠΑ

Οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez είναι οι κυριότεροι υποψήφιοι για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της επιχείρησης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα μπροστά στο ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ. Κι αυτό διότι από τη μια ΕΕ και ΗΠΑ προειδοποιούν με τακτ για τη διείσδυση των Ρώσων στα ενεργειακά πράγματα της Ευρώπης και από την άλλη η τρόικα πιέζει για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις με τους Ρώσους να προσφέρουν ικανοποιητικό αντίτιμο.

Σχετικά με τη ρωσική παρουσία στην Ελλάδα, σε περίπτωση που υλοποιηθεί το ενδιαφέρον αξιωματούχος του ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε στους FT ότι «προχωρούμε στη διαδικασία αποκρατικοποίησης με την αντίληψη ότι όποιος και αν αγοράσει τη ΔΕΠΑ θα λειτουργεί σε μία αγορά της ΕΕ και θα είναι υποχρεωμένος να είναι πλήρως συνεπής με τη νομοθεσία της ΕΕ».

Οι Ρώσοι θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη παρουσία τους στην Ελλάδα μέσω της ΔΕΠΑ θα αποφέρει οφέλη και για τις δύο πλευρές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sintez Αντρέι Κορόλεφ να δηλώνει στους FT πως “είναι μία ευκαιρία να εισέλθουμε στην ελληνική αγορά σε σχετικά χαμηλή τιμή, λόγω της κρίσης [...] Θα κατασκευάσουμε δίκτυα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες για να αυξήσουμε τις ροές και θα κατασκευάσουμε ένα δεύτερο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)”.

Υπενθυμίζεται ότι από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ το ελληνικό Δημόσιο προσδοκά έσοδα της τάξης του 1 δισ. Ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου