Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

M. Lynn: Αφήστε το ευρώ, υιοθετήστε το δολάριο

Αν η Ελλάδα αλλάξει από το ευρώ στο δολάριο, θα μπορέσει να εξέλθει από την κρίση και παράλληλα θα προσφέρει μεγάλη εκλογική τόνωση στον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, γράφει αναλυτής της λονδρέζικης συμβουλευτικής Strategy Economics.

«Είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να λάβει μονομερώς απόφαση να εξέλθει από την ευρωζώνη όμως παράλληλα η χώρα έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα και δεν έχει καμία ρεαλιστική ελπίδα να βρει κεφάλαια να δανειστεί», γράφει ο αναλυτής της Strategy Economics, κ. Matthew Lynn.
«Αν εισήγαγαν μια νέα δραχμή μέσα σε μια νύχτα, η αξία της θα κατέρρεε. Για ένα διάστημα θα ήταν πρακτικώς άχρηστο νόμισμα, όπως είναι και το νόμισμα της Ζιμπάμπουε. Κανείς δεν θα το ήθελε αυτό», αναφέρει.

Όμως αν η Ελλάδα γύριζε στο δολάριο και επανονομαστικοποιούσε όλα τα συμβόλαια από ευρώ σε δολάρια σε συντελεστή ένα προς ένα, θα έχει το πλεονέκτημα της υποτίμησης κατά 30% μονομιάς, ενώ παράλληλα θα έχει ένα σκληρό νόμισμα». Ο αρθρογράφος παραδέχεται βέβαια ότι το σενάριό του «πιθανότατα δεν θα υλοποιηθεί.»

Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Federal Reserve να είναι πρόθυμη να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, αν υιοθετούσε η Ελλάδα το δολάριο, κάτι που έχει κάνει και στο παρελθόν για ξένες τράπεζες, σημειώνει ο κ. Lynn.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, θα εξασφάλιζαν «σταθερότητα» από την συναλλαγή, καθώς η Ελλάδα είναι στρατηγικά πολύ σημαντική χώρα.

«Για τις ΗΠΑ η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι τόσο σημαντική το 2012 όσο ήταν το 1947, όταν διανεμήθηκε το σχέδιο Μάρσαλ. Επιπλέον, θα είναι η κατάλληλη απάντηση σε όποιους κινδυνολογούν για την μακροπρόθεσμη διολίσθηση του δολαρίου: θα σταματήσει κάθε συζήτηση για αντικατάσταση του δολαρίου από το ευρώ, για πολλά, πολλά χρόνια,» έγραψε.

«Πράγματι, ο Πρόεδρος Obama, αν σώσει την Ελλάδα αφήνοντάς την να στραφεί στο δολάριο, ίσως προκαλέσει την τέλεια έκπληξη που θα τον απογειώσει στην πορεία προς τις εκλογές», σημειώνει ο κ. Lynn. 

 http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/685416/Article.aspx#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου