Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Τσίπρας: ''Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή''

Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια στους δανειστές της, ''σε κατάσταση χειρότερη της Αργεντινής'', εξέφρασε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο πλαίσιο της ''ώρας του Πρωθυπουργού''.


''Ούτε επί δικτατορίας δεν απουσίασε πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης'' ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε ''ληστεία τραπέζης'' την πορεία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και κατηγόρησε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως απαξίωσε με τις δηλώσεις του το Τ.Τ., προκαλώντας πτώση της μετοχής του κατά 30%, με συνεπακόλουθες απώλειες για τους μικρομετόχους της τράπεζας.


Στουρνάρας: ''Αδικείτε τον πρωθυπουργό''

''Αδικείτε τον πρωθυπουργό, που πιστώνεται τη σαφή αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται. Είχα πει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απ' έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα, σαν την χθεσινή της ΕΚΤ. Είμαστε μέσα στο παιχνίδι λοιπόν'', απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

''Σε σχέση με την Ελλάδα, οι αποφάσεις του κ. Ντράγκι τίποτε δεν θα αλλάξουν'', εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

''Το ευρώ είναι σταθερή στρατηγική επιλογή της ευρωπαϊκής ελίτ, γιατί απ' αυτό κερδίζει δισεκατομμύρια - και ο κίνδυνος διάλυσης αποτελεί ένα φόβητρο για να περάσουν αυτά τα μέτρα λιτότητας στους λαούς'', ανέφερε χαρακτηριστικά.

''Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή''

''Δεν μπορεί όμως να αντέξει ο λαός αυτή την πολιτική. Λέτε πως "δεν γίναμε Αργεντινή". Μακάρι να είχαμε γίνει: Η Αργεντινή πέρασε μια μεγάλη δυσκολία και οι πολίτες της κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους.

Εσείς δυστυχώς μας οδηγείτε σε άλλες πολύ χειρότερες καταστάσεις: θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη'', προέβλεψε ο κ. Τσίπρας.

''Αν πραγματικά πιστεύετε πως για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να αναγνωρίσετε πως κάνετε λάθος'', απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

''Σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει γύρω στα 400 δισ. ευρώ. Πώς αλλιώς θα τα είχε εξασφαλίσει; Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά στο λαό, πως η κ. Μέρκελ, ή η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους και θα έλεγαν ''ας δώσουμε στους κακομοίρηδες τους Έλληνες 400 δισ. επειδή τους αγαπάμε'';

Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε - και δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος'', υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Η υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Σε ό,τι αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως «στο πιο πρόσφατο stress test το 2011, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επιδόσεων''. Όσον αφορά δε, την απαξίωση της μετοχής της τράπεζας κατόπιν των δηλώσεών του πως είναι ''μη βιώσιμη'', ο υπουργός σημείωσε πως ''η τιμή του Τ.Τ., έχει πέσει τον τελευταίο χρόνο κατά 90%.

Είναι λοιπόν η γενικότερη οικονομική κρίση και η απαξίωση των τιμών της Τράπεζας που έχει ζημιώσει τους μετόχους''.

''Αν ήσασταν σε μία ιδιωτική τράπεζα και λέγατε πως είναι μη βιώσιμη, τι θα έκαναν οι μέτοχοι;'' επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας.

''Πάτε για ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά λέτε πως είναι "σαπάκι". Σε άλλες χώρες θα ερχόταν ο εισαγγελέας!

Με βάση επίσημα στοιχεία, το Ταμιευτήριο είχε αποδώσει στο Δημόσιο 3 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία, την ίδια στιγμή που οι άλλες τέσσερις τράπεζες έχουν πάρει πάνω από 150 δισ. ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις'', επισήμανε.

Στουρνάρας: Δε χαρακτήρισα ''σαπάκι'' του Τ.Τ.

''Δεν χαρακτήρισα "σαπάκι" το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Είπα πως είναι μη βιώσιμο και φροντίζουμε να το κάνουμε βιώσιμο εξυγιαίνοντάς το'', απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

''Ο δείκτης κεφαλαιακής του επάρκειας ήταν συγκυριακός, λόγω στήριξής του από το Δημόσιο, οριακά αποδεκτός και ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες στην Ευρώπη, από πλευράς επιδόσεων.

Στην Ευρώπη πλέον, υπάρχει άλλος άνεμος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με κρατικοδίαιτες τράπεζες'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


-----

Αίσχος λαϊκιστή Τσιπρα... μόνο οι πελάτες σου οι δημόσιοι υπάλληλοι σε νοιαζουν... το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας γης έγινε στην Αργεντινή άσχετε.... και οι Αργεντινοί δεν νομίζω να έχουν αυτή την άποψη, μα πόσο βλάκας .... μαζέψτε τον... ο παραδείσος που υπόσχεται διαρκεί όσο ένα καλό γαμ... είναι ο εραστής δολοφόνος της Ελλάδας... θέλει προσοχή...η Ελλάδα είναι γεμάτη καταπιεσμένες ''παπαδιές'' ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου