Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ο Σύριζα «το στρίβει» αλλά βασανίζεται από ψευδαισθήσεις


Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στη χώρα που να μην υποδέχτηκε με ικανοποίηση τη θεαματική στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς τον ρεαλισμό.
Οι επαφές του με τον («έξω από δω», μέχρι πριν λίγο καιρό) αρχιτέκτονα της μνημονιακής πολιτικής, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, και με το επιτελείο των «γερακιών» του ΔΝΤ, είναι η αρχή μιας (έτσι κι αλλιώς δύσκολης) προσγείωσης στην πραγματικότητα.



Πρώτα απ’ όλα οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία του αρχηγού του Σύριζα. Στόχος, φυσικά, η εξομάλυνση των σχέσεων με τους θεσμικούς εταίρους. Η εποχή που ο ίδιος ηγείτο των διαδηλώσεων, κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ανήκουν στο πολύ μακρινό παρελθόν -και ας μην έχουν περάσει παρά ελάχιστοι μήνες από τότε…

Αλλά και η γλώσσα που χρησιμοποίησε στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον, ήταν τελείως αλλαγμένη. «Δεν θα σκίσουμε τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η Ελλάδα, δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες».

Μόνη υπενθύμιση της εποχής «θα καταργήσουμε αμέσως το Μνημόνιο», η φράση «η ζωή έχει αποδείξει πως το Μνημόνιο είναι νεκρό».

Τόσο διαφορετική από την επαναστατική περίοδο του καλοκαιριού…

Όσο και η τωρινή λογική θέση «και εμείς και το ΔΝΤ πιστεύουμε πως χωρίς νέο ‘κούρεμα’ το χρέος δεν είναι βιώσιμο», με τον καλοκαιρινό τσαμπουκά «πρέπει να διαγραφεί το επαχθές κομμάτι του χρέους»…

Επειδή, βέβαια, σε κάθε βίαια στροφή και ο οδηγός του οχήματος ζαλίζεται και ορισμένοι επιβάτες κάνουν εμμετό, υπήρξαν παρενέργειες.

Πρώτον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με το που τελείωσε τις συνομιλίες στο ΔΝΤ (και απευθυνόμενος, ουσιαστικά, στους εν Ελλάδι αιφνιδιασμένους συντρόφους του) προσπάθησε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις, υποπίπτοντας σε μεγαλοπρεπή γκάφα.

Μίλησε για «το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού», τον οποίο επέβαλαν οι Έλληνες ολιγάρχες και όχι το ΔΝΤ…

Με δεδομένο, φυσικά, ότι το δώρο και το επίδομα αδείας δεν έχουν κοπεί στον ιδιωτικό τομέα, οι επικοινωνιακοί ινστρούχτορες του κόμματος επιχείρησαν να διορθώσουν τη γκάφα του, διανέμοντας τη δήλωσή του αλλοιωμένη… Πρόσθεσαν τη λέξη «δημόσιο» αντί για ιδιωτικό…

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Γελοιοποίηση.

Θα μπορούσαν να πουν «λάθος ρε παιδί μου, παραδρομή της γλώσσας», αλλά εκείνοι προτίμησαν το κόψε -ράψε. Ό,τι είχε κάνει η ΝΔ με τις δηλώσεις του βουλευτή τους Βαγγέλη Διαμαντόπουλου τις προηγούμενες μέρες, και το είχαν (δικαίως) καταγγείλλει.

Τι δηλεί ο μύθος;

Ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί τη «μεγάλη στροφή», με την ψευδαίσθηση ότι δεν θα έχει κόστος. Θα λέει, δηλαδή, άλλα στους δανειστές και άλλα στους εσωτερικό ακροατήριο και… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Είναι δυνατόν κάποιος που σε ψήφισε επειδή πείσθηκε -μέσα στην απελπισία του- ότι υπάρχει άλλος δρόμος, πέραν του Μνημονίου, να μην σε «στραβοκοιτάξει» όταν καταλάβει ότι «στρίβεις δια του αρραβώνος», όπως έλεγε ο Στέφανος Στρατηγός στην περίφημη κωμωδία με τον Ντίνο Ηλιόπουλο;

Αφελής εκτίμηση.

Όσο αφελή ήταν και τα αστειάκια στην Καστοριά «εσείς δεν έχετε ‘Βίλα Αμαλία’, οπότε μην περιμένετε να ασχοληθεί μαζί σας η κυβέρνηση», λίγες ώρες μετά το πέπλο νομιμότητας που είχε ρίξει ο εκπρόσωπός του στους καταληψίες, χαρακτηρίζοντας περίπου είδη καθημερινή χρήσης τα ρόπαλα, τα άδεια μπουκάλια και τις αντιασφυξιογόνες μάσκες.

Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι δεν θα έχεις απώλειες έτσι;

Εν κατακλείδι, ο Σύριζα σωστά κάνει τη στροφή, διότι δεν είναι σωστό να αποτελεί το αποσυνάγωγο του πλανήτη (με εξαίρεση διάφορες εξωτικές χώρες ή περιθωριακές ηγεσίες δυτικών χωρών) το κόμμα που ηγείται της αντιοπολίτευσης στην Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα, ωστόσο, οφείλει να εξηγήσει πειστικά στους πολίτες τι στ’ αλήθεια προτείνει. Αν η θέση του, πλέον, εδράζεται στο «εμείς θα διαπραγματευτούμε σθεναρότερα και αποτελεσματικότερα», ας την πουν. Και ας περιορίσουν τα διάφορα… σούργελα που περιφέρονται ως ηγετίσκοι της προεπαναστατικής περιόδου, την οποία -υποτίθεται πως- περνάει η χώρα…

http://www.aixmi.gr/index.php/o-syriza-to-strivei-alla-vasanizetai-apopsedaisthiseus/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου