Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Ποιο μνημόνιο ήταν το βαρύτερο;» Το τελευταίο (;) αντιμνημονιακό γραμμάτιο του Αλέξη Τσίπρα


Με τίτλο ''Ποιο μνημόνιο ήταν το βαρύτερο;'' η Καθημερινή αναφέρει στο ρεπορτάζ της τα εξής: Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής είναι πως «τα πρώτα χρόνια της κρίσης έπληξαν σε μικρότερο βαθμό τα φτωχότερα στρώματα απ᾽ ότι τα πλουσιότερα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί εν μέρει η πτώση του εισοδήματος των πρώτων, εικόνα όμως που αντιστρέφεται από το 2011 και μετά»...


Δηλαδή τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής κατανεμήθηκαν με δικαιότερο τρόπο απ᾽ότι στο δεύτερο. Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι αδικίες του πρώτου μνημονίου διορθώθηκαν με το δεύτερο.

Στην ίδια εφημερίδα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας (photo), τονίζει ότι η τρόικα ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη για τη διάσωση της χώρας και υπογραμμίζει ότι η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο Κάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. αξιοποίησε το νομικό της δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ ήταν της Ευρώπης και αναπόφευκτος όρος για την Ελλάδα ως προς τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης.

Αξίζει να διαβάσετε τη διαφωτιστική συνέντευξη του Οτμαρ Καράς, εδώ

Χρειάστηκαν 4 χρόνια αρθρογραφίας και πολλές φωνές από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποδομηθούν οι μύθοι του μνημονίου [αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του Ιγνατίου που συνεχίζουν να αναπαράγουν μύθους με προφανείς σκοπιμότητες].

Μάλιστα, πρόσφατα, είχα την τύχη να συνομιλήσω με γνωστό ξένο δημοσιογράφο σε ταξίδι μου στις Βρυξέλλες, ο οποίος παρακολούθησε όλη την πορεία της κρίσης με ρεπορτάζ και μού επισήμανε ότι η πρώτη διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ελλάδας για το μνημόνιο 1 ήταν η καλύτερη όλων καθώς η χώρα μας πέτυχε, παρά τη μηδενική διαπραγματευτική αξία, να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα αποτελούσε το κοινωνικό δίχτυ για τους ασθενέστερους.

Αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων ήταν η δίκαιη κατανομή του βάρους και μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των αδυνάτων, κάτι που ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό και το ΔΝΤ, όπως μας επισημαίνει σε παλαιότερό του άρθρο και ο κύριος Μάνος Ματσαγγάνης, εδώ.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για τον Παπακωνσταντίνου και με ρώτησε για την πορεία της προσωπικής του περιπέτειας με τη λίστα Λαγκάρντ και τη συμπεριφορά του συστήματος απέναντι σε έναν άνθρωπο ο οποίος χτύπησε τα μεγάλα συμφέροντα προς όφελος του λαού.

Ειλικρινά, αισθάνθηκα μία περίεργη ντροπή, του είπα αναλυτικά ότι ο λόγος που η Ελλάδα δεν καταφέρνει να ισορροπήσει είναι ότι οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι το λαό και το πελατειακό σύστημα που πολεμήθηκε λυσσαλέα από την κυβέρνηση Παπανδρέου επέστρεψε με δάφνες στα πρόσωπα των Σαμαρά-Βενιζέλου. Παράλληλα, η αριστερά που εκφράζεται μέσω του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ανατροπή των προσώπων ενώ καταψηφίζει την ανατροπή των θεσμών που θα κατοχυρώσουν τη διαφάνεια, όπως πχ τη δι@ύγεια. Δηλαδή, να βγάλουμε τους άλλους, να βάλουμε τους δικούς μας.

Δικαίωση; Σίγουρα για τους πρωταγωνιστές του 2009. Άξιζε τον κόπο η προσπάθεια που έκαναν παρά τον πόλεμο που δέχθηκαν; Άξιζε, λέω εγώ, ακόμη και αν καθυστέρησε τόσο η αναγνώριση, έστω και αν στη σκέψη μερικών δεν έρθει ποτέ, ναι, άξιζε τον κόπο.

- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7525-poio-mnimonio-itan-to-varytero#sthash.L8zxeLWa.dpuf


Το χαρτί της εξεταστικής για το Μνημόνιο και πώς η χώρα μπήκε σε αυτό, ανασύρει και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα επαναφέρει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωση που έκανε με αφορμή την εδώ παρουσία της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το ίδιο αντικείμενο.

Η επόμενη Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνιο
«Σύντομα, η επόμενη κιόλας Βουλή, με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή και θα διερευνήσει όλη την αλήθεια για το Μνημόνιο και θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου ανήκουν», είναι η δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους πολίτες.

Μια δέσμευση που έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής αναφοράς του, ότι ένα αίτημα έχουν οι πολίτες: την απονομή δικαιοσύνης (η αναφορά έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του ΣτΕ και την Εισαγγελέα Διαφθοράς).

Στην ίδια δήλωση, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας.

Γι' αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει και σχεδόν να κρύψει την έρευνα που διεξάγει το Ευρωκοινοβούλιο και την παρουσία την παρουσία των εισηγητών του στην Ελλάδα». Στάση που έρχεται σε αντιδιαστολή με την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για «άπλετο φως», όπως αναφέρει.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ότι «κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να κουκουλώσει τις ευθύνες της τραγωδίας που βιώνει η χώρα και ο λαός μας
Στον επίλογο της δήλωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «το έργο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου θα αποτελέσει μια σημαντική συμβολή σε αυτή τη κατεύθυνση (σ.σ. διερεύνησης του τι πραγματικά συνέβη και η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο). Ο λαός μας -συνεχίζει- έχει δικαίωμα να γνωρίζει και εμείς έχουμε την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αποκαταστήσουμε το δικαίωμά του στην πληροφόρηση και τη γνώση. Και θα το πράξουμε», είναι το μήνυμα που στέλνει.

Epikairo: Θυμόμαστε όλοι το νταβαντούρι που έκανε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μη έλευση του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η Τρόικα να παρέβη το κοινοτικό κεκτημένο στην εφαρμογή των μνημονίων. Μόλις σήμερα, ο Αυστριακός αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Επιτροπής που διερευνά τη λειτουργία της τρόικας, Οτμαρ Κάρας δήλωσε για το πρώτο μνημόνιο ότι "τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής κατανεμήθηκαν με δικαιότερο τρόπο απ᾽ότι στο δεύτερο. Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι αδικίες του πρώτου μνημονίου διορθώθηκαν με το δεύτερο", τονίζοντας παράλληλα ότι "η απουσία των αναγκαίων μηχανισμών εντός της Ε.Ε. κατέστησε αναπόφευκτη την εμπλοκή του ΔΝΤ που διέθετε την τεχνογνωσία. Ο Κάρας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. αξιοποίησε το νομικό της δικαίωμα να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ και ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ ήταν της Ευρώπης και αναπόφευκτος όρος για την Ελλάδα ως προς τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης".

Επειδή λοιπόν ο Κάρας δικαιώνει πλήρως τον Παπανδρέου και τους χειρισμούς εκείνου και του τότε Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Τσίπρας σπεύδει να επαναφέρει την πρόταση της εξεταστικής για το μνημόνιο, όπως είχε εξάλλου δεσμευτεί και ο Σαμαράς, 4 μόλις ημέρες πριν τις πρώτες εκλογές του Μαίου του 2012. Δεν βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τη ΝΔ η κατάρρευση του μύθου ότι η υπογραφή του πρώτου μνημονίου όχι μόνο ήταν μονόδρομος, αλλά ήταν κατά πολύ ελαφρύτερο σε σχέση με το δεύτερο και το τρίτο. Ο Τσίπρας φαίνεται ότι με την πρόταση αυτή θέλει να ξεπληρώσει το τελευταίο αντιμνημονιακό γραμμάτιο στο δρόμο για την εξουσία, μέχρις ότου κι αυτός εφαρμόσει ένα σκληρότερο ενδεχομένως πρόγραμμα, μιας και προβλέπονται εκλογές εντός του 2014. Ο Σαμαράς μια χαρά γαργάρα τα έκανε όλα, και τώρα εφαρμόζει τα αγριότερα μέτρα, παραχαράσσοντας την ιστορία, εμφανιζόμενος μαζί με τον Βενιζέλο ως σωτήρες της πατρίδας.

Ας δει ο Τσίπρας και το κόμμα του τι έλεγε ο Σαμαράς λίγες μέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε που ο αρχηγός της ΝΔ έκανε την ιστορική κωλοτούμπα και συνέπραξε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και να αντιπαραδειγματίζεται:

Τελικά ο Τσίπρας που μοιάζει περισσότερο, στον Ανδρέα Παπανδρέου ή τον Αντώνη Σαμαρά;- See more at: http://www.epikairo.gr/index.php/politiki/item/7530-to-teleftaio-antimnimoniako-grammatio-tou-aleksi-tsipra#sthash.lk5ho0Ns.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου