Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Eurostat: Η αμφισβήτηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ αψηφά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες

Aπό την Καθημερινή

Τη βαθιά τους ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την Ελληνική Στατιστική Αρχή διατυπώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο γενικός γραμματέας της Eurostat και οι πρόεδροι των εθνικών στατιστικών αρχών της Ε.Ε.

Οι εξελίξεις αυτές, που πυροδοτήθηκαν με την άσκηση δίωξης κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό ότι το θέμα συζητήθηκε στο EuroworkingGroup στις αρχές της εβδομάδας και είναι πιθανό να τεθεί και στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της Eurostat και των ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών, οι δικαστικές εξελίξεις και η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων μπορούν να πλήξουν τόσο την ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών στοιχείων της χώρας, όσο και την ευρύτερη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος στατιστικής. «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία των εθνικών δικαστικών αρχών και δεν επιθυμούμε να σχολιάσουμε μια εκκρεμή δικαστική υπόθεση. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι οι πολιτικές διαμάχες γύρω από τη δίωξη του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και η αμφισβήτηση των στοιχείων που έχουν ελεγχθεί για τη συμβατότητά τους με την ευρωπαϊκή νομοθεσία από τη Eurostat δείχνουν να αψηφούν τις κοινά συμφωνημένες ευρωπαϊκές διαδικασίες», υπογραμμίζουν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου