Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Επανένωση της Κορέας ζήτησε ο Kim Jong-un

Σε μια κίνηση- έκπληξη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un ζήτησε να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που τεχνικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους, απουσία συνθήκης ειρήνευσης για τον τερματισμό της σύγκρουσης του 1950-1953.
http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/748645/ArticleNewsWorld.aspx
Στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Kim δήλωσε ότι «ένα σημαντικό ζήτημα για τον τερματισμό του διαχωρισμού της χώρας και της επίτευξης της επανένωσής της είναι να εξαλειφθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του βορά και του νότου». «Το παρελθόν των ενδοκορεατικών σχέσεων δείχνει ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των συμπατριωτών οδηγούν μόνο στον πόλεμο», τόνισε.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια που ηγέτης της Βόρειας Κορέας απευθύνει διάγγελμα.

Το 2010 κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, μετά τον βομβαρδισμό από την Βόρεια Κορέα νησιού που ανήκει στην Νότια, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο πολίτες και δυο στρατιώτες. Η Βόρεια Κορέα θεωρεί ότι οι δυο Κορέες είναι μια χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η Νότια Κορέα εξέλεξε για πρόεδρο την Park Geun-hye, την κόρη του δολοφονηθέντος στρατιωτικού ηγέτη Park Chung-hee τον οποίον είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει ο Kim Il-sung. Η Park ζητήσει να υπάρξει διάλογος με την Βόρεια Κορέα προκειμένου να «χτιστεί» εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, όμως έχει απαιτήσει η Pyongyang να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου