Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ακυρώνει την επιστροφή της η τρόικα... Δεν θέλει να χασομεράει τους υπουργός από το έργο τους

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για την επόμενη εβδομάδα επανόδου τους στην Αθήνα προχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, διαπιστώνοντας έλλειψη προόδου στην υλοποίηση μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Την είδηση, που επιβεβαίωσαν πηγές στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων.
Μη ξεχάσεις χελιδόνι
στην πατρίδα μου που πας
να κοιτάς κάθε μπαλκόνι,
κάθε πόρτα να ρωτάς.
Τι να γίνεται ο κυρ Φώτης
πού να βρίσκεται ο Στρατής,
αν δεν χάθηκε στον πόλεμο στρατιώτης
τον κρυφό καημό μου να του πεις.
Τι να γίνεται η Αννούλα
πού να βρίσκεται η Φιλιώ,
Ως λόγο της νέας εμπλοκής, οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο διεθνές πρακτορείο ανέφεραν την αδυναμία εκπλήρωσης συγκεκριμένων μνημονιακών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού -που ωστόσο δεν είχε οριστικοποιηθεί- η τρόικα επρόκειτο να επανέλθει στην Αθήνα για τον επανέλεγχο της ελληνικής οικονομίας πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Οπως ανέφεραν, ανωνύμως, οι αξιωματούχοι στο Reuters, η επίσκεψή τους ακυρώνεται εξαιτίας της αδυναμίας εκπλήρωσης συγκεκριμένων υποχρεώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.

Ερωτηθείς μάλιστα εάν η αναβολή αυτή σημαίνει και καθυστέρηση στην εκταμίευση της επόμενης δόσης, ένας εκ των αξιωματούχων απάντησε προς το πρακτορείο: «Σωστά».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Reuters ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, χωρίς να δώσει πάντως συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ακριβώς πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο» σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Αντιδρώντας, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου, ως το τέλος του έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση του προγράμματος.

Ζήτησαν επιτάχυνση στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη
Αργά χθες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του επιτρόπου Όλι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα. Κοινή διαπίστωση πάντως ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις.

Και... κυτίον παραπόνων
Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος.

Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που τελούν υπό μνημονιακό καθεστώς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου