Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Περού και Βιετνάμ θα έχουν μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα

Επικαλούμενoi στοιχεία του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, οι γερμανικοί Financial Times, υποστηρίζουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ το 2012 θα κινηθεί σε...τριτοκοσμικά επίπεδα, αφού ακόμη και χώρες όπως το Περού, το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές, αναμένεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα.
"Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο" είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής έκδοσης των "Financial Times" που δημοσιεύεται σήμερα.
Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της το Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, για να τονίσει ότι το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.

"Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ", επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo, Στέφεν Έλστνερ. Η εφημερίδα αποδίδει την δραματική πτώση, στην κρίση χρέους.
"Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση", αναφέρουν οι FT και θυμίζουν ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση. Το 2010 την ξεπέρασαν η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 η χώρα μας έπεσε στην 40ή θέση, κάτω από την Ουκρανία και την Σιγκαπούρη.
"Πρόκειται για τη σοβαρότερη, μεταπολεμικά, κρίση δυτικής χώρας", τονίζει ο Μπάρι 'Αϊχενγκριν, καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
Εξαγωγές
Όσον αφορά τις εξαγωγές, η Κίνα παρέμεινε για το 2011 η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο, ενώ η Γερμανία έχασε την δεύτερη θέση, ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Γερμανία στο τέλος του προηγούμενου έτους, "ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της ζήτησης στην Ευρωζώνη", εξηγεί ο κ. Έλστνερ.
Περίπου 60% των γερμανικών εξαγωγών προωθείται σε χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός που καθιστά την επιστροφή της Γερμανίας στην κορυφή, εξαιρετικά δύσκολη. Η Κίνα πραγματοποιεί σήμερα το 11% των παγκόσμιων εξαγωγών, ακολουθούν οι ΗΠΑ με το 8,4% και η Γερμανία με το 8,3%, ενώ πιο κάτω στον κατάλογο βρίσκονται η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου