Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

Ο Donald Trump και το Ελληνικό

Πέντε χρόνια μετά τη συνάντησή του με τον τότε υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη κατά την οποία του εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το Ελληνικό, ο αμερικανικός μεγιστάνας του real estate, ο Donald Trump επιστρέφει καθώς είναι από τους εννέα που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον.
Σ' εκείνη τη συνάντηση ο Trump συνοδεύονταν από τον γνωστό ελληνοαμερικανικό αρχιτέκτονα Κώστα Κονδύλη, με τον οποίο έχει συνεργαστεί στην κατασκευή αρκετών κτιρίων στη Νέα Υόρκη. http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/693473/Article.aspx

Ο κ. Κονδύλης είχε αναλάβει λίγους μήνες νωρίτερα να παρουσιάσει στον αμερικανό επιχειρηματία μια πρόταση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Η επίσκεψη του Donald Trump στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2007 και οι επαφές με την τότε κυβέρνηση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ακολούθησε το δαιδαλώδες και βαρύγδουπο σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού που εξήγγειλε ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Trump και ο Κ. Κονδύλης, ιδιοκτήτης της «Kondylis Architecture» φέρονται να επιστρέφουν αυτή τη φορά στην Ελλάδα για το διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων ως ενδιαφερόμενοι, μαζί με άλλους οκτώ ομίλους από ολόκληρο τον κόσμο.

Η διαφορά είναι πως τότε αρκετοί μας παρακαλούσαν για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου, ενώ τώρα τους παρακαλάμε...

Πριν από λίγες εβδομάδες στελέχη του ομίλου Trump είχαν επισκεφτεί το Ελληνικό και η επίσκεψή τους είχε διαρρεύσει με καθυστέρηση στον ελληνικό Τύπο. Οι φήμες έφερναν τους ανθρώπους του αμερικανού μεγιστάνα να φτάνουν με ιδιωτικό αεροσκάφος στο «Ελ. Βενιζέλος» το τριήμερο της Αποκριάς, να επισκέπτονται το πρώην αεροδρόμιο και να αναχωρούν αυθημερόν.

Αντίστοιχη επίσκεψη φέρονταν να πραγματοποιούν και επενδυτές από τη Μέση Ανατολή, μολονότι προς το παρόν δε γνωρίζουμε αν υπήρξε σοβαρό ενδιαφέρον από την περιοχή στο διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο D. Trump, που απασχολεί συχνά τον αμερικανικό τύπο είτε με τις απραγματοποίητες πολιτικές του φιλοδοξίες, είτε με τις επιθετικές δηλώσεις του, θα βρεθεί αυτές τις ημέρες στη Γεωργία. Ο επιχειρηματίας θα παρευρεθεί σε παρουσίαση ενός ακόμη Trump Tower στο Βατούμ τον οποίο έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο ενός άλλου ελληνοαμερικανού, η «John Fotiadis Architect PLLC».

Το γραφείο του Γ. Φωτιάδη, ιδρύθηκε το 2009 και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια σε ΗΠΑ, Τουρκία και Ουκρανία. Ενδεχομένως διαδραματίζει ενεργό ρόλο και στο σχέδιο για το Ελληνικό, αν το τεύχος προκήρυξης που θα μοιράσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων στους υποψηφίους είναι ικανό να προσελκύσει σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πριν πετάξει για τη Γεωργία, ο Trump είχε ασχοληθεί με τα αιολικά πάρκα στη Σκωτία όπου προωθεί μεγάλη τουριστική επένδυση άνω του ενός δισ. ευρώ. Ο μεγιστάνας υποστηρίζει πως το σχέδιο για κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Σκωτία θα καταστρέψει τον τουρισμό και απειλεί με ακύρωση του «παγωμένου» τουριστικού έργου για κατασκευή γηπέδων γκολφ και κατοικιών στο Aberdeenshire.

«Αν ήξερα για τα σχέδια κατασκευής ανεμογεννητριών δεν θα είχα ποτέ επενδύσει στη Σκωτία», δήλωσε ο Trump σε επιτροπή του τοπικού κοινοβουλίου.

Οσο για τον Κώστα Κονδύλη, είναι ένας από τους γνωστότερους αρχιτέκτονες της Νέας Υόρκης, όχι μόνο λόγω της συνεργασίας του με τον Donald Trump. Εβδομηντα ένα ετών σήμερα, με ρίζες από τη Σάμο, ο Κ. Κονδύλης είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες στους New York Times για τα περισσότερα από 70 κτίρια που φέρουν τη σφραγίδα του.

«Είμαι πολύ απασχολημένος, αλλά τα έσοδα είναι πολύ χαμηλά» είχε υποστηρίξει, με αφορμή την πολυετή κρίση στο αμερικανικό real estate. «Ολοκληρώνουμε κάποια κτίρια, αλλά δεν υπάρχουν νέες κατασκευές στην εκκίνηση. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ιδέες, στρατηγικό σχεδιασμό, και προπαρασκευή έργων τα οποία αναζητούν χρηματοδότηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου