Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Πήραμε χρόνο, χρειαζόμαστε συναινέσεις

Του Γιώργου Προκοπάκη
Η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI είναι ιστορικής σημασίας γεγονός για την Ελλάδα και την ευρωζώνη. Στις 11 Απριλίου, όταν θα ολοκληρωθεί η ανταλλαγή ομολόγων αγγλικού δικαίου, η χώρα μας θα έχει απαλλαγεί από χρέος περίπου €110 δισ.
Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η όλη διαδικασία συμπαρέσυρε και τα θεσμικά δάνεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται θεαματικά το βάρος του προϋπολογισμού για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόκοι) – από €19-€20 δισ. σε περίπου €10 δισ. ετησίως μέχρι το 2015.
Με τη δεκαετή περίοδο χάριτος, η χώρα μας έχει τον χρόνο να αλλάξει και να βγει από την κόλαση. Εθνικό πλάνο, υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και κοινωνικές συναινέσεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση.
Κλειδί στην επιτυχία ήταν η αλλαγή της ελληνικής πολιτικής από τον Νοέμβριο 2011. Αντί της αλλοπρόσαλλης κουτοπόνηρης αντιπαράθεσης με την τρόικα, με ανύπαρκτα ή φανταστικά διαπραγματευτικά ατού, ο κ. Παπαδήμος επέβαλε τη μόνη πολιτική που μπορούσε να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα: την ειλικρινή συνεργασία με τους εταίρους.
Η προσήλωση των εταίρων στον στόχο της ομαλοποίησης της κατάστασης σχετικά με την ελληνική κρίση – αρκεί να θέλει και η Ελλάδα – έφερε το αποτέλεσμα του PSI και τους εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους δανεισμού.
Η ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης ήταν απαραίτητη, ακόμη και με υψηλή συμμετοχή στην ανταλλαγή.
Κάθε €1 δισ. που μένει εκτός ανταλλαγής επιβαρύνει τη δανειακή σύμβαση κατά το ισόποσο και τον προϋπολογισμό κατά €36 εκατ. τον χρόνο – δηλαδή, παραπάνω δάνεια, περισσότερα μέτρα για τους πολίτες.
Ηταν βέβαια και απόδειξη της αποφασιστικότητας της ευρωζώνης αλλά και της ειλικρίνειας με την οποία προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με τις αγορές. Η επακόλουθη πυροδότηση των CDS (αν πυροδοτηθούν τελικά – δεν ήταν γνωστό ώς χθες το αποτέλεσμα) θα είναι μια λεπτομέρεια στη διαδικασία.
Παράπλευρο κέρδος ήταν η απόκρουση των κερδοσκόπων – οι περισσότεροι «πονηροί» κατέγραψαν σημαντικές ζημίες. Από τα $77 δισ. καθαρής έκθεσης σε CDS πριν από έναν χρόνο, σήμερα υπάρχει ενδεχόμενο να πυροδοτηθούν με έκθεση της «ασφαλιστικής βιομηχανίας» περίπου $3,2 δισ.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες με τη διαχείριση του πιστωτικού γεγονότος.
Ομως με τη στήριξη των εταίρων μπορούμε να περάσουμε κι αυτόν τον σκόπελο. Μένει να ολοκληρωθεί ομαλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε με καθαρούς όρους πια να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια.
Ο Γιώργος Προκοπάκης είναι σύµβουλος επιχειρήσεων σε θέµατα οργάνωσης και διαχείρισης πληροφοριών

http://www.realpolitics.gr/archives/41534/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου