Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Όλη η αλήθεια για την κόντρα φαρμακοποιών- Υπουργείου Υγείας

«Στα μαχαίρια» βρίσκεται ο υπουργός Υγείας με τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα διεκδικούν την καταβολή των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων που αγγίζουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

http://logia-starata.blogspot.com/2012/03/blog-post_3603.html
Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους και δεν αποκλείεται μετά την 48ωρη απεργία που έκαναν Πέμπτη και Παρασκευή να βάλουν το προσεχές διάστημα λουκέτο διαρκείας. Τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναμένεται να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν αύριο τις επόμενες κινήσεις τους.


Οπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης, «ζητάμε άμεση αποπληρωμή των οφειλών των ταμείων προς τα φαρμακεία του Συλλόγου που ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενίσχυση της ρευστότητας των φαρμακείων και να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η φαρμακευτική περίθαλψη».


Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλά φαρμακεία βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας». Η συνεχιζόμενη ασυνέπεια στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων κατά παράβαση των νόμων και των κοινοτικών οδηγιών, η πιστωτική ασφυξία που δημιουργούν οι τράπεζες και η προπληρωμή φόρων και ΦΠΑ για τιμολόγια που δεν έχουν εισπράξει, έχουν φέρει τα φαρμακεία σε σημείο αδυναμίας λειτουργίας.


Οι φαρμακοποιοί ζητάνε ακόμη άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά. Από τα 500 πιο «εμπορικά» φάρμακα, περίπου τα μισά (240) έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Αντιβιοτικά, καθώς και για φάρμακα για τον διαβήτη, την υπέρταση ή σκευάσματα για την αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας, φάρμακα με χαμηλή τιμή, είναι πλέον …δυσεύρετα και οι ασθενείς κάνουν αγώνα μέχρι να τα βρουν. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, οι ελλείψεις σημειώνονται γιατί οι εταιρείες προτιμούν να κάνουν εξαγωγή τα φάρμακα αυτά για να έχουν περισσότερο κέρδος, κάτι που είναι βέβαια παράνομο, ενώ το υπουργείο και ο ΕΟΦ θα προχωρήσουν σε επιβολή ποινών.

Διεύρυνση ωραρίου


«Μετωπική» είναι η σύγκρουση του υπουργού Υγείας και των φαρμακοποιών για την διεύρυνση του ωραρίου των φαρμακείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, «όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο». Φαρμακοποιοί, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν πέραν του καθοριζομένου ωραρίου, υποχρεούνται να το δηλώσουν στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη μέχρι την 20ή Μαΐου και την 20ή Νοεμβρίου κάθε έτους, προκειμένου να λειτουργούν κατά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους αντίστοιχα. Το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να τηρείται για όλο το χρονικό διάστημα που έχει δηλώσει ο φαρμακοποιός και η μη τήρησή του θα έχει κυρώσεις.

Ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι το ωράριο των φαρμακοποιών έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια ελεύθερο και να αποσκοπεί στην ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα του πολίτη που θέλει να εξυπηρετείται και δευτερευόντως του ελεύθερου επαγγελματία φαρμακοποιού που θέλει να δουλεύει παραπάνω. «Αυτός που θέλει να ανοίξει το φαρμακείο του περισσότερες ώρες και απογεύματα, θα έχει αρωγό την ελληνική πολιτεία» δηλώνει ο κ. Λοβέρδος και δεν θα τιμωρείται πλέον.

Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν συμφωνούν με το νέο ωράριο, ενώ δεκάδες φαρμακοποιοί σε όλη την χώρα που άνοιξαν το φαρμακείο τους κατ’ εφαρμογήν της υπουργικής απόφασης για διευρυμένο ωράριο που είχε εκδώσει ο κ. Λοβέρδος τον περασμένο Οκτώβριο, παραπέμφθηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλια για παραβίαση του ωραρίου. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή της φαρμακοποιού στην Καρδίτσα που, εφαρμόζοντας την απόφαση, τιμωρήθηκε από τον Σύλλογό της με «πρόστιμο» 80.000 ευρώ!

Σήμερα, σε σύνολο περίπου 12.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα, μόλις 112, εκ των οποίων 57 στην Αττική, ανοίγουν τα απογεύματα Δευτέρας, Τετάρτης και το Σάββατο.


«Η απόφαση για το διευρυμένο ωράριο είναι παράνομη, παράλογη και χαοτική. Οδηγεί τον κλάδο στη εξαθλίωση και διαλύει παντελώς το σύστημα των εφημεριών» τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δήθεν ελεύθερη λειτουργία των φαρμακείων είναι η απόλυτη ελευθερία του μεγάλου ψαριού να φάει το μικρό».

Ο κ. Αμπατζόγλου υποστηρίζει ότι αν εφαρμοστεί η απόφαση, πολλά φαρμακεία που δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν σε συνεχή βάση, θα κλείσουν. Επίσης, θα προκληθεί ένα τεράστιο αλαλούμ με μοναδικό θύμα τον ασθενή που θα αναζητεί το φάρμακό του μέσα στο χαοτικό κυβερνητικό δημιούργημα, όπου το κάθε φαρμακείο θα λειτουργεί όποτε θέλει, όσο θέλει και αν θέλει.

Τα μέλη του ΠΦΣ πρότειναν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εφημερεύει το 25% των φαρμακείων (αντί για το περίπου 5%). Εναλλακτικά πρότειναν να υπάρχει απελευθέρωση του ωραρίου, με ανώτατο πλαφόν ωρών εργασίας τις 48 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι ώρες εφημερίας. Ετσι, τα φαρμακεία θα άνοιγαν τις υποχρεωτικές ώρες λειτουργίας τους (40 ώρες) και τις υπόλοιπες 8 ώρες όποτε θα ήθελε ο καθένας. Οι προτάσεις αυτές, όμως, δεν έγιναν δεκτές από τον κ. Λοβέρδο.


Για ποιο λόγο; Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Ηλίας Χαλιγιάννης απαντά ότι «όλα γίνονται για να εξυπηρετήσει ο υπουργός Υγείας τα συμφέροντα γνωστών - άγνωστων πολυεθνικών εταιρειών και κεφαλαιούχων αλυσίδων και για να ολοκληρώσει έτσι το «ολοκαύτωμα» στο χώρο της υγείας». Την ίδια άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος, λέγοντας πως «το «απελευθερωμένο» ωράριο θα οδηγήσει σε σύσταση ολιγοπωλείου (καρτέλ) και θα ανοίξει διάπλατα παράθυρο για την είσοδο ξένων αλυσίδων φαρμακείων».


Εκτός από το ωράριο, οι φαρμακοποιοί διαφωνούν με το υπουργείο Υγείας και για την μετατροπή των χειρόγραφων συνταγών σε ηλεκτρονικές. Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των συνταγών φαρμάκων από τα φαρμακεία προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανεξάρτητα του τρόπου συνταγογράφησης της συνταγής από τον γιατρό (ηλεκτρονική ή χειρόγραφη).


Για κάθε χειρόγραφη συνταγή που καταχωρείται ηλεκτρονικά από τα φαρμακεία, οι συνταγογράφοντες γιατροί χρεώνονται με κάποιο ποσό αποζημίωσης προς τα φαρμακεία που καταχωρούν τις συνταγές (ποσό που φημολογείται ότι θα αγγίζει τα 10 λεπτά!). Οι φαρμακοποιοί, όμως, αντιδρούν και δηλώνουν ότι «τις χειρόγραφες συνταγές θα τις εκτελούμε χειρόγραφα και τις ηλεκτρονικές, ηλεκτρονικά. Εμείς δεν θα γίνουμε γραμματείς των γιατρών».


Οι φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται και για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων που προωθεί το υπουργείο Υγείας, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο δεν θα περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη. Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών υποχωρεί σημαντικά κάτω από το 25% του τζίρου, ενώ παράλληλα καθιερώνεται και επιστροφή ποσού από τα φαρμακεία προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ) που ξεκινά από το 0,5% για τιμολόγια πωλήσεων προς τους ΦΚΑ 35-50 χιλιάδων ευρώ και φθάνει κλιμακωτά μέχρι 5% για ποσά από 100.001 ευρώ και πάνω.

Μέχρι και 500.000 ευρώ η άδεια!


Οι φαρμακοποιοί, όμως, ξεχνάνε ότι ύστερα από δικές τους πιέσεις το υπουργείο Υγείας δεν «άνοιξε» το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Ο κ. Λοβέρδος άνοιξε …τυπικά το επάγγελμα μειώνοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια (από 1 φαρμακείο ανά 1500 κατοίκους σε 1 φαρμακείο ανά 1000 κατοίκους). Στην πραγματικότητα το επάγγελμα δεν έχει ανοίξει. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί κάποιος που έχει πτυχίο φαρμακευτικής και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο όπου θέλει.


Ο κ. Λοβέρδος έχει δηλώσει ότι μετά τις αλλαγές στα πληθυσμιακά κριτήρια, δόθηκαν 800 νέες άδειες και 300 φαρμακοποιοί έκαναν χρήση της δυνατότητας που έδωσε ο νόμος να κάνουν εταιρείες. Ωστόσο, παραμένουν ισχυρά εμπόδια για είσοδο στο επάγγελμα. Ενας νέος πτυχιούχος δεν μπορεί να ανοίξει φαρμακείο σε μεγάλες πόλεις, ίσως σε κάποιο χωριό πλέον. Σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Πειραιά, για παράδειγμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει ένα νέο φαρμακείο.


«Οι νέοι πτυχιούχοι είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν την άδεια ενός άλλου φαρμακοποιού που συνταξιοδοτείται, δίνοντας αστρονομικά ποσά», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο φαρμακοποιός Κ.Π. «Από 200.000 ξεκινάνε οι τιμές των αδειών και μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 500.000 ευρώ αν το φαρμακείο βρίσκεται σε καλό εμπορικό σημείο, κοντά σε κάποιο νοσοκομείο ή ΙΚΑ», προσθέτει ο ίδιος. Δηλαδή, το επάγγελμα του φαρμακοποιού μπορούν να το εξασκήσουν μόνο όσοι έχουν τόσα πολλά χρήματα για να δώσουν μαύρα ή όσοι «κληρονομήσουν» φαρμακείο από τον γονιό τους (εκτιμάται ότι το 65%των φαρμακοποιών έχουν παιδιά φαρμακοποιούς).

Υπερ γενοσήμων


Στο μόνο που συμφωνούν φαρμακοποιοί και υπουργείο Υγείας είναι η χορήγηση γενοσήμων φαρμάκων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει ότι «δεν έχουμε αντίρρηση στο θέμα χορήγησης γενοσήμων, αλλά απαιτούμε αυστηρούς ελέγχους διασφάλισης της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των χορηγούμενων φαρμάκων». Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, η χαμηλή τιμή δεν πρέπει να συμπαρασύρει και την χαμηλή ποιότητα και ασφάλεια του φαρμάκου.


Σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο, όταν μια συνταγή γιατρού περιλαμβάνει γενόσημο φάρμακο, οι φαρμακοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποιο θα χορηγήσουν στον ασθενή, επιλέγοντας ανάμεσα στα πέντε φθηνότερα. Με αυτό τον τρόπο οι φαρμακοποιοί θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους έναντι των γιατρών. Θα μπορούν να προωθούν όποιο σκεύασμα επιθυμούν και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει μία άλλη «βιομηχανία» προώθησης γενόσημων φαρμάκων με το …αζημίωτο. Το παιχνίδι, δηλαδή, που έκαναν τόσα χρόνια οι γιατροί με τις φαρμακευτικές εταιρίες (λαμβάνοντας …μπόνους ανάλογα με τον αριθμό των φαρμάκων που συνταγογραφούσαν) ενδέχεται να αλλάξει «παίκτες» και οι νέοι ισχυροί στην αγορά φαρμάκου να γίνουν οι φαρμακοποιοί.


Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου


Πηγή: Αγγελιοφόρος της Κυριακής 11/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου