Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αίμα και Δάκρυα για τον λαό για τα νέα μέτρα .... υποκρισία, ψέματα, απληστία και κατάντια για τους δήθεν υπερασπιστές του λαού


Σε σκληρή κομματική αντιπαράθεση εξελίχθηκε χθες η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει το πακέτο των μέτρων με την τρόικα. Ο αυξημένος λογαριασμός για μισθωτούς-συνταξιούχους και επιδόματα στάθηκε αφορμή να εκδηλωθεί ανοικτή σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η Ιπποκράτους έριξε τα πυρά της στην Ν.Δ. ζητώντας να κινητοποιηθούν οι υπουργοί προκειμένου να πείσουν για τις προτάσεις περικοπών που εισηγούνται, ενώ κατηγόρησε ανοικτά το οικονομικό επιτελείο ότι δεν παρέχει επαρκεί στοιχεία για το πακέτο.

Αμεση ήταν η αντίδραση από το ΥΠΟΙΚ. «Παλεύουμε και δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια», έλεγαν πηγές του υπουργείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση καλείται πλέον να βρει περίπου δυο δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τέσσερα, καθώς ορισμένες περικοπές στους τομείς υγείας, άμυνας και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης έγιναν αποδεκτές από την τρόικα. Επώδυνες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις και αύξηση των ορίων ηλικίας κλείνουν το πακέτο.

Χθες στη νέα συνάντηση μεταξύ της τρόικας και του κ. Γ. Στουρνάρα το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς ο υπουργός οικονομικών είχε σκληρή αντιπαράθεση με τον Π. Τόμσεν αναφορικά με την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων μέτρων που πρότεινε η ελληνική πλευρά για περικοπές σε υπουργεία.


Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ρόλο του "πυροσβέστη" ανέλαβε ο Μ. Μορς και όπως όλα δείχνουν τα εναπομείναντα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σε νέα συνάντηση, η οποία δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Για σήμερα το μεσημέρι στις 13.00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση των τριών αρχηγών στην οποία θα μπει ο «λογαριασμός» στο τραπέζι με ορίζοντα το τελικό πακέτο να έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή. Το πρωϊ συναντήθηκε ο Γ. Στουρνάρας με τον Αντώνη Σαμαρά και εξερχόμενος δήλωσε ότι αναζητούνται ακόμα τα 2-2,5 δισ. ευρώ για να κλείσει το πακέτο.

Στο στόχαστρο οι ελεύθεροι επαγγελματίες ...

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο οικονομικών προχωρά σε σκληρές παρεμβάσεις στο μέτωπο των ελεύθερων επαγγελματιών, οπού όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή είναι τεράστια.

Στο τραπέζι έχει πέσει, πέρα από την κατάργηση του αφορολογήτου και η αυτοτελής φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια να επιβληθεί φόρος με συντελεστή που μπορεί να φτάνει ακόμα και το 30%. Παράλληλα, θα επιβληθούν και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια.

«Πρέπει να μπει τέλος στην κοροϊδία», λένε αρμόδια στελέχη επισημαίνοντας ότι έξι στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο.

Με αφορμή την έρευνα που ήρθε ξανά στο προσκήνιο χθες για την σύνδεση δηλωθέντων εισοδημάτων και δανείων που έχουν λάβει ελεύθεροι επαγγελματίες, ξεκινούν διασταυρώσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών και των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή των προηγουμένων ετών και να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Σε κάθε περίπτωση στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου να ληφθούν το συντομότερο δυνατό οριστικές αποφάσεις οι οποίες θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο, βρίσκονται:

1. Κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες. Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι πέρυσι 6 στους 10 επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες δήλωσαν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που ίσχυε παλαιότερα. Το μέσο ατομικό εισόδημα 457.377 επιτηδευματιών (σε σύνολο 779.319) δεν ξεπέρασε τα 7.500 ευρώ, δείχνοντας πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δήλωσαν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ήταν μόλις 36.443.

2. Αυτοτελής φορολόγηση. Οι προτάσεις που εξετάζονται αφορούν σε φορολογικό συντελεστή που θα φτάνει το 20%-30%! Αν γίνει αποδεκτή η εισήγηση ένας ελεύθερος επαγγελματίας που δήλωνε εισόδημα 16.000 ευρώ και με την ισχύουσα κλίμακα όφειλε συνολικό φόρο 700 ευρώ, με συντελεστή 20% θα κληθεί να πληρώσει 3.200 ευρώ. Αντίστοιχα αν ο συντελεστής φτάσει στο 30% θα κληθεί να καταβάλει φόρο 4.800 ευρώ.

3. Αποδείξεις και αντικειμενικά κριτήρια. Το μέτρο των αυστηρών αντικειμενικών κριτηρίων σε συνδυασμό με κίνητρα ώστε να ζητούν οι φορολογούμενοι αποδείξεις είναι ένα ακόμα όπλο που μπαίνει στη μάχη. Οι τελευταίοι θα μπορούν να απολαμβάνουν απευθείας αύξηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ με κάθε απόδειξη που συλλέγουν από γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και γενικότερα επαγγελματίες τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχει σοβαρές ενδείξεις πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Αντίθετα με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αύξηση του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους.



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/726831/Article.aspx


Τα μιζο κόμματα που επί 30 χρόνια πλούτιζαν τα άχρηστα κομματόσκυλα τους και βγάζοντας τσουβάλια τα μιζο χρήματα τους στην Ελβετια, δήθεν νοιάζονται για την σύνταξη και το μισθό του μεροκαματιάρη... ντροπή τους .... έλεος ... οτι έλεγε επί ΓΑΠ ο Σαμαράς το λέει τώρα ο Μπενυ... κατάντια ... ας τους τελειώσει ο ελληνικός λαός τους ψεύτες πολιτικάντηδες...  έλεος ποια ... και εμείς με μπλοκάκια ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε ... εμάς θα τσακίσεται και όχι τους φοροφυγάδες.... Ναι μπορεί να βγει κάποιος σε σύνταξη στα 67 αρκεί στο ενδιάμεσο να δουλέψει, πράγμα που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν ...

1 σχόλιο:

  1. ειμαι μηχανικος δουλευω με μπλοκακι και δεν κλεβω την εφορια εχω εισοδημα 17400 μειον ασφαλεια ΤΣΜΕΔΕ 4000 το χρονο τα οποια δεν αφαιρουνται απο το εισοδημα..... μας μενουν 13400 μείον 300 για το λογιστή για τα βιβλία και τα ΦΠΑ πάμε στα 13300 μείον 4800 για ενοίκιο το χρόνο που το έχω σαν επαγγελματική στέγη γιατί αλλιώς δεν θα είχα μπλοκάκι... πάμε στα 8500... μείον κοινόχρηστα 800 πάμε στα 7800 μείον τέλος επιτηδευματία 400 πάμε στα 7300.. ωραία τώρα να υπολογίσουμε τον φόρο... από τα 17400 το κράτος που αναγνωρίζει αν δεν κάνω λάθος το ενοίκιο σαν έξοδο, το 10% της ασφαλείας και τα πάγια περίπου 1000 ευρώ έχουμε δηλαδή ένα εισόδημα 17400 - 4800 - 400 - 1000 = 11200 αν τώρα αυτό φορολογηθεί με 30 % έχουμε δηλαδή φόρο 3360 αν τα αφαιρέσω από τα καθαρά 7300 μου μένουν 4000 ... ε καλά είναι για σπουδές 6 χρόνων και για 10 ώρες δουλειά την ημέρα μην είμαι και αχάριστος 333 τον μήνα ..... τέλεια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή