Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Spiegel: “Η δήθεν σπατάλη της ΕΡΤ αποδίδει καλύτερα από το γερμανικό μοντέλο”

Τα επιχειρήματα του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΕΡΤ έκλεισε επειδή γινόταν όργιο σπατάλης και είχε υπεράριθμο προσωπικό, έρχεται να καταρρίψει το γερμανικό περιοδικό “Speigel”, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι κρατικοί σταθμοί της Γερμανίας, ARD και ZDF, θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς... αποφυγή για τη νέα ΕΡΤ.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Φλόριαν Ντίκμαν με τίτλο “Γιατί δεν κάνουν το ARD και το ZDF για πρότυπα”, παραθέτει στοιχεία για γερμανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που αποδεικνύουν ότι τα γερμανικά κρατικά ΜΜΕ έχουν πολύ πιο «φουσκωμένους» προϋπολογισμούς.

Τα στοιχεία που παραθέτονται στο δημοσίευμα, αναφέρουν πως το συνολικό κόστος των δύο κρατικών σταθμών της Γερμανίας ARD και ZDF αγγίζει τα 8,7 δισ. ευρώ τον χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στα 109 ευρώ ανά κάτοικο, όταν στην Ελλάδα αντίστοιχα το ποσό κυμαίνεται στα 26 ευρώ. Ακόμη και αν συνυπολογιστεί ότι το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό σε σχέση με τη Γερμανία, κοστίζουν τα δημόσια γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης τα διπλάσια σε σχέση με τα ελληνικά, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα συγκρίνει την ΕΡΤ με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία (Bayerischer Rundfunk) επειδή όπως αναφέρουν τα Νέα, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους καθώς η Βαυαρία έχει 12,4 εκατ. κατοίκους και η Ελλάδα 11,3 εκατ., ενώ το Bayerischer Rundfunk ενσωματώνει ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ενδεικτικό για το μέγεθος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην γερμανική και την ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση, είναι το γεγονός πως οι ανάγκες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας θα αγγίξουν τα 1.045 εκατομμύρια ευρώ, τρεισήμισι φορές παραπάνω από τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ, σύμφωνα με το Spiegel.

Στη συνέχεια, το άρθρο αντικρούει και την θεωρία περί υπεράριθμου προσωπικού στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στη Βαυαρική Ραδιοφωνία απασχολούνται 3.350 μόνιμοι υπάλληλοι και γύρω στους 1.500 ελεύθερους συνεργάτες, δηλαδή σύνολον σχεδόν 5.000 έναντι 2.600 που αριθμεί το προσωπικό του ελληνικού φορέα.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως το ZDF το οποίο η κυβέρνηση έχει αναφέρει ως πρότυπο για την νέα ΕΡΤ τονίζοντας πως η ΕΡΤ κοστίζει 26 ευρώ στον κάθε πολίτη, όταν το γερμανικό δίκτυο που απασχολεί 8.000 άτομα σε μόνιμο και έκτακτο προσωπικό, αναλογεί στα 25 ευρώ ανά πολίτη με μια όμως σημαντική διαφορά: Το ZDF έχει μόνο τηλεοπτικό κανάλι και όχι ραδιόφωνο, όπως η ΕΡΤ.


http://gr.news.yahoo.com/spiegel-

-------------------
Ασχέτως όμως αυτών και πολλών άλλων θεμάτων ας δούμε τα νούμερα:

Από το ανταποδοτικό τέλος το 50% μόνο πάει στην ΕΡΤ το άλλο 50% στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η ΕΡΤ είναι από τους καλοπληρωτές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τώρα θα λείψει περί το €1,5 εκ. τον μήνα, και προ πάντων από το δικόσα κε Μανδραβέλη, αν και εσείς δεν έχετε ανάγκη.
Φυσικά όλοι αυτοί εκεί μέσα ήταν και καταναλωτές, και σύμφωνα με τους οικονομολόγους για κάθε μία θέση του δημοσίου που χάνεται, χάνονται 1,8-2 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα.
__________

Ας το πάρουμε αλλιώς:

Πόσα χρωστάνε τα ιδιωτικά κανάλια στο ΙΚΑ κλπ; (σχεδόν όλη την τελευταία χρονιά...και βεβαίως το 2013).
Από που χρηματοδοτούνται τα ιδιωτικά;
Από τα τραπεζικά δάνεια.
Τα αποπληρώνουν;
Όχι.
Άρα τί γίνεται με το πρόβλημα που μετακυλίεται στις τράπεζες;
Ανακεφαλαιοποίηση.
Από ποιόν έρχονται τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης;
(μαντέψτε !!!!)

Πληρὠνουν για τις ραδιοσυχνότητες τα ιδιωτικά; (μαντέψτε και πάλι!)
Πληρώνουν για βίντεο αποσπάσματα ειδήσεων που παίρνουν από την ΕΡΤ; (μαντέψτε εντελώς αυθαίρετα!)
Πληρώνουν για αρχειακό υλικό; (Πείτε στην τύχη!)
Πληρώνουν τους ηθοποιούς κλπ για τα όσα ελληνικές σειρές γύριζαν τελευταίως; (ε για βάλτε φαντασία....)
Πλήρωναν για τους αναμεταδότες;
Είχαν άδειες εκπομπής;
Πληρώνουν φόρους; (ναι παιδιά μου! Η ΕΡΤ πλήρωνε και φόρο! όπως και όλες οι ΑΕ του δημοσίου).

Μη το παίρνετε στραβά, όμως η ΕΡΤ ήταν κάτι περισσότερο από το μη χείρον, σε σχέση με τα ιδιωτικά κανάλια, αν θέλουμε νάχουμε σύγκριση.
Όσο για την AGB... χαιρετίσματα.

Θυμάστε τοτο ξήλωμα το 2009 διαφόρων λαμογιών (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και τί πανικός όταν άρχισαν να επιστρέφουν ως σύμβουλοι.... (με Κεδίκογλου!) και μισθούς συναφείς...;

Κάποιοι έχουν στο μάτι το αρχείο και εσείς μεταξύ άλλων για τα οποία κατηγορούσατε την ΕΡΤ ότι καθυστερεί τα αιτήματα προτρέπατε/ομολογούσατε από αυτήν την στήλη ότι είναι καλύτερα να πάρει κανείς πειρατικά τηλεοπτικό αρχείο της ΕΡΤ από ιδιωτική εταιρεία που κάνει αυτήν την δουλειά!

Ε όταν η προσωπική χολή δεν κρύβεται για ποιά αντικειμενικότητα να πούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου