Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Κυρίως πιάτο» η Ελλάδα στο ντιμπέιτ Ολάντ - Σαρκοζί

Με αναφορές στον «monsieur Papandreou» και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα έπειτα από δύο χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεμαχία του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, ο Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος στον πολιτικό του αντίπαλο, υποστήριξε πως «στην Ελλάδα, όπου κυβερνούσαν οι πολιτικοί φίλοι σας, ο κύριος Παπανδρέου μείωσε τους μισθούς κατά 21%». Ο κ. Ολάντ απάντησε άμεσα πως «ο κύριος Παπανδρέου διαδέχθηκε μια συντηρητική κυβέρνηση, που είχε διαλύσει πλήρως την οικονομία της Ελλάδας».

  http://www.protothema.gr/world/article/?aid=194497
Η τηλεμαχία εξελίχθη σε πραγματική... μάχη ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, που προώθησαν δύο τελείως διαφορετικά οράματα τόσο για τη Γαλλία όσο και για την Ευρώπη. Ο Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ των μέτρων λιτότητας και κατά του ευρωομολόγου και απείλησε με κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας και της Ισπανίας, σε περίπτωση που εκλεγεί ο κύριος Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε πως αδυνατεί να δεχθεί πως η εξοντωτική λιτότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην κρίση της ευρωζώνης και επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναδιαπραγματευθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, ώστε να προβλέπονται μέτρα ανάπτυξης των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τον κύριο Σαρκοζί για πλήρη απάθεια απέναντι στις γερμανικές επιταγές.

Οι "άντρες με τα μαύρα" πρόσφεραν στους Γάλλους πολίτες μια άκρως ενδιαφερουσα τηλεμαχία, με στιγμές έντασης και αλήθειας.

Ο "εριστικός" Σαρκοζί και ο "αυθεντικός" Ολάντ έδωσαν την τελική μάχη, στο ίδιο πλατό, ανταλάσσοντας φραστικά πυρά, λίγα 24ωρα πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, την Κυριακή 6 Μαΐου. Για το γαλλικό Τύπο, ήταν η πιο "άγρια" αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών.

Η τρίωρη τηλεμαχία απέδειξε οτι ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας με άνεση τον επικοινωνιακά χαρισματικό Γάλλο πρόεδρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Parisien", στην ερώτηση "ποιος ήταν ο πιο πειστικός;", το 48,6% απάντησε ο Ολάντ και το 51,4% ο Σαρκοζί.

Το ντιμπέιτ, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάζει τις προτιμήσεις των Γάλλων. Δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Figarο έδειξε πως το 81% των ερωτηθέντων δεν άλλαξε γνώμη για το τι θα ψηφίσει την 6η Μαΐου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα αναμενόμενα: ανεργία, μετανάστευση, Ευρώπη. Ο Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως απόδειξη της επιτυχημένης πολιτικής της κυβέρνησής του είναι πως η Γαλλία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη συζητήθηκε ιδιαίτερα. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε να πει ότι, με βάση την οκονομική πολιτική που ακολουθεί,  η Γαλλία θα γίνει Γερμανία, όχι όμως Ελλάδα και Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών υποσχέθηκε να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων κατά 300 ευρώ, δήλωσε για μια ακόμη φορά πως ζητάει την αλλαγή, καθώς, όπως είπε, οι Γάλλοι νιώθουν διχασμένοι. Επιπλέον, μίλησε για μία ενωτική προεδρία. Τέλος, κατηγόρησε τον Σαρκοζί ότι τα ρίχνει όλα στην κρίση και δεν κάνει καμία αυτοκριτική. Ο Σαρκοζί υποστήριξε πως οι Γάλλοι είναι απέναντι σε μία ιστορική ευθύνη για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουν λάθη, γιατί η Γαλλία όσο και η ευρωζώνη βρίσκονται σε περίοδο κρίσης.

Κάνοντας μια αποτίμηση της "τιτανομαχίας", η εφημερίδα Le Monde γράφει: «Ο Ολάντ πήγε στο ντιμπέιτ ως φαβορί και κατάφερε να παραμείνει σε αυτή τη θέση. Και αν κρίνουμε από την έκφραση του Νικολά Σαρκοζί κατά την έξοδό του από το στούντιο, την άνεση του Ολάντ δυστυχώς την κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος και δεν του άρεσε καθόλου...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου