Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Ρεν: Ανευ προηγουμένου η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα


Την ικανοποίησή του για την «ευρεία, εθελοντική συμμετοχή» των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, εκφράζει ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για μια «άνευ προηγουμένου» επίδειξη αλληλεγγύης, από τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας και ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Η ευρεία συμμετοχή των ιδιωτών αποδεικνύει την ισχυρή στήριξη που υπάρχει ως προς τις αποφάσεις που ελήφθησαν το Φεβρουάριο για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι αναπόσπαστο στοιχείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στο μέλλον και συμβάλλει στη σταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωζώνης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Ρεν.

«Πράγματι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας επέδειξαν μια άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη, προκειμένου να στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας να επανακτήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της στοιχείων και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο κ. Ρεν υπογραμμίζει, επίσης, ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους προς το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής και προς την «αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών που περιλαμβάνει» και καταλήγει:

«Το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας αποτελεί τον θεμελιώδη λίθο των προσπαθειών μας για να τονώσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Είναι μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η επιτυχία του προγράμματος είναι ο θεμελιώδης λίθος της συνολικής μας απάντησης στην κρίση».

Αλταφάζ: «Εντυπωσιακή επιτυχία»
Στο μεταξύ, «εντυπωσιακή επιτυχία» χαρακτήρισε την εθελούσια συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας, Όλι Ρεν, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση της Επιτροπής προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς για το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ο A. Αλταφάζ απάντησε ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI. Ανέφερε, επίσης, ότι εκτός από το PSI, το Eurogroup θα εξετάσει και τις άλλες πτυχές του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι πριν από την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για την ενεργοποίηση των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι του Eurogroup. «Είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, να κρίνει αν είναι σημαντικό να αυξηθεί η, ήδη υψηλή, συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», τόνισε.

Ερωτηθείς, τέλος, πότε θα δοθεί η τελική έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ απάντησε ότι όλα θα γίνουν «βήμα - βήμα», υπενθύμισε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και επανέλαβε ότι, από την πλευρά της Ελλάδας πρέπει να εκπληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες.http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63628102


Αν είναι έτσι τότε θα περιμένουμε να δούμε έμπρακτη βοήθεια και για τους 1,5εκ ανέργους με αναπτυξιακά έργα, ανάπτυξη της παραγωγής και μείωση ανταγωνιστικότητας των βόρειων χωρών καθώς αύξηση από την Ελλάδα έγινε αλλά η εξίσωση έχει δυο μέρη…. Και άλλα βέβαια για την κοινωνική σταθερότητα και όχι μόνο για τις τράπεζες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου