Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Thomsen: Νέες μειώσεις μισθών αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή


 Αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις, προειδοποιεί ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του "ΝΕΑ", σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά επισημαίνει ότι "υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί".



"Για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης", υπογραμμίζει ο κ. Τόμσεν και αποδίδει την αδυναμία είσπραξης φόρων στην Ελλάδα "σε κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις", που, όπως σημείωνει, "μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες". Ωστόσο, όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του".

Παραδέχεται, ακόμα, ότι ΔΝΤ και ΕΕ αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει:

"Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε".

Ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. "Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από τη Ευρώπη στη χώρα. Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους", επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι "παρά τις μακροοικονομικές αντιξοότητες η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου