Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εξαιρετική Στάη, ανέτοιμος Τσίπρας


Στη χθεσινή τηλεοπτική εκπομπή Netweek, η Έλλη Στάη πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Η δημοσιογράφος έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της, με εύστοχες ουσιαστικές ερωτήσεις, κρατώντας τους τόνους χαμηλά και δίνοντάς μας τη δυνατότητα να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Η Στάη έκανε σωστά τη δουλειά της, πήρε αυτά που ήθελε χωρίς ένταση ή σκληρούς χαρακτηρισμούς και κυριολεκτικά ξεγύμνωσε τον πολιτικό Τσίπρα στα μάτια του αντικειμενικού τηλεθεατή.

Η συνέντευξη αυτή θα μπορούσε να είναι case study στις δημοσιογραφικές σχολές για το γεγονός ότι παρά την εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά, όλα σχεδόν τα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα από τον Τσίπρα, ο οποίος γενίκευσε και αοριστολόγησε ακόμη και για τα αυτονόητα...

Σε ερώτηση για την επένδυση της Κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και τη θέση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για επανάκτησή της από το κράτος, σε περίπτωση εκλογής του κόμματός τους, ο Τσίπρας απάντησε γενικά για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα συμφέροντα ή μη αυτών για την ελληνική κοινωνία. Η Στάη επέμεινε και ζήτησε μία ξεκάθαρη τοποθέτηση για την περίπτωση Cosco, η οποία θεωρείται άκρως επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση και μάλιστα δημιουργώντας αρκετές θέσεις εργασίας. Ο Τσίπρας απάντησε ξανά με τον ίδιο τρόπο· δεν απάντησε.

Σε επόμενη ερώτηση της Στάη, ποιες θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, ο Τσίπρας τοποθετήθηκε πως θα ήταν ανώριμο εκ μέρους του να απαντήσει σε μία τέτοια ερώτηση τούτη τη στιγμή.

Η Στάη μετέφερε το πεδίο των ερωτήσεων στα ταξίδια Τσίπρα και αναφέρθηκε στο νόμισμά μας, το οποίο ο ίδιος, στην Αμερική, ξεκαθάρισε απόλυτα πως θα είναι το ευρώ ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει πως το ευρώ δεν είναι φετίχ. Η απάντηση Τσίπρα ήταν πως όταν ακούει τη λέξη φετίχ -προφανώς από τα χείλη της Στάη- του έρχονται άλλα πράγματα στο μυαλό! Η προσπάθεια να καλύψει το πολιτικό κενό με σεξιστικό σχόλιο ήταν τουλάχιστον ατυχής.

Στη δε αναφορά της Στάη για την επίσκεψη Τσίπρα στη σύμμαχο Βραζιλία και την αρνητική στάση αυτής, ως προς την έγκριση της δόσης της Ελλάδας, απέχοντας από το συμβούλιο του ΔΝΤ, ο Τσίπρας απάντησε πως με τη στάση της αυτή η Βραζιλία δικαιολόγησε τη συμπάθειά της απέναντι στην Ελλάδα!

Όταν δε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για τη άποψη Κουράκη σε σχέση με τους ιερείς και τη θέση του, ζήτησε τη βοήθεια Στουρνάρα, επικαλούμενος παρόμοια τοποθέτηση και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου! Η Στάη επανήλθε με νέα ερώτηση και ζήτησε να της ξεκαθαρίσει τη στάση του στη συγκεκριμένη πρόταση μα η προσπάθεια αποδείχθηκε μάταιη.

Όσο αναφορά στις περικοπές, ο Τσίπρας έφερε ως παράδειγματα τους ιατρούς των 1.800 ευρώ που στέκονται πλάι στον άρρωστο, τους καθηγητές πανεπιστημίου των 1.200 ευρώ και τις νοσηλεύτριες των 800 ευρώ της βάρδιας 2-10. Η Στάη συμφώνησε και τον ρώτησε αν θα προχωρήσει σε αυξήσεις, σε περίπτωση που ο ίδιος θα εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας και αν υπάρχουν λεφτά για αυτό. Ο Τσίπρας απάντησε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο μα θα το διεκδικήσει! Εδώ, αντιλήφθηκα πως είναι ικανός να αντιπολιτευθεί και τον ίδιο του τον εαυτό.

Στην αναφορά που έκανε στους δανειστές μας, ο Τσίπρας υπερασπίστηκε το ΔΝΤ και τη θέση του για κούρεμα του ελληνικού χρέους (ορθώς). Φαντάζομαι θα ακολουθήσει τηλεοπτική μονομαχία με τον διώκτη του ΔΝΤ από την Ελλάδα, Αντρέα Λοβέρδο.

Σε οικονομική ερώτηση της Στάη για την πορεία του χρέους, ο Τσίπρας απάντησε πως ακόμη και ένα πεντάχρονο παιδί αντιλαμβάνεται της άποψής του το αληθές, επισημαίνοντας πως το χρέος πήγε από το 120% στο 170% λόγω μνημονίου. Το ίδιο το πεντάχρονο παιδί γνωρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μάλλον το μπερδέψαμε το πεντάχρονο!

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης, ήταν η υπόθεση που έκανε ο Τσίπρας για τη δημιουργία νέων πολιτικών φορέων και μάλιστα προανήγγειλε συνεργασία με αυτό της κεντροαριστεράς! Πιθανώς, ο Τσίπρας δε θεωρεί πως ο ίδιος μπορεί να εκφράσει το κέντρο, οπότε το παραχώρησε κάπου αλλού. Θα μπορούσαμε να δούμε με συμπάθεια τη διάθεσή του για συνεργασία με νεοσυσταθέν κόμμα της κεντροαριστεράς, αν δεν είχε προηγηθεί η ίδια διάθεσή του για συνεργασία με το ΚΚΕ!

Κλείνοντας, ο Τσίπρας μάς διαβεβαίωσε ότι δε θα φορέσει ποτέ γραβάτα, αποκλείοντας ενδυματολογική κωλοτούμπα και δίνοντάς μου να καταλάβω πως η γραβάτα αποτελεί το σύμβολο του άκρατου νεοφιλελευθερισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου