Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια κάθειρξη στον Β. Παπαγεωργόπουλο


Τις πόρτες των φυλακών των Διαβατών πέρασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στον Δήμο.



Ο επί έντεκα χρόνια επικεφαλής της δημοτικής αρχής (1999-2010) κρίθηκε ένοχος για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση, κατ’ εξακολούθηση, χωρίς ελαφρυντικά. Τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία του Δήμου, όπως αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, αγγίζουν το ποσό των 18 εκατομμυρίων ευρώ. Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης ο Παπαγεωργόπουλος βούρκωσε ενώ η σύζυγός του ξέσπασε σε λυγμούς.

Σε ισόβια δεσμά με την ίδια κατηγορία, καθώς και για το πλημμέλημα της παροχής ψυχικής συνδρομής στην πράξη της πλαστογραφίας, καταδικάστηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Μιχάλης Λεμούσιας.

Ισόβια και επιπλέον εννέα χρόνια κάθειρξης επιβλήθηκαν στον πρώην ταμία του Δήμου Παναγιώτη Σαξώνη. Ο βασικός κατηγορούμενος για την υπόθεση καταδικάστηκε για τις πράξεις της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, κατ΄ εξακολούθηση, καθώς και για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα, με αναστολή υπό όρους. Αντίθετα, αθωώθηκαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Οικονομικών και όλοι οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι.
Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε και πήρε τον λόγο, υπερασπιζόμενος για μια ακόμα φορά την αθωότητά του.

«Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» υποστήριξε απευθυνόμενος στην έδρα. «Χύνεται αίμα αθώων για την κοινή γνώμη» ήταν η θέση του επί χρόνια άμεσου συνεργάτη του Μιχάλη Λεμούσια.

Η δίκη ολοκληρώθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Κακουργιοδικείου και κάτω από ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου αναπτύσσοντας το σκεπτικό της απόφασης στοιχειοθέτησε την στενή σχέση Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια και υποστήριξε ότι ο Σαξώνης «υπεξαιρούσε κατ’ εξακολούθηση και για αόριστο χρόνο χρήματα για την ενίσχυση της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο ο Β. Παπαγεωργόπουλος».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο πρώην δήμαρχος ήταν «γνώστης όλων των σχεδιασμών και παρέμενε στο παρασκήνιο, προσποιούμενος άγνοια» και κατέληξε στη διαπίστωση οτι «η διανομή του μερίσματος γινόταν μεταξύ τους μεταξύ των τριών, με τον Σαξώνη να κρατά ένα ποσοστό 10% από τα υπεξαιρεθέντα ποσά».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο Βασίλης Παπαγεργόπουλος και οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες του οδηγήθηκαν στις φυλακές Διαβατών.

http://gr.euronews.com/2013/02/27/greek-former-mayor-in-jail-for-life/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου