Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Πότε θα μάθουμε;

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν διέψευσε ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα συνταχθεί αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές. Οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει «να μην υπάρξουν εκπλήξεις» που θα αναστάτωναν τις αγορές, ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να ρισκάρουν πιθανή μη επανεκλογή του Ομπάμα, τον οποίο και προτιμούν έναντι του Ρόμνεϊ.
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=18388 
Ουσιαστικά η εκτίμηση του Reuters ακολουθεί αυτό που συζητούν οι αγορές: Αν ή έκθεση είναι αρνητική και το ελληνικό χρέος δεν θεωρηθεί βιώσιμο, υπάρχουν δύο σενάρια για να ακολουθήσει κάποιος: είτε πάμε σε νέο «κούρεμα», είτε η Ελλάδα εξωθείται πλέον εκτός του κοινού νομίσματος. Προς το παρόν το «κούρεμα» δείχνει απαραίτητο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποτελεί και επιλογή. Για παράδειγμα η Citibank επιμένει να δίνει πιθανότητες 90% σε ελληνική έξοδο από το ευρώ τους επόμενους 12-18 μήνες.

Όμως ούτως ή άλλως τα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την Ελλάδα δεν επιτρέπουν να περάσουν ακτίνες αισιοδοξίας. Οι διαρροές του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα μπορεί να αποτελούν «ασκήσεις πανικού», όμως σίγουρα δεν διατηρούν και τεράστιες αποστάσεις από την αλήθεια. Για παράδειγμα μπορεί το υπουργείο να κάνει ελαφρώς πίσω στα σχέδια για κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες ή στους εκμισθωτές ακινήτων, όμως είναι σίγουρο ότι τα 2.5 δισ. που λείπουν για να κλείσει το πακέτο θα βρεθούν με σκληρό τρόπο. Και εκεί πάνω πιθανότατα συζητούνται θέματα όπως η επιμήκυνση ή η σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων. Δίνουμε κάτι σε μέτρα, παίρνουμε κάτι σε χρόνο και κάπως έτσι θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιη η συμφωνία για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κατάργηση δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, αποκρατικοποιήσεις, κλείσιμο ΔΕΚΟ, αναδιαρθρώσεις στην υγεία, συγχωνεύσεις στην παιδεία. Το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο βρίσκεται, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, σε ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου